Diakonia

Diakonia är en kristen biståndsorganisation. Genom samarbete med hundratals organisationer världen över görs insatser för människor som kränks av fattigdom, förtryck och våld.

Fakta

Startade: 1966

Intäkter 2007: 380 mkr, varav 332 mkr från Sida och 28 mkr insamlade medel.

Admin. och insamlingsomkostnader: 9 %

Antal anställda: 37 i Sverige och 300 internationellt.

90-konto: pg 903304-4

Medlem FRII: J

Diakonia
Diakonia
Fiskaren Amin i Sri Lanka.
Foto: Markus Marcetic
Diakonia
Bo Forsberg, generalsekreterare.
Foto: Carl Johan Friman

Diakonias arbete startade 1966, då Indien drabbades av svår torka. Några av Sveriges frikyrkor organiserade en hjälpinsats. Detta återupprepades vid sexdagarskriget i Mellanöstern året därpå och vid översvämningarna i Bangladesh 1970.

Efter dessa insatser beslutade kyrkorna att hjälpa katastrofdrabbade människor på ett mer långsiktigt sätt och bildade organisationen "Frikyrkan hjälper". 1985 byttes namnet till Diakonia.

Diakonia är det gemensamma biståndsorganet för fem svenska kyrkor. Dessa är Alliansmissionen, Baptistsamfundet, Evangeliska Frikyrkan, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Diakonia bedriver dock inte mission, utan är en ren biståndsorganisation.

Diakonia verkar i ett 30-tal av världens fattigaste länder. Viktiga arbetsområden är demokratisering, mänskliga rättigheter, jämställdhet, ekonomisk och social rättvisa samt fred och försoning.

Diakonia driver inga egna projekt. I stället sker arbetet i partnerskap med lokala organisationer och samfund. Flera av dessa av är kristna organisationer och kyrkor, men bland partnerorganisationerna finns även muslimer, hinduer och buddister. I Mellanöstern samarbetar man exempelvis med organisationer från både Israel och Palestina.

– Diakonias styrka är att vi inte utför projekten själva, utan samarbetar med partnerorganisationer som definierar problemen och kommer med förslag till lösningar. De har bättre lokalkännedom, talar språket, är väl insatta i de etniska konflikterna och har ingångar till de lokala myndigheterna, säger Emma Hernborg, pressekreterare på Diakonia.

– Diakonia försöker alltid arbeta med både drabbade människor och med orsaken till fattigdom eller en konflikt. Vårt arbete handlar inte om välgörenhet utan om konkreta insatser för att hitta alternativa lösningar och synliggöra orättvisa strukturer, fortsätter Emma Hernborg.

Diakonias partnerorganisationers närvaro ute i världen gör även att Diakonia snabbt kunnat agera och göra katastrofinsatser vid t ex tsunamin och vid cyklonen i Burma.

– Vi har just avslutat ett projekt i Paraguay, vars mål var att förändra hur stadsbudgeten fördelas, berättar Emma Hernborg. Genom en lobbyingkampanj har vår partner påvisat hur mycket pengar som gått till försvaret och hur lite som gått till sjukvården. Nu har en förändring kommit till stånd där mer pengar går till sjukvård och kvinnor erbjuds gratis förlossningar.

– I Burkina Faso stödjer vi ett projekt där unga kvinnor utbildar sig till mekaniker. När kvinnor korsar genusbarriären och visar att det går att bryta mot traditionella könsroller förändras attityden till kvinnor även på andra områden. Det är hoppfullt.

Diakonia fick pris för bästa årsredovisning inom ideell sektor 2007.

– Vi arbetar målmedvetet med att utveckla våra verksamhetsdelar, bland annat inom ekonomi och redovisning. Det här priset är ett erkännande och en uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen. En viktig del framöver blir att förbättra möjligheterna till att mäta och följa upp stöd till insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia.

Gåvor från enskilda givare är en av Diakonias viktigaste och grundläggande förutsättningar för att kunna arbeta. Hos Diakonia kan man inte stödja enskilda fadderbarn. Istället kan man bli Förändringsfadder för en långtgående och hållbar utveckling .

Ett stöd till en lokal organisation kommer många till godo och innebär ett långsiktigt stöd till hela samhällen där människor arbetar för att förändra sin egen situation och lyfta sig ur fattigdomen.

Klicka här om du vill bli Förändringsfadder hos Diakonia!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top