
Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren

Första numret av Icakuriren 1942.
Min kollega Magnus är en samlare, och bland mycket annat samlar han på förstautgåvor av tidningar. Så när han för en tid sedan berättade för mig att han hemma hade det allra första numret av Icakuriren, blev jag förstås nyfiken.
Det kändes högtidligt när han tog med sig det tunna stora bladet, pappret var av dagstidningskaraktär och tidningen bara två sidor totalt. Ingen omedelbar likhet med dagens Icakuriren alltså.
Tills jag började läsa programförklaringen till läsarna av detta nummer 1, år 1942.
“För det 1:sta: Varje vecka får Ni förslag till den kommande veckans matsedel. Särskild omsorg kommer att nedläggas på att dessa matsedlar, som utarbetas av framstående husållsexpert, anpassas efter nu rådande varuknapphet och ransonering.
För det 2:dra: Varje vecka skall Ni finna instruktiva specialartiklar, som hänföra sig till aktuella mat- och hushållsproblem. Kortfattat, lättfattligt, överskådligt.
Dessutom blir det – som Ni redan kan se av detta första nummer av Icakuriren – en roande och lärorik avdelning som heter ‘Pröva Edra husmorskunskaper’, några små artiklar i olika frågor samt en särskild ruta som vi tro, att alla husmödrar komma att följa med stort intresse: ‘3 goda tips varje vecka’.”
Förutom det där med ransoneringen känner jag igen det mesta av ambitionerna så här 70 år senare. Icakuriren bjuder fortfarande på veckomeny. Även i dag vill vi ge tips och information.
Tänk vilken ära att just jag och mina kolleger får förvalta det här folkbildande arvet! I Icakuriren nummer 18 anno 2012 har vi en köksskola, där vår nutida framstående hushållsexpert Charlotte gör helstekt rostbiff. Den köksskolan kunde ha platsat även i första numret. Däremot tror jag dåtidens “En lektion i köttköp för nygifta fruar” skulle fått en annan rubrik. Och kanske skulle inte artikeln “Vad bör finnas i ett husapotek?” innehålla tips om lavemangskanna, vaxduk och bäcken.
Vad skönt att tiderna har förändrats på vissa områden.