8 snabba frågor till Alexandra Pascalidou – ny krönikor hos Icakuriren

Prisbelönt journalist, författare, människorättskämpe – och tonårsmamma. ”Jag är både luthersk och livsnjutare.” Välkommen, Alexandra Pascalidou!

1. Välkommen som krönikör hos oss. Hur känns det?

– Det är en ära och en glädje att få möta Icakurirens ­läsare. Jag älskar tidningens ton och tilltal att här finns plats för både bredd och djup, sötma och sälta. Ja, Icakuriren är som en sympatisk och empatisk vän.

2. Beskriv dig själv för våra ­läsare!

– Oj, det första jag tänker på är tonårsmamma. Min dotter är 16 år och det är en både utmanande och utvecklande tid. Annars är jag nog en kombination av mina två hemländer – både luthersk och livsnjutare. Jag är fascinerad av människan och vår samtid. 

–Samtidigt är jag väldigt intresserad av att hitta harmoni i det lilla livet jag har kvar och mån om att försöka förbättra världen så gott det går innan jag checkar ut. 

Alexandra Pascalidou

Ålder: 53 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm
Familj: Dottern Melina, 16 år, mamma, pappa samt syskon.
Bakgrund: Född i Rumänien. Debuterade 1995 som programledare för  “Mosaik”. Har lett allt från Melodifestivalen i Sverige och Grekland till OS i Aten, Nyhetsmorgon mm. Skrivit flera prisbelönta böcker, ”Bortom mammas gata”, “Taxi”,  “Kaos-ett grekiskt krislexikon”, “Min stora feta grekiska kokbok”, med flera. Har gjort hyllade dokumentärserier.
Motto: “Det är inte fallet som räknas utan hur man landar”. Det är från den fantastiska filmen “Medan vi faller”.

Alexandra Pascalidou vill ge nya perspektiv som krönikör

3. Vad ska du skriva om?

–Det kommer att bli min stora utmaning. Just nu har jag minst 20 olika ämnen i huvudet. Jag hoppas kunna ge nya perspektiv och hopp, insikt och tillförsikt! Hör gärna av er vad ni vill läsa om!


LÄS ÄVEN: Alexandra Pascalidou växte upp med våld och missbruk: ”Jag är rädd för män”


4. Kommer läsarna att bli ­överraskade?

– Det hoppas jag. Jag har en humoristisk överlevnadsinstinkt och jag gläds över att få skriva om annat än tung samhällsjournalistik. Det känns befriande.

5. Flera av dina böcker har ju blivit väldigt uppmärksammade och prisade, som “Mammorna” och nu senast “Var är papporna?” Hur är läget idag?

– Tyvärr såg jag alla tecken redan för tio år sedan – att våldet eskalerar och att barn börjar mörda barn. I böckerna ville jag ge ett djupare perspektiv och dyka ner bakom de svarta rubrikerna för att ge de drabbade röster som kan leda till förändring. 

– Jag är fortsatt bekymrad över utvecklingen, men jag är en obotlig optimist.

”En känslosam kärlekskrigare som aldrig ger upp”

6. Du är också ordförande för UN Woman i Sverige, är du en världsförbättrare?

–Ha, ha, jag brukar beskriva mig som en känslosam kärlekskrigare som aldrig ger upp. Jag har svårt att bara stå vid sidan av och titta på och tror att var och en av oss kan bidra till att göra den här världen lite bättre. 

7. Du har lett allt från OS-sändningar till Melodifestivalen. Du har skrivit artiklar, böcker, pjäser och poddat. Bland annat. Vad driver dig?

– Jag har gjort en klass­resa och drivits av en revanschlust för att få berätta om den osynliggjorda arbetarklassens villkor och vardag. När dörrar har stängts för mig har jag varit tvungen att öppna nya hela tiden.

– Jag älskar också nya utmaningar och jag är välsignad med en människomagnet som gör att jag snubblar över fantastiska livsöden och människor som vill berätta sina historier för mig.  

8. Till sist – vad önskar du dig mest av allt just nu?

–Fred på jorden och mat på borden åt alla

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top