
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Det finns ett ordspråk som säger att kreativitet är 99 procents ansträngning och en procents inspiration. Och när jag har läst intervjuer med författare så bekräftar de ofta att det just är ett arbete att skriva, det är ingenting som bara rinner till från en gudomlig inspirationskälla. Nej, de har bestämda arbetstider, eller strikta scheman för hur många sidor per dag de ska skriva. Det går inte att sitta och vänta på att bokstäverna ska dansa fram på papperet.
Jag känner igen det från teckningslektionerna i skolan, då man skulle rita något, vad som helst. Och det blev blankt i skallen. Lika tomt som på det vita papperet som stirrade upp mot en från skolbänken.
Tills man satte i gång. För då försvinner det där blanka, och så är man plötsligt mitt inne i skapandeprocessen.
Däremot är jag inte säker på att den där kreativitetsformeln gäller i köket. Eller i alla fall inte i mitt kök, där krävs det bra mycket mer än en procents inspiration. När jag väl kommer i gång och lagar mat, så är det inte särskilt ansträngande. Men innan jag kommer dit är det ganska hög tröskel som jag måste över, som börjar redan innan jag går och handlar.
Vad ska man ha..? Vad är det extrapris på? Vad är det säsong för..? Så många frågor, så lite inspiration.
Jag tror att min hjärna bara har plats för tio rätter, om ens det. Jag kommer liksom bara på sådant som vi ofta lagar hemma.Och jag är inte ensam om det här, det vet jag ju. Det sägs att det i genomsnitt kommer en ny kokbok om dagen i Sverige.
I det här numret bjuder kocken Pelle Johansson på härliga recept med säsongens råvaror.
Och för er som är i närheten av Stockholm helgen 11–13 november så är ni välkomna att träffa Icakurirens redaktion på mässan Mitt kök. I vår monter lagar Pelle mat tillsammans med vår matredaktör Måns, och jag vet att de kommer att bjuda på många procents inspiration!
Gnällo
blev uppringd av en säljare som med len röst övertalade mig. “Vi gör så här, Helena, att jag bjuder dig på överflyttningsavgiften, som normalt kostar 200 kronor.” Men inte fasen var den där rabatten avdragen när fakturan kom. Och på företagets ekonomiavdelning var de inte lika lena i käften. Kanske ska man själv börja prata så där med dem. “Nu gör vi så här, Barbro, att du bara drar av den där rabatten igen, ska vi säga så?”
Snällo
gillar att gå bort på middagar, inte minst för idéernas skull. Det är spännande att äta hos andra, man lär sig något nytt och får med sig lite tankar om sådant som man blir sugen på att laga hemma.