Saxat ur tidigare Icakuriren
Att den blivande pappan fick vara med under förlossningen var inte en självklarhet år 1955. Däremot ansågs det vara en fördel att dela förlossningsrum med andra födande menade en intervjuad läkare: “Barnaföderskan försöker då behärska sig av hänsyn till sin rumskamrat. Den moderna mödragymnastiken försöker träna den blivande barnaföderskan i avslappningens och behärskningens svåra konst.”
Hm… Den som ber en föderska av i dag att behärska sig åker nog på en propp.

Helena Rönnberg, Icakuriren
En av de drömmar jag hade som barn, förutom att vara osynlig, var att kunna sväva runt bland molnen. Det såg så mjukt och fluffigt ut när man tittade upp på dem. På den tiden hade jag ännu inte upplevt känslan när man sitter i ett flygplan och tittar ner på molnen, där kan man snacka fluff!
De gånger jag har chansen till en sådan upplevelse kommer min barndomslängtan tillbaka igen, och jag försöker njuta så mycket som möjligt av den vita drömvärlden utanför flygplansfönstret.
Mina medresenärer ser säkert en vuxen kvinna som stirrar ut i luften med blicken långt borta. Kanske tror de att jag sitter och funderar över ett kommande affärsledningsmöte, eller om jag kom ihåg att packa ner laddaren till mobilen. I själva verket har jag blivit sju år igen och i min fantasi är jag där nedanför planet, på det vita tjocka molntäcket, studsande från kulle till kulle med lätta skutt.
När mina barn var små låg vi ofta på somrarna vid badet och letade figurer bland molnen. Tillsammans har vi med fantasins hjälp hittat många skepnader, drakar, gubbar, troll… Däremot har jag aldrig lärt mig att läsa moln på ett lite mer vädermässigt sätt. Men det ska det här numret av Icakuriren ändra på!
Vi har en liten väderskola där vi presenterar olika molnformationer, och plötsligt får jag lust att ta med mig tidningen ut och börja studera molnen, men nu på ett mer vetenskapligt sätt.
Nästa gång någon i min närhet utropar “ser du det där molnet, det ser ut som en björn!”, så kanske jag helt enkelt kan svara, “ja, visst är det lätt att hitta formationer i cumulus congestus”.
I det här numret har vår reporter Fredrik Kullberg varit ute med forskningsfartyget Aurelia, som undersöker hur Östersjön mår egentligen. Och de hittar faktiskt små positiva tecken. Möt också miljardären som satsar stora summor pengar på att rädda vårt älskade sjuka innanhav.