Minnesresa i receptpärmen

"Det var för mycket nostalgi för pappersåtervinningen."

Minnesresa  i receptpärmen
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

När jag rensade inför senaste flytten insåg jag att mitt kök innehöll väldigt många recept. En hel del utklippt och lagt i en låda. Annat inklistrat eller inskrivet i anteckningsböcker eller samlat i pärmar och plastmappar.
Ovanpå det har jag också kilovis med kokböcker. Allt från mammas två gamla, en blå­rutig och en tjock sak som numera saknar pärmar, där första receptet är “Att koka lungmos” till mer moderna varianter.
Om jag behöver kan jag få instruktioner om bland annat att koka pasta, sylta, baka, göra smårätter, festbufféer och fiskrätter samt “Laga mat i mikrovågsugn” eller varianten “Laga mat i lergryta”.

Men det är inte slut där. Jag har också ett par hyllmeter sparade mattidningar. Vissa tummade och lite ihopkladdade, de flesta tämligen oanvända.
Frågan jag behövde ställa mig var om allt skulle med i flytten. Det nya köket är betydligt mindre, och om jag tillämpade regeln “ta bara med det du använt de senaste fem åren” så skulle stora delar av min receptsamling ryka.
För mat är mer mode än man kan tro. Jag vill gärna tänka att jag, opåverkad av trender, äter det jag gillar och lagar mina säkra kort från receptsamlingen. Men när jag väl ska bjuda hem någon letar jag hellre inspiration bland nya recept. Inte tar jag fram en gammal tidning från 1997.

Att bläddra i min samling blev en minnesresa. Där fanns den fyllda lövbiffen som gjorde sådan succé i sina glansdagar. Lövbiff var det första kött jag och mina kompisar lagade som nyvuxna, så ni förstår vilka höjda ögonbryn det gav att bjuda på fylld lövbiff. Men jag har nog inte använt det receptet sedan 19-årsåldern… En utklippt fiskgryta som påminde om den gången vi samlade gäster för första gången i vårt första radhus en gång i ett annat liv. Det för hand nedtecknade sockerkaksreceptet som bär farmors handstil.

Det var för mycket nostalgi för pappersåtervinningen. Bland tidningarna rensade jag mer skoningslöst. För det blev tydligt när jag bläddrade att mat visst åldras med tiden. Fondue, wok, Flygande Jakob, päron med After Eight…

I det här numret skriver vi om vad som blir den nya mattrenden efter förra årets surdegsbröd. Själv lär jag fortsätta samla recept, men kanske bli bättre på att rensa vartefter. Eller faktiskt då och då ta mig före att laga en gammal favorit. Kanske bjuder det på överraskande goda minnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top