Stiftelsen Livslust

Stiftelsen Livslust driver en yrkesskola i Lettland för föräldralösa och andra utsatta ungdomar. Genom att erbjuda trygghet, social rehabilitering och en yrkesutbildning vill man ge dessa ungdomar en framtidstro och förutsättningar för ett bättre liv.

Faktaruta

Hemsida: www.livslust.com
Startade år: 1994

Insamlade medel 2008: 3,4 Mkr
Insamlings- och admin.omkostn: 10 %

Antal anställda: 15
(varav 14 är personal på skolan)
Antal volontärer: ca 14 (i Sverige)

90-konto: Ja, pg 900742-8
Medlem FRII: Nej

Stiftelsen Livslust
Stiftelsen Livslust

Stiftelsen Livslust grundades 1994 av Kerstin Nordin som under en resa till Lettland 1991 fann ett land med stora sociala problem. Hon besökte ett ungdomsfängelse där det fanns flera hundra barn och de yngsta bara var 12 år. De flesta av dessa barn kom från skolinstitutioner för föräldralösa barn. Många av barnen var inte föräldra- lösa bokstavligt talat men hade placerats på institutioner för att föräldrarna inte kunde ta hand om dem beroende på missbruk och fattig- dom.

 

Situationen för de barn som finns på barnhem och institutioner i Lettland är fortfarande besvärlig, inte minst beroende på den ekonomiska kris som drabbat landet. Många av barnen är föräldralösa, andra har föräldrar som inte kan ta hand om dem. De tillbringar sin barndom på institutioner, som de måste lämna efter grund- skolan. De är då 15-16 år och har ingenstans att ta vägen och saknar utbildning som ger arbete. Då är det lätt att de hamnar i kriminella kretsar.

– Alla har rätt till en trygg och meningsfull tillvaro, men om man varken har familj, bostad, utbildning eller pengar har man dåliga förutsätt- ningar att lyckas. Ungdomar utan framtidshopp och med ärr i själen kan trots allt bli friska vuxna och skapa ett meningsfullt liv. Vi menar att yrkeskunskap kan bidra till att öppna vägen. Yrkesutbildning i kombination med social reha- bilitering är därför ryggraden i Livslusts verk- samhet, säger Kerstin Nordin, Livslusts grundare.

Skolan har plats för 43 boende elever och kan dessutom ta emot 5-10 dagelever från trakten.
Ungdomarna på skolan kommer från hela Lettland och är 15-18 år när de kommer. Studietiden är 2 eller 3 år. Yrkesutbildningen lär ut såväl teori som praktik och har fyra olika inrikt- ningar; sömnad, måleri, snickeri och köksarbete. Eleverna får praktisk träning externt hos olika företag eller internt i Livslusts fastigheter, pro- duktion och festlokal. De flesta av eleverna bor på skolan under utbildningstiden.

De allra flesta av ungdomarna, 80 procent, går det bra för efter examen. De flesta arbetar och en del väljer att studera vidare med stöd ur Livslusts stipendiefonder. Många före detta elever har nu egna familjer och kan ge sina barn den trygghet och det stöd de aldrig fick själva. Unikt för Livslusts skola är att man håller kontakt med alla tidigare elever under flera år. Dels för att få en utvärdering av skolans arbete, dels för att ge stöd och hjälp när det behövs.

Utsatta ungdomar ses ofta som en belastning för samhället. Stiftelsen Livslusts mål är att de i stället ska bli en resurs och klara sig själva. När de kommer till skolan är de ensamma och osäkra i sin mest sårbara tonårstid. Hos Livslust erbjuds trygghet och yrkeskunskap, men inte bara det.

– Unikt för vår skola är vårt program för social rehabilitering, säger Elisabeth Melin Cejie, generalsekreterare på Stiftelsen Livslust. Ungdomarna får hjälp att stärka självkänslan, lära sig ta ansvar och hantera relationer. Om man kan sitt yrke men inte har en grundläggande självkänsla och kan hantera relationer så är det inte säkert att man klarar att sköta ett arbete.

Stiftelsen Livslusts verksamhet finansieras till största delen av bidrag från företag, organisa- tioner och privatpersoner. Men skolan driver även viss affärsverksamhet genom försäljning av produkter som framställs på skolan.

Drottning Silvia är Stiftelsen Livslusts beskyddare och har vid två tillfällen besökt skolan i Lettland.

Nyligen startade Stiftelsen Livslust ett samarbete med organisationen Mentor. Samarbetet innebär att man erbjuder före detta elever på skolan en mentor, en extra vuxen. Det är personal på SEB och Volvo i Riga som ställer upp som mentorer.

-Den ekonomiska situationen i Lettland har gjort det extra svårt för de unga som är på väg ut
på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Melin Cejie. För våra elever på Livslust är detta program en unik chans att lära känna någon som är etablerad i samhället.

-Vi hade ju önskat att vår målgrupp skulle blivit mindre, men den har snarare blivit större nu beroende på den ekonomiska krisen. En del tidigare elever har blivit av med sina jobb och vänder sig till oss för tillfällig hjälp. Så vi behöver allt stöd vi kan få från givare i Sverige, fortsätter Elisabeth Melin Cejie.

Vill du stödja Stiftelsen Livslusts verksamhet för utsatta ungdomar i Lettland klicka här»

 

 

 

Av bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top