BRIS – Barnens Rätt I Samhället

BRIS - Barnens Rätt I Samhället - är en ideell organisation som bistår barn som far illa. Organisationen verkar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle. Kärnan i BRIS verksamhet är Barnens Hjälptelefon, BRIS-mejlen och BRIS-chatten.

Fakta BRIS

Hemsida: www.bris.se

Startade år: 1971

Insamlade medel 2007: 36 Mkr

Insamlings- och admin.omkostn: 17%

Ant. anställda: ca 70

Antal volontärer: ca 600

Antal medlemmar: ca 10.000

90-konto: Ja, pg 90 15 04-1, bg 901-5041

Medlem FRII: Ja

BRIS - Barnens Rätt I Samhället
Foto: Lena Granefelt
BRIS - Barnens Rätt I Samhället
Foto: Lena Granefelt

BRIS bildades för snart 40 år sedan som en följd av ett uppmärksammat fall där en treårig flicka blivit misshandlad till döds. Barnboksförfattarinnan Gunnel Linde och journalisten Berit Hedeby tog initiativ till en fotoutställning om barnaga, och detta blev startskottet för BRIS. Man antog uppgiften att ge stöd till barn som har det svårt och att göra barnens röster hörda bland politiker och myndigheter. I början arbetade BRIS mest mot fysisk barnmisshandel, men har senare vidgat sitt arbete mot andra viktiga områden där barn far illa och behöver stöd från vuxna.

Målet för BRIS verksamhet är att stärka barns och ungdomars rättigheter och förbättra deras levnads- villkor. Man arbetar utifrån ett barnperspektiv och utifrån FN:s konvention om Barnets rättigheter. BRIS är en ideell organisation där verksamheten bygger på ideellt arbete och gåvor från privata och offentliga givare. Sammanlagt arbetar cirka 600 frivilliga jourare på BRIS.

Under 70-talet arbetade BRIS för en lagstiftning mot barnaga, ett mål som blev verklighet 1979 när Sverige som första land i världen förbjöd våld mot barn. Men trots att denna lag funnits i 30 år, kontaktar barn och ungdomar fortfarande BRIS för att de blivit misshand- lade. I BRIS- rapporten 2009 fokuserar man därför på fysisk och psykisk misshandel mot barn.

BRIS-rapporten publiceras varje år och är en viktig del i BRIS opinionsarbete. Till grund för BRIS-rapporten 2009 ligger de mer än 21 000 stödjande dokumenterade samtal, mejl och chattar BRIS haft med barn och ungdomar förra året. Ca 70% av de barn som kontaktar BRIS är flickor och snittåldern är ca 14 år.

– Det finns många barnrättsorganisationer som arbetar för barns rättigheter och de behövs, men BRIS har en förmåga att lyssna som ger oss barnets innersta känslor och funderingar. Det gör oss unika, säger Ingela Thalén, förbundsordförande, i BRIS-rapporten.

Genom Barnens Hjälptelefon, BRIS-mejlen och BRIS-chatten kan barn och ungdomar upp till 18 år tryggt, anonymt och gratis ringa och mejla till vuxna på BRIS. Hjälptelefonen har öppet vardagar mellan 15 och 21 samt helger mellan 15 och 18. I stödverksamheten arbetar både anställd personal och ideella medarbetare, ”jourare”. De har erfarenhet av arbete med barn och ungdomar och har genomgått BRIS internutbildning. Till BRIS Vuxentelefon kan vuxna anonymt vända sig för frågor och problem som rör barn. Sedan ett par år till- baka driver även BRIS en sökmotor på Internet som heter Röda Sidorna där man samlat projekt och verk- samheter som finns runtom i Sverige som ger stöd till barn och unga.

– Vi fyller ett hål där det saknas vuxna. Vi har metoder och kunskaper att stärka barneen och hjälpa dem att hitta utvägar, säger Cecilia Nauclér, presschef på BRIS.

Men BRIS är beroende av mer resurser för att kunna utveckla verksamheten.

-Vi får stora mängder samtal till Barnens Hjälptelefon och skulle gärna öka våra öppettider. En dröm vore att kunna erbjuda samtal dygnet runt, men för det krävs mer frivilliga jourare och framför allt mer pengar, fort- sätter Cecilia Nauclér.

Vill du stödja BRIS arbete klicka här»

 

Av Bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top