AMREF Sweden

AMREF, African Medical and Research Foundation, är Afrikas största hälso- organisation vars mål är att hjälpa afrikaner till en god hälsa. Africas Flying Doctors är kärnan i AMREF:s verksamhet.

AMREF Sweden

Hemsida:  www.amref.se

Startades år 1957, i Sverige 1976

Intäkter 2006: i Sverige 24,5 mkr (varav 24 mkr från Sida) totalt ca 330 mkr

Insamlings- o adminomkostn: i Sverige 0,5 % totalt 13 %

Antal anställda: i Sverige 1 deltid i Afrika ca 600

90-konto: Ja,  pg 90 02 42-9
Medlem FRII: J

AMREF Sweden
AMREF Sweden
AMREF Swedens ordförande Helena Bonnier i Uganda.

AMREF:s arbete syftar inte bara till att bota och förebygga sjukdomar utan att ge hjälp till självhjälp, att möjliggöra för befolkningen att själva ta kontroll över deras egen hälsa.

AMREF grundades för 50 år sedan av tre internationella läkare bosatta i Nairobi. De var förtvivlade över glesbygdbefolkningens bristfälliga tillgång till medicin och läkarvård och startade Africas Flying Doctors.

Organisationen har sedan dess utvecklats till att även innefatta bekämpning av HIV/AIDS, tuberkulos och malaria, förebyggande hälsovård och familjehälsa, utbildning och vattenförsörjning.

AMREF är relativt okända i Sverige, men har funnits sedan 70-talet med en ideellt engagerad styrelse med H M Kung Carl XVI Gustaf som stiftelsens högste beskyddare.

Organisationen finns representerad i 12 länder, och har även andra kungligheter som beskyddare såsom prins Charles i England och Hollands prins Willem.

AMREF har ca 600 anställda i Östafrika, och många volontärer. De anställda är till 97 % afrikaner, likaså volontärerna. Detta är en medveten strategi för att nå varaktiga resultat.

– Det är bättre att ha personal som kan språk och dialekter, seder och bruk som arbetar i projekten, än att vi européer kommer med färdiga lösningar, menar Helena Bonnier som är AMREF Swedens ordförande och engagerad i organisationen sedan 12 år tillbaka.

Genom att utveckla sjukvården vill AMREF hjälpa människorna till en bättre hälsa vilket i sin tur underlättar för dem att kunna arbeta och på så sätt komma ut ur sin fattigdom. Det sker bl. a genom att förse befolkningen med de verktyg som behövs för hjälp till självhjälp samt genom att säkra att de kunskaper som förmedlas används på rätt sätt.

Den allra största delen av intäkterna hos AMREF Sweden kommer från Sida, men även Radiohjälpen, företag och privatpersoner som stödjer organisationen.

Sida stödjer AMREF med ca 24 miljoner kronor per år, varav ca 4 miljoner går till huvudkontoret i Nairobi, Kenya. Resten går till Flying Doctors och andra projekt runt om i Östafrika. Alla intäkter går oavkortat till AMREF i Afrika. En privat donation avsedd till marknadsföring i Sverige, har dock gjort att man kunnat anställa en person på deltid i Stockholm.

– För oss är det viktigt att om någon skänker pengar till oss så går hela beloppet till något av våra projekt, säger Helena Bonnier. AMREF förmedlar inga pengar till andra organisationer, och man får löpande noggranna specifikationer över projektens kostnader.

För närvarande driver AMREF ett program bestående av drygt hundra projekt, spridda i Kenya, Tanzania, Uganda, Etiopien, Somalia, Sudan, Mocambique, Rwanda och Sydafrika. Man arbetar med utveckling av sjukvårdssystem, uppbyggande av lokal kunskap och infrastruktur inom sjukvården, ofta tillsammans med regeringar och myndigheter.

Den mest kända verksamheten är dock fortfarande Flying Doctors som med utgångspunkt från Nairobi står i ständig alarmberedskap och som även följer ett löpande schema för fältbesök hos över 100 sjukhus runt om i Östafrika. Vid dessa besök genomför läkarteamen ofta operationer dygnet runt i tre dygn, samtidigt som man utbildar den lokala sjukvårdspersonalen.

AMREF Sweden stödjer utöver Flying Doctors vissa utvalda projekt i bl. a Uganda, Kenya och Etiopien. Många av dessa projekt rör vattenförsörjning. Man handleder lokalbefolkningen i att lära sig gräva egna brunnar och att tillvara ta regnvatten i hygieniska behållare. Man driver även vårdcentraler i slumområden och ett projekt för mikrolån åt kvinnor i Etiopien.

En av AMREF Swedens största givare från näringslivet, Kaupthing Bank, har finansierat ett vattenprojekt i Uganda. 60 vattentankar byggdes, och informationen kring hygien och sanitära angelägenheter har lett till minskade sjukdomar bland berörda familjer och deras grannar. Ytterligare ett stort vattenprojekt stödjs av Kaupting Bank under 2008.

– Vi hoppas med vår nya marknadsföringssatsning i Sverige kunna få fler företag och privat- personer att bidra till AMREF:s projekt i Afrika, avslutar Helena Bonnier.

Detta bör inte vara så svårt. AMREF:s arbetssätt sedan 50 år, med hjälp till självhjälp och stark lokal förankring, ligger i tiden.

I samband med oroligheterna just nu i Kenya, då fler än 300.000 tvingats i flyktingläger är behovet av sjukvård extra stort. AMREF har bl. a satt upp tre nya mobila kliniker för att hjälpa flyktingarna och uppmanar folk världen över att stötta deras arbete.

Klicka här om du vill stödja AMREF.

Av: bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top