
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Ingenting är svårt när man kan det, brukar jag säga. Då menar jag inte att det inte finns arbetsuppgifter som kan vara komplicerade eller kräva stor koncentration. Men har man rätt talang och kunskap så är det bara att göra. När jag ser på människor som gör sådant jag själv inte kan blir jag ofta imponerad och ibland lite avundsjuk.
Kanske kan man lära sig det mesta med träning, men det kräver tid och envishet. Och det är något med många av oss nutidsmänniskor. Vi kan liksom inte så mycket längre. Jo, vi kan sätta på en dator, och googla fram den ytkunskap vi vill hälla i oss för stunden. Men sedan då? Hur många av oss skulle klara oss i ett tält ute i skogen utan trådlös uppkoppling eller mobiltäckning?
Det sägs att vi inte kan laga så värst mycket mat ens i våra fina kök. Men kanske är pendeln på väg att svänga tillbaka nu förresten, för jag hörde häromdagen att en trend som kommer är “Sunday roast” (kolla veckans läsarfavorit för ett recept!). Vad jag förstår är det inget annat än söndagssteken som kommer tillbaka.
Själv dras jag med ett litet matkomplex, så jag är ständigt imponerad av mina matskribenters kompetens. De gånger jag ska ha middagsgäster frågar jag matredaktionen vad jag ska bjuda på, och så bara skapar de en meny på volley. Och varje gång har mina middagar förstås blivit lyckade. Det är därför jag vet att den mat vi bjuder på i Icakuriren är god och funkar!
Det enda jag inte riktigt får till är det där med tiden. Jag skulle vilja ha det som i matprogrammen på tv, att allt ligger färdigskuret i små skålar, och saker sjuder i kastrullen precis samtidigt som något annat ställs in i ugnen. Där har jag mycket kvar att lära mig.
I det här numret bjuder vi på en härlig nyårsmeny där mycket går att förbereda. Just för att du ska slippa se ut som mig i köket, med en hand på sleven, en på skärbrädan och något vilt i blicken. Umgås med gästerna? Ja, det hinner du med vår meny.
Gott slut, vi ses till 2012. Då fyller Icakuriren 70 år, och det kommer vi förstås att fira på olika sätt hela året!