Hur mycket guld finns det i världen? Det har jag klurat på den senaste tiden. Jag får nämligen allt oftare frågan, borde vi inte använda guld istället för pengar? Det är en ganska vanlig fråga i ekonomiskt osäkra tider, när mindre valutor minskar i värde (vilket varit fallet för den svenska kronan de senaste åren) och guldpriset stiger (vilket också varit fallet de senaste åren).
Lite lagom med guld skulle förstås kunna vara bra att ha. Om något oförutsett händer, som att utomjordingar eller en zombieapokalyps gör det omöjligt för oss att använda alla våra digitala pengar, eller att något politiskt eller ekonomiskt haveri vad det nu skulle vara gör det omöjligt att använda våra befintliga pengavalutor. Guld har fungerat som betalningsmedel i alla tider i stort sett överallt på jorden. Det är därför Riksbanken har en reserv på 125 ton i form av tolvkilos guldtackor.
Problemet är att få guldet att räcka till alla
Det skulle förstås vara himla jobbigt att gå omkring och bära på tolvkilos guldtackor, men de går såklart att göra mindre, som små minitackor eller – nära till hands – mynt. Men problemet är att få guldet att räcka till alla. Till skillnad från pengar, som vi kan göra mer av när vi vill går det inte att bara trolla fram mer guld. Penningmängden i Sverige har mer än fyrdubblats sen millennieskiftet, men guldmängden har ökat ytterst marginellt. Så hur mycket guld finns det i världen? Det är svårt att säga en exakt siffra, men i runda slängar verkar det finnas en bit över tvåhundra tusen ton.
LÄS ÄVEN: Guldpriserna slår rekord – tips för att köpa och sälja guldmsycken
Om vi skulle fördela dem jämnt i Sverige skulle var och en av oss få ungefär en och en halv guldtacka, 18 kilo. Det skulle bli en redig slant, ungefär 17 miljoner kronor i skrivande stund. Men nu är vi ju inte ensamma i världen, det finns ungefär 8 miljarder människor på planeten. Om vi fördelar guldet lika jämnt mellan alla dem får vi istället 25 gram var, motsvarande en slant strax över 23 000 kronor.
Nu är det ju inte så enkelt att guldet skulle kunna fördelas jämnt och vissa skulle ha större behov än andra, men alldeles oavsett skulle en väldig massa människor skrika efter mer och det skulle bli huggsexa om de där guldgrammen. Resultatet skulle bli att guldvärdet skjuter i höjden (som jämförelse har guldet ökat i värde med nära tiotusen procent sen början av 1900-talet, trots att det inte är den enda valutan). Snart skulle det börja grävas efter guld i en utsträckning som får gamla Klondyke att blekna. Alla skulle gräva överallt i jorden på jorden. Ska en tro på forskarnas uppskattningar om vad som ännu inte är uppgrävt skulle vi till slut ha fått ihop i bästa fall 50 tusen ton till. Men det skulle ju inte räcka på långa vägar. Därför skulle vi åka iväg på otaliga rymdexpeditioner för att hitta mer guld någon annanstans.
Vilket leder till frågan, hur mycket guld finns det i universum? Det är förstås omöjligt att svara på, vi vet ju inte ens hur mycket universum det finns. Under tiden får vi nog fortsätta använda pengar ett tag till, hur skakig den svenska kronan än må vara.
Micael Dahlen
Ålder: 51 år.
Yrke: Författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Gästprofessor i Helsingfors.
Familj: Frun Ingela, barnen Tyra och Dante.
Bor: I Stockholm.
Just nu: Försöker jag få liv i USB-stickan som behandlades omilt i den indiska säkerhetskontrollen, jag fick det från Riksbanken i form av en miniguldtacka.