Det eviga trugandet

Och så får den som inte vill dricka alkohol förklara sig. Och till och med värja sig mot påstridiga övertalningsförsök. "Men kom igen, ett glas ska du väl ändå ha, för sällskaps skull?"

Det eviga trugandet
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

De flesta känner nog igen situationen från någon fest. Vin ska hällas upp, någon tackar nej och ber om bubbelvatten eller lättöl i stället.Varpå det nästan alltid kommer en ifrågasättande reaktion: “Va, ska du inte ha vin!?” Och så får den som inte vill dricka alkohol förklara sig. Och till och med värja sig mot påstridiga övertalningsförsök. “Men kom igen, ett glas ska du väl ändå ha, för sällskaps skull?”
Egentligen ska man inte behöva motivera varför man inte vill dricka alkohol. Men de enda som verkar helt fredade från övertalningskampanjer är gravida. Andra som tackar nej ombeds nästan utan undantag ge en förklaring till sitt val av dryck. Varför är det så ?

En bekant till mig som ville leva lite sundare ett tag blev rejält trött på att han alltid behövde förklara, eller snarare ursäkta, sitt val av alkoholfri dryck. Så när han vid en middag fick kommentaren “jaha, du kör bil eller?” svarade han: “nej jag är alkoholist men har slutat dricka”. Det var inte sant, men det blev åtminstone ett abrupt slut på diskussionen, han fick sitt alkoholfria alternativ och inga fler följdfrågor.
Liknande reaktioner kan man få vid fikabordet om man bara tar en slät kopp kaffe. “Va, ska du inte ha någon bulle? Bantar du eller?”
Återigen måste man ha en förklaring till sitt val. Man kanske bara inte är sugen, man kanske inte gillar wienerbröd. Eller man kanske faktiskt vill försöka gå ner i vikt, men inte nödvändigtvis prata om det.Det är enklare att ta en tårtbit när alla andra gör det. Och allra helst eftersom man då undviker att sticka ut som krångelmaja och riskera en massa frågor.
​Enda sättet att slippa bli trugad är att ha en förklaring som sätter punkt för diskussionen. Som att man är glutenintolerant. Då blir det garanterat slut på tjatet om att man borde ta en kaka.
Gluten är proteiner som finns i vete, korn och råg, så det betyder att kakfatet är en utmaning på motsatt vis. Man kan oftast inte äta någonting från det.
I det här numret av Icakuriren bjuder matprofilen Elisabeth Ekstrand Hemmingsson på härliga glutenfria recept.
Så kan alla njuta och ta en kaka till kaffet!

Gnällo

konstaterar att allt fler svenska städer tydligen är klonade. Vartenda centrum innehåller exakt samma butiker, med exakt samma utbud. Mångfald, kom tillbaka! Jag vill hitta småbutiker och överraskningar, inte bara samma lika…

Snällo

är stolt och glad över Icakurirens nya app, Den goda julen. Den är vår premiär-app, och den är jätteläcker. Tipsa alla du känner som har Ipad att ladda ner den
gratis, sök på Icakuriren i App-store!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top