Elin Ek

"När jag nämnde ordet bajs höll hon för öronen"

Elin Ek
Elin Ek
Elin Ek

En väninna sa häromdagen om sin 4-åriga dotter, “När jag ser hennes perfekta s-shaped poop flyta där i toan så blir jag alldeles lycklig.”

När en av världens främsta folkbildare – Oprah Winfrey – för några år sen började prata om bajs i sin tv-show så var det många som hoppade till. Men eftersom allt som Oprah tar i blir till guld, så blev också dessa korvar gyllene. Plötsligt talade man om hur avföringen ska se ut – och viktigare – hur den inte ska se ut. Kvinnor uppmanades att titta ner i toaletten och The S-shaped poop blev ett begrepp. Man fick lära sig om både färg, form och plumsljud “It should hit the water like a diver from Acapulco hits the water (swoosh).”
Jag känner inte många kvinnor som har ett helt oladdat förhållande till sina toalett-vanor, mig själv inräknat. Så i våra samtal om jämställdhet, relationer och jobb så kommer bajsämnet upp då och då. Det var då som min väninna – efter att bedrövat konstaterat hur jäkligt det är att vara nästan 40 år och inte kunna gå normalt på toaletten – gladdes åt sin dotters oförstörda tarmrörelser.

En annan kompis svängde sig förr helt obehindrat med ordet knulla, vilket fick mig att studsa till varje gång, men när jag nämnde ordet bajs så blundade hon och höll händerna för öronen för hon tyckte det var så jobbigt.
Vi lever alltså i ett samhälle där det är okej att vara sexuellt frigjord, men inte tanken på att alla går på toa? Kan vi inte få både och? Även i succéserien Sex and the City så konstaterar Carrie och de andra i ett avsnitt att bajsa det får man göra hemma. Fast inte ens det gjorde min andra kompis som just blivit ihop med sin kille, hon vägrade gå på toa både hemma och på jobbet, så varje dag gick hon iväg till ett köpcentrum och betalade fem
kronor i avgift för att få sitta ifred.

Det är som att bajsande skulle vara okvinnligt – fast det är det mest naturliga man kan göra.
Som småbarnsförälder så är det en av de viktigaste hälsomarkörerna, ett barn som inte vill eller kan gå på toaletten mår inte bra och jag skulle säga att avföring och blöjstatus ligger på topp-tio-listan över de vanligaste
samtalsämnena oss föräldrar emellan.
Men någonstans på vägen mellan flicka och kvinna blir det tabubelagt att gå på toaletten.
Vid någon tidpunkt lämnar man ju över till ungen att själv få ansvara för det hon gör på toaletten, kanske sker det för tidigt? Kanske borde man fråga en 13-åring varje dag om hon har bajsat och om det var hårt eller s-format och direkt bjuda på katrinplommonpuré och mosat päron, som man gör med bebisar.
För de flesta vet att om magen krånglar – då krånglar det mesta i livet.
Jag hoppas få berätta för mina barnbarn att när jag var ung då vågade man inte bajsa i närheten av sin kille förrän man varit ihop i minst ett halvår. Och så önskar jag att vi skrattar så tårarna rinner. Swoosh!

Av Elin Ek

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top