
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Det borde vara så enkelt. Bara äta när man blir hungrig, och sluta när man är mätt. Men jag vet inte många andra ämnen som skapar så mycket ångest, diskussion och stress som mat.
Vad ska man äta? Vad ska man inte äta? Hur ska jag hjälpa barnen att grundlägga sunda matvanor?
De senaste åren har det kommit både salt-, socker- och härdat fett-larm. Ibland kan jag undra hur jag ens lyckades bli vuxen, uppfödd som jag är på söt chokladdryck och ljust formbröd med apelsinmarmelad.
Visserligen såg jag min pappa äta sin hemgjorda müsli, som förmodligen innehöll lika mycket fibrer som ett mindre skogsparti. Men själv levde jag i O’boylandet hela barndomen.
I det här numret har vi intervjuat professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som skrivit boken “Maten som stärker din hälsa”. Som titeln antyder kan man hålla sig friskare och mota bort sjukdom genom att äta mat som är bra för kroppen. Kokta grönsaker är till exempel bättre än råa, och att ägna sig åt olika dieter tar bara en massa onödig energi, menar hon.
Det låter så självklart, samtidigt väcker det en massa frågor i mig. Jag som nästan aldrig äter kokta grönsaker, bara råa eller stekta, hur dåligt är det? Det finns så många frågor, och jag har en känsla av att man får skiftande svar beroende på vem man frågar.
I början av hösten kom nyheten att den amerikanska köttlobbyn ligger bakom flera studier kring den populära dieten LCHF (low carb, high fat). Det är ju lätt att förstå varför köttproducenter vill att vi ska äta mer kött. Men hur lurad ska man känna sig? Nyheten behöver ju inte betyda att dieten skulle vara skadlig för oss.
Men enligt professor Erlanson-Albertsson är köttet en av bovarna vad gäller våra livsstilssjukdomar. Egentligen är hon dock emot att prata om förbud, hon vill i stället lyfta fram bra mat.
Ja det låter väl klokt, genom att äta bra mår jag bra. Men när hon pratar om att vi bara ska äta tre mål mat om dagen, och strunta i mellanmål, då tänker jag ändå att hon inte kan ha träffat mig när mitt blodsocker börjar bli för lågt. Jag tror att mitt humör och min kropp mår bra av mellanmål, och det tänker jag fortsätta tro, vad all världens experter än säger.
Gnällo
börjar ångra att hon en gång i år beställde ett ynka litet plagg från ett postorderföretag, för sedan dess är det ingen hejd på hur många brev, kataloger och erbjudanden som vällt in genom brevlådan från det företaget. Snart är GnällO beredd att skicka tillbaka plagget och be om att få bli lämnad ifred. Var det verkligen den effekten man ville uppnå?
Snällo
SnällO älskar visserligen oktobersol, men tänker bläddra fram till lamporna vi presenterar i det här numret, för snart behöver vi lysa upp tillvaron inomhus.