
Hej, det är varumärket Helena som skriver. Ni vet hon, personen som står här och ler varje vecka på bilden intill min ledare. När jag skulle hälsa på mina nya förlagskolleger i Västerås var det någon som var spontan nog att förvånat utbrista: “Jaha, är det DU som är Helena, jag kände inte alls igen dig från bilden i tidningen!”.
Nej, det kanske beror på att jag inför fotograferingen av min så kallade bylinebild hade blivit sminkad i två timmar, påklädd och tillsagd av fotografen precis hur jag skulle stå för att bäst komma till min rätt.
Medan mina poseringsförsök pågick i studion diskuterades det om vi också skulle brassa på en golvfläkt à la Carola (ni minns kanske hennes festivalframträdande med “Fångad av en stormvind”), för att jag skulle få rätta flyget i håret. Men vi hoppade över fläkten. Och det var nog lika bra det, för så mycket sprej som jag hade i håret hade min kalufs stått emot vilken nordanvind som helst utan att ett enda strå hade rört sig ur fläcken.
Min dotters första kommentar när hon såg bilden av mig här i tidningen var: “Mamma, varför har de gjort dig så ful? Alltså, förlåt att det är det första jag säger, men de har ju gjort dig tio år äldre i håret!”
Jaha, tänkte jag, och försökte omvandla det hon sa till en sorts komplimang. Hon tycker bättre om mitt utseende när jag ser ut som hennes mamma, som jag brukar, utan en massa fix och trix. För det där är ju bara en bild av en mig, inte riktigt den mamma hon bor med till vardags.
I det här numret skriver Rolf om personliga varumärken. Nuförtiden är Zlatan, Ranelid och Blondinbella inte bara personer, utan också varumärken, med ett marknadsvärde och med olika värdeord kopplade till identiteten.
Enligt rekryteringsexperten Per Frykman är det här något som angår oss alla, inte bara så kallade kändisar eller dem som konkret livnär sig på något kopplat till personen. Nej, han menar att vi alla borde inventera vårt eget
varumärke, framför allt i yrkeslivet.
För, som han säger, det är inte kompetens och utbildning det avgörande när vi söker ett jobb. Det som avgör om vi får det eller ej, ligger till största delen i rätt engagemang, rätt ambitioner och rätt glöd. Sådant som är kopplat till hur vi upplevs. Hur vårt “varumärke” står sig i konkurrens med andra.
Läs mer i det här numret av Icakuriren om hur rekryteringsproffset tycker att vi själva ska inventera vårt personliga varumärke med hjälp av människor i vår egen omgivning.
Dessutom, missa inte Anettes tankar kring svensk design under vinjetten På din sida, där vi tar upp konsumentfrågor. Hur svensk är designen egentligen? Är det kanske dags att vi börjar prata ursprung även kring produkter som möbler och prydnadssaker, inte bara äpplen och kött?