
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren.
“Bara blunda, och fantisera fram en plats där du känner dig helt lugn, en plats som gör dig lycklig.” Den här uppgiften fick vi, en grupp chefer, på en kurs för tio år sedan.
Jag har inget minne av varför vi skulle tänka ut den här fantasin, kanske skulle den vara en mental viloplats för oss att återkomma till. Men jag minns vilken plats jag valde, och det var ingen fantasiplats, utan en högst verklig sådan.
De varma klipporna på Åland. Vid stugan där mina barn tillbringat alla sina somrar. Där naturen har fixat en liten badplats, en berghäll där det är ganska lätt att ta sig i för alla sorters badare, både modiga och försiktiga, och där det är lagom grunt för barn att bada. Med lite vilja går det nästan att glida ner i vattnet som på en naturlig rutschkana, tack vare bra lutning och hala klippor.
Att ligga där på det lena berget, som värmer en badfrusen kropp även de dagar solen inte riktigt orkar, det är lycka. I min tanke blundar jag en stund, lite dåsig av värmen, och hör hur barnen småpratar och leker, jag hör vattnet, och kanske då och då en båt som åker förbi.
Den här platsen valde jag, eftersom det för mig är sådana stunder som får tiden och omvärlden att försvinna.
För 20 år sedan var hortonomen Johan Ottosson med om en trafikolycka och blev hjärnskadad. På några sekunder förändrades allt, Johans aktiva liv förbyttes till en tillvaro där det gällde att försöka återkomma till livet. Än i dag går Johan på mediciner, han kan varken läsa eller skriva och blir fort trött.
Något av det viktigaste i hans rehabilitering har varit naturen. Att få vistas i en miljö, ensam, där ingen ställer några krav, där varken prestation eller relationer pockar på uppmärksamhet.
Själv beskriver Johan stenen som det som gav honom mest trygghet. Stenen som utstrålade tidlöshet, lugn och harmoni. Den tidlösa stenen med lavar och mossor.
De här upplevelserna har för Johans del resulterat i doktorsavhandlingen “Naturens betydelse i läkningsprocessen”. I det här numret av Icakuriren berättar Johan om varför naturen är så värdefull för oss människor. Han menar att sjukvården tydligare borde använda sig av den resurs, som naturen kan vara, i arbetet med att få människor att bli friskare och må bättre.
Med tanke på Johans erfarenheter är det kanske inte så konstigt att jag valde de solvarma klipporna när jag skulle frammana min fantasi. Vilken är din drömplats?