Icakuriren minns 70 år
“Inför semestern och vistelse i en kanske primitiv sommarstuga bör husmor planera inköpen ordentligt för att också själv kunna få vila. Dålig planering kan göra att husmor kommer hem utschasad och tycker att det är skönt att sommaren äntligen är över”, varnar Icakuriren 1960 och hyllar burkmaten. Nutida semesterfirare har oftast mer bekvämligheter, men nog kan man ändå känna sig lite utschasad efter en släktvistelse i sommarstugan..?

Helena Rönnberg, chefredaktör Icakuriren
Vår överlägset mest populära vardagsrätt är spagetti och köttfärssås, konstaterades nyligen i en undersökning om våra matvanor. I genomsnitt en gång i veckan serveras denna trotjänare till middag.
Vardag räknades i undersökningen som måndag till torsdag, men hade fredagen räknats in hade troligen tacos hamnat på listan, eftersom tacomyset sedan länge äger fredagskvällarna hemma hos många av oss (vad än viss kycklingreklam vill påstå).
I övrigt innehöll tio-i-topp-listan idel bekanta, som köttbullar med makaroner, korv stroganoff och pannbiff. Jag är alltså inte ensam om att ha lite svårt för inspirationen och nytänkandet till vardags. Tvärtom, tio rätter står för 75 procent av alla vardagsmiddagar i Sverige, konstaterar rapporten.
Hur kommer det sig, när det finns så mycket mat man skulle kunna äta?
Tja, enligt rapporten har vi en önskan om att dela en gemenskap, att vara som alla andra. Kanske är det så även när det gäller ätandet. Jag vet i alla fall att det går mode i mat. Det är förstås inte precis som i modevärlden, att det kommer en höstkollektion middagsrätter. Men vad vi äter förändras över tid, och vi är definitivt påverkade av människor i vår omgivning, av tidningar och kokböcker.
I det här numret har vi tittat tillbaka på våra matvanor genom de 70 år som Icakuriren har funnits. Titta, njut och res tillbaka i tiden. Tänk när fonduen var det som gällde som helgmys. Eller när avokado och räkor plötsligt blev förrätten på modet.
Tillbakablicken ger också en bild av hur mycket samhället förändrats på de här åren. Men en del saker håller i sig. Precis som våra läsare för 70 år sedan hämtade middagstips ur Icakuriren, så visar den aktuella matundersökning som listade våra vardagsrätter att tidningar ger oss nutida matlagare den största matinspirationen. Och det förtroendet är bara att tacka för, och fortsätta att vara rädd om.