Mat kan väcka starka känslor

"Det här med att äta hästkött är dock inget nytt, det har vi gjort länge i Sverige. På 1970-talet var häst ett vanligt pålägg på smörgåsen"

Mat kan väcka starka känslor
Helena Rönnberg

“Mat kan väl inte ge vårkänslor?”, protesterar min kollega när jag försöker hitta på en rubrik till den härliga kycklingsalladen i det här numrets helgmeny.
Jo, hävdar jag, det kan väl visst vara vårkänslor i en måltid!

Mat är överhuvudtaget starkt förknippat med vårt känsloliv. Vi nutidsmänniskor som lever långt från bondesamhälle och självhushållning träffar förstås sällan djuren vi ska äta upp. De ligger redan förpackade i kyldiskarna och ser inte alls ut som något med fyra ben, med ögon och mule. Och kanske gör det valet av kött enklare för oss?

Den senaste tiden har det varit mycket prat om kött i media. Lasagne och köttbullar som visat sig innehålla hästkött har skapat stora rubriker. Och det är förstås lätt att uppröras, för självklart är det viktigt att vi kan lita på innehållsförteckningen på förpackningen. Man får inte vilseleda och lura människor. För allergiker kan det till och med vara livsviktigt att rätt är rätt.

Men det är inte bara fusket som har debatterats, utan det faktum att det just varit hästkött. Kanske ser man sin ridskolehäst framför sig, eller barnens ponny? Inte vill man att Brunte ska sluta sina dagar i en lasagne?

Det här med att äta hästkött är dock inget nytt, det har vi gjort länge i Sverige. På 1970-talet var häst ett vanligt pålägg på smörgåsen. Fast just eftersom det fanns fördomar mot hästkött stod det inte “tunna skivor av häst” på förpackningen, utan på-lägget döptes till det mer neutrala begreppet “hamburgerkött”. Jag minns att jag undrade lite över det där när jag var barn, jag förstod inte kopplingen mellan det där tunna pålägget och de tjockare hamburgarna av köttfärs. Och det fanns ju faktiskt ingen koppling, utan var bara ett sätt att få oss att inte tänka på ridning, stall och gulliga hästar när vi åt frukost.

Kanske beror vår skepsis på att Sverige är ett av Europas hästtätaste länder. Icakurirens läsare tycker dock inte att det där med att äta hästkött är något konstigt, tvärtom. Läs mer på sidan 14!

Är du själv inte mentalt redo för en bit hästentrecote kan du njuta av gröna rätter från Ulriksdals slottscafé, garanterat fria från kött, men fulla av löften om vår!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top