Tara Moshizi

"Må den sista svamprisotton vara serverad"

Tara Moshizi

Svamprisotto eller rödbetor med getost. Säg den vegetarian som inte förätit sig på dessa rätter. Inte för att de är så värst spännande – utan för att de länge var de enda vegetariska alternativen på restaurangmenyn. Till slut framstod de som ett skämt. “Kantareller i grötigt ris – IGEN?” Jag vet inte hur många sorgliga risottotallrikar jag skrattat åt vid det här laget.
Lyckligtvis har utvecklingen gått framåt, om än lika långsamt som ett långkok. Det ökade intresset för såväl mat som miljöfrågor har höjt grönsakernas status och medvetna krögare har insett att det är dags för ett tronskifte på tallriken: Grönsaken är inte längre en statist till steken. Den spelar huvudrollen.
Efter en storsäljande kokbok som Mera vego – mat för hela familjen, spridning av begreppet flexitarian* och matmagasinet Vegos framfart, kommer ytterligare en välkommen satsning: Ett matlagningsprogram som helt och hållet fokuserar på veggiekäk.

Kanske kan påtryckningar från sociala medier ha hjälpt till, för på Facebook finns en grupp bestående av cirka 7 500 medlemmar som uppmuntrat SVT att satsa på ett matprogram där pulled pork och högrevsburgare är utbytta mot smarriga rätter fria från döda djur. När SVT nyligen twittrade om att ett sådant program är på gång och kommer sändas kring årsskiftet, var det som att hela veggie-Sverige reagerade med ett rungande högt “Hurra!”. Må den sista svamprisotton vara serverad.

*Uttrycket flexitarian syftar på någon som väljer att äta mer grönt, utan att helt utesluta kött.

 

Av Tara Moshizi

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top