
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Ibland blir jag alldeles extra stolt över Icakurirens redaktion. Över det engagemang mina medarbetare lägger ner för att varje nummer av tidningen ska bli så bra som möjligt.
Häromdagen satt jag i panelen för en diskussion om specialjournalistikens framtid. Det var ett branschseminarium, och tidskrifterna var i fokus. Nuförtiden finns det specialtidskrifter inom många olika områden, för människor som är intresserade av till exempel språk, tatueringar, dansbandsmusik, vildsvin eller Per Morberg.
I det sällskapet är Icakuriren lite speciell. Det går inte att säga direkt vad Icakuriren handlar om, tvärtom är det mixen som är vår specialitet. Mat och recept, javisst, men också intervjuer med intressanta aktuella profiler. inredning, trädgård och hälsa. En gott och blandat för både själen och magen, helt enkelt.
Och så har vi på redaktionen något som allt färre tidskrifter har nuförtiden, nämligen konsumentjournalister. Det tror jag beror på att det är en journalistik som kräver stor erfarenhet, mycket skinn på näsan och mycket jobb. Översatt till tidningsekonomi alltså en resurskrävande dyr verksamhet.
Icakuriren har i alla år ägnat sig åt att testa och granska produkter. Men vi blir allt ensammare om att göra det. Om man inte räknar in vissa magasins “test” av läppglans och sådant, alltså.
Just nu ilar vår testreporter Anne fram och tillbaka genom redaktionen, försvinner ut på stan och återvänder med stora kartonger. Hon har varit och köpt in kolsyremaskiner för ett kommande test. Rolf rusar hem till trädgården, där han och vår matredaktör Måns ska provgrilla portabla grillar inför ett användartest.
För fyra år sedan orsakade ett av Icakurirens tester ordentligt väsen. Vi upptäckte nämligen att över hälften av 50 slumpvis utvalda lågprissmycken innehöll bly. Bly är en livsfarlig metall, och det finns exempel från USA där barn har dött av blyförgiftning efter att ha svalt en bit av ett halsband innehållande bly.
Mode- och smyckesbranschen fick panik och verkade helt tagen på sängen. Efter Icakurirens avslöjande bildades raskt ett branschråd.
Men hur ser det ut i dag, har branschen lyckats få bort de farliga blyhalterna ur smyckena?
I det här numret har vi gjort en uppföljning på vårt test. Precis som 2007 har vi skickat slumpvis utvalda smycken på analys till labbet. Resultatet visar att det fortfarande finns skyhöga blyhalter i ett fåtal smycken. Men att det också blivit en klar förbättring sedan Icakuriren slog larm första gången för fyra år sedan. Vår konsumentjournalistik har faktiskt gjort skillnad. Klart att man blir lite extra stolt över sin redaktion.