Jag älskar ”hemliga lådor”!

"...kittlande känslan av överraskning som gör att jag är så svag för hemliga lådor. "

Jag älskar ”hemliga lådor”!
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

Via datorn besökte jag en nätbutik som inte alls hade det jag letade efter. Jag var precis på väg att klicka mig bort därifrån när jag såg att de sålde så kallade “hemliga lådor”. Enligt butikens presentation översteg värdet på innehållet vida vad själva lådan betingade. “Passa på! Innehållet i hemliga lådan är värt minst 500 kronor, för bara 50 kronor blir den din!”
Trots att jag inte hade fått lust att köpa någonting ur butiken, blev jag ändå sugen. Jag vet inte om det är den där kittlande känslan av överraskning som gör att jag är så svag för hemliga lådor. Som att få en present av sig själv. Eller är det kanske trisslotts-tarmen – plötsligt händer det. Tänk om jag lyckas beställa hem just den hemliga låda som likt en skattkista innehåller fantastiska prylar som jag inte ens visste hur gärna jag ville ha. Och det för bara 50 kr…

I själva verket är det mest troligt att lådorna innehåller restlager som butiken gärna vill bli av med, det där som aldrig blev någon succé. Men lägg det i en låda och skriv “fynd” eller “hemlig” på, så väcks genast mitt intresse.
Däremot när det kommer till mat är jag inte mycket för hemligheter. Jag vill gärna veta vad jag äter, och skulle aldrig säga “överraska mig” till kyparen på en restaurang. Många tycker det är lockande att smaka okända stuvningar eller djur de aldrig ätit förut. Själv är jag en matmes.
I påskhelgen var jag och döttrarna i Florens (underbara stad!). På vårt hotell blev vi tipsade om en enkel restaurang med god italiensk mat. “Beställ gärna från deras specialmeny”, tipsade vår hotellreceptionist.
Eftersom jag önskar att mina barn inte blir lika mesiga som jag, och vill försöka vara en förebild, beställde jag alltså 5 x hemlig pasta, vilket gjorde att min dotter vågade sig på att beställa 3 x hemlig varmrätt (yes!). Sedan blev vi lite pirriga. Tänk om “hemliga lådan” innehöll bläckfisk, som ingen av oss någonsin har vågat smaka. Eller duva. Eller komage.

Det visade sig att mina pastarätter var himmelskt goda, alla dessutom till min glädje vegetariska, jag som hellre äter okända grönsaker än kött av oklart ursprung. Och min dotters hemliga varmrätter var den verkliga fynd­lådan. Vi kände oss som vinnare!
I det här numret bjuder vår matredaktör Måns Falk på matrester. Du har väl läst vår serie om hur man kan bli mer matsmart och sluta slänga mat i onödan. Här får du tips på vad du kan laga av dina rester.

Ska man tro min dotter har hon levt hela sin uppväxt på makaronilåda. Det är förstås inte sant, men jag måste säga att jag alltid har älskat den resträtten.
Vad lagar ni av det som blivit över från middagen? Mejla gärna era bästa restrecept till kersti.bystrom@formapg.se! Smaklig och smart spis!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top