Läkarnas omdömen om naturläkemedlen
Röd solhatt.
Finns t ex i: Echinagard, Esberitox, Kan Jang.
Användningsområde: Lindra symtom vid förkylning.
Barbro Gerdén: Röd solhatt finns i såväl väletablerade som traditionellt växtbaserade läkemedel. För väletablerade är förebyggande och kortvarig behandling och lindring av förkylning godkänt. För traditionella preparat gäller lindring av symtom vid förkylning. Något som uteslutande grundas på erfarenhet av långvarit användning.
Bertil Dahlgren: Jag har tagit del av studier som visar att exempelvis Kan Jang kan förkorta sjukdomsförlopp vid virusinfektioner såsom influensa och förkylning.
Rysk rot
Finns t ex i: Chi San. Chisandra
Användningsområde: För ökad ork, vitalitet och snabbare återhämtning efter fysisk ansträngning och sjukdom.
Barbro Gerdén: Effekten är inte bedömd i några studier. Man kan inte med säkerhet veta att det har angiven effekt.
Bertil Dahlgren: En substans det finns forskning på. En del studier visar det kan verka stärkande på kroppens försvar.
Vänderot
Finns t ex i: Valerina, Neurol.
Användningsområde: Mot sömnlöshet, samt lugnande.
Barbro Gerdén: Fungerar för en del på det sätt som anges.
Bertil Dahlgren: Bra att prova om man inte har så svåra sömnproblem. I en krissituation behövs starkare preparat.
Johannesört
Finns t ex i: Calmigen, Esbericum, Hyperiforce, Lugn och ro, Movina
Användningsområde: Som milt lugnande medel vid nedstämdhet och lindrig oro.
Barbro Gerdén: Ett välstuderat preparat. Men är man deprimerad ska man vända sig till en läkare eller psykolog och inte själv laborera med mediciner.
Bertil Dahlgren: Välgjorda studier finns som visar på god effekt vid depressioner men man brukar inte rekommendera det vid djupare depressioner. Står sig väl mot läkemedel som skrivs ut mot depression, vanligen så kallade SSRI-preparat, men med färre biverkningar.
Ginseng
Finns t ex i: En mängd produkter med ordet Ginseng i, Gerikomplex.
Användningsområde: För att öka prestationsförmåga, uthållighet, inlärning, koncentration.
Barbro Gerdén: Kan ha effekt men det finns ingen dokumenterad.
Bertil Dahlgren: En ganska mild substans, men som har använts under lång tid. Något som ofta borgar för att det finns substans i påstådd effekt, samtidigt är det svårt att forska på minne och energi.
Probiotika, mjölksyrabakterier
Finns t ex i: Bifolac, Symbioplex, Trilac, Trevis, Probimax, Biform Balance.
Användningsområde: Stärka kroppens försvar mot infektioner, lindra vid magont, turistdiarré, ballongmage.
Barbro Gerdén: Godkänt användningsområde sedan mitten av 1990-talet. Är stabilisering av tarmfloran vid tillfälliga mag- tarmstörningar som diarré och förstoppning. Samt förebyggande av vanlig turistdiarré.
Bertil Dahlgren: Tarmfloran har betydelse för hälsan och hur vi mår. Att vi äter mindre syrad, lagrad, inlagd mat bidrar sannolikt till olika besvär. Rätt sorts mjölksyra-bakterier skyddar även vid infektioner i övre luftvägarna samt kan lindra symtomen vid en del neuropsykiatriska sjukdomar såsom adhd och damp.
Omega 3
Finns t ex i: Picasol Forte, Eskimo, Eye Q.
Användningsområde: Minska risk för hjärt- kärlsjukdom, öka koncentration, antidepressiv effekt, sänker blodtryck, sänka kolesterolhalten.
Barbro Gerdén: Det enda användingsområde som Läkemedelsverket har godkänt är att Omega 3-fettsyror kan bidra till skydd mot hjärt- kärlsjukdomar. Det är till exempel, enligt min uppfattning, inte säkert att man sänker kolesterolet med Omega 3.
Bertil Dahlgren: Har även betydelse för ögats funktion, speciellt beträffande gula fläcken.
Djävulsklo
Finns t ex i: Helaflex
Användningsområde: För lindring vid smärta, stelhet, lätt ledförslitning (artros).
Barbro Gerdén: Djävulsklo är en ofta använd smärtstillare. Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Preparatet är godkänt med hänvisning till erfarenhet av långvarig användning, inte på grundval av studier som bevisar effekten.
Bertil Dahlgren: Ett medel som har använts länge inom folkmedicinen. Djävulsklo är ett av de mer använda ämnena mot inflammationer. Det finns hundratals studier om dess effekt. Ingen av dem visar att det är verkningslöst, vad jag känner till.
Trots finanskriser och höjda räntor fortsätter vi svenskar att konsumera naturprodukter i samma utsträckning som tidigare.
– Vi vill må bättre, bibehålla hälsan, plus att vi inte har råd att bli sjuka, konstaterar Ingrid Atteryd, vd för Svensk Egenvård, en förening som organiserar 75 procent av leverantörerna av växtbaserade läkemedel, naturläkemedel, kosttillskott och naturliga hudvårdsprodukter på den svenska marknaden.
En del kanske fnyser åt naturens skafferi som flum och humbug. Men faktum är att många vanliga läkemedel har något från växtriket som verksam substans. Till exempel utvanns penicillin från början av mögel. Dessutom kontrolleras även naturläkemedel och växtbaserade läkemedel av Läkemedelsverket.
Storsäljaren inom hälsokostens egenvård är preparat mot förkylning. Omega 3-preparat är också populära, liksom probiotika , som är en liten uppstickare. Ett annat växande segment är viktminskningsprodukter, liksom bars och näringsdrycker avsedda för kraftidrottare.
Ingrid Atteryd uppmanar oss konsumenter att vara uppmärksamma när vi köper naturprodukter.
– Handla i etablerade affärer såsom hos någon av apotekskedjorna, hälsofackkedjorna och dagligvaruhandeln. Undvik lågprishandeln såsom internet, vissa dagligvaruhandelskedjor och fristående butiker med lågprisprofil där man hittar varumärken som inte finns någon annanstans. De stora etablerade kedjorna bygger sitt varumärke på trovärdighet och måste därmed ha utvecklat en leverantörsutvärdering när de väljer vilka produkter som ska stå på deras butikshylla.
Men det är inte alltid naturläkemedlen passar ihop med receptbelagda mediciner.
– Man bör alltid tala om för sin doktor om man äter några naturläkemedel för att det inte ska bli tokigt, menar Barbro Gerdén, läkare på enheten för växtbaserade läkemedel vid Läkemedelsverket.
Det mest tydliga exemplet är johannesört som till exempel kan påverka effekten av hormonpreparat, blodförtunnade medel och cellgifter.
Enligt Barbro Gerdén finns färre biverkningar rapporterade kring naturläkemedel än kemiskt framställda läkemedel. Men biverkningar finns. Läs därför bipacksedeln och kontrollera även lämpligheten att ta dem om du har någon sjukdom eller äter någon medicin.
– Det kan vara så att naturläkemedel inte ger så många biverkningar. Eller att man inom sjukvården inte uppmärksammar eller får kännedom om biverkningar från naturläkemedel i lika hög utsträckning, säger Barbro Gerdén.
Många av de preparat som finns i naturläkemedlen har länge använts i medicinskt syfte, såsom kamomill, humle och rölleka.
– Att ett preparat funnits länge kan tala för att det inte har några negativa effekter, menar Barbro Gerdén.
Barn och gravida är två grupper som ska vara försiktiga med naturläkemedel och växtbaserade läkemedel.
– Kunskapen om olika naturläkemedel är inte alltid så stor som man skulle vilja.
Barbro Gerdén menar att det finns anledning att varna extra för inköp av naturläkemedel på nätet. Kategorier som man särskilt vet kan innebära problem är viktminskningsprodukter eller naturläkemedel mot nedsatt sexuell förmåga.
– Man kan komma i kontakt med preparat och produkter som kan vara skadliga. Och eftersom innehållsförteckningen ofta är ofullständig vet man inte vad man får i sig.
Bertil Dahlgren är företagsläkare med intresse för komplementär medicin och kallar sig helhetsdoktor. Bertil Dahlgren ger gärna förslag på naturmedel som kan lindra förutom vanliga läkemedel. Samtidigt vill han varna för produkter som är verkningslösa och att se som placebo. Ett exempel är, enligt Bertil Dahlgren, homeopatiska läkemedel, som ska stimulera kroppens självhelande funktioner och som bland annat finns att köpa i hälsokostbutiker.
– Dessa medel är kraftigt utspädda och kan inte ha någon direkt läkande effekt utan verkan torde vara genom placeboeffekten helt och hållet, säger Bertil Dahlgren.
– Sedan förekommer det att kosttillskott rekommenderas till personer som inte har brister och då kan det till och med vara skadligt med tillskott.
Av: Mia Coull