Fakta
Hemsida: www.krf.se
Startade år: 1919
Insamlade medel 2009: 14,4 Mkr
Insamlings- och admin.omkostn: ca 10%
Ant. anställda: 32 (varav 14 i Sverige)
Antal volontärer: ca 70
90-konto : Ja, pg 900031-6, bg 900- 0316
Medlem FRII: Ja


Kristna Fredsrörelsen arbetar för en bättre värld. En värld utan våld, krig och förtryck. Ickevåld är både Kristna Fredsrörelsens medel och mål. Orga- nisationen står på en kristen grund och ser Jesus som en av de första ickevåldsförespråkarna. Samtidigt är Kristna Fredsrörelsen en öppen organisation där alla är välkomna som medlemmar.
-Ickevåld är inte något passivt, säger Elisabeth Lundgren, generalsekreterare hos Kristna Freds- rörelsen. Tvärtom handlar det om att lyfta upp konflikter och orättvisor och med ickevåldsverktyg motverka dem. Verktygen är utan vapen, med en respekt för motståndaren som är din medmänniska och en övertygelse om att alla kan förändras. Icke- våldet ger redskap att arbeta för en positiv föränd- ring utan våld. Det inbegriper också en tro på att för att nå till fred måste vägen dit vara med fred- liga medel. Freden börjar också inom dig och alla insatser – små som stora – är värdefulla.
Kristna Fredsrörelsen ger kurser i ickevåld och konflikthantering, arbetar med religions- dialog och deltar i kampen mot fördomar och främlingsfientlighet. De försöker förebygga våld och lindra följderna av våldsanvändning genom att motarbeta produktion och handel med vapen. På olika håll i världen stödjer man lokalt fredsarbete, bland annat i Mellanöstern och Centralamerika. Sveriges och EU:s agerande i säkerhetspolitiska frågor granskas för att påverka utvecklingen i riktning mot rättvisa och fred.
Kristna Fredsrörelsen samarbetar med andra kyrkor och trossamfund och uppmanar dem att aktivt verka för fred och rättvisa och att ta avstånd från våld. Man har ett nära samarbete med bl a Svenska muslimer för fred och rättvisa. Just nu drivs ett gemensamt projekt som syftar till att nå ut till ungdomar för att prata om fredsbudskapet i båda religioner samt ge ickevåldsredskap för att ungdomarna ska kunna agera i konfliktfyllda vardagssituationer.
Nedrustning är en central fråga för Kristna Fredsrörelsen. Trots att grundprincipen i svensk lag är att vapenexport är förbjuden görs så många undantag att Sverige är en av världens tionde största vapenexportörer, och de senaste åren har den svenska vapenindustrin slagit nya export- rekord varje år.
-För en demokratisk stat som internationellt arbetar för utveckling och nedrustning är det ovärdigt att vara en av de största vapenexportörerna i världen, menar Elisabeth Lundgren. Svenska vapen finns i flera av världens längst pågående väpnade kon- flikter och även i några av de fattigaste länderna där pengarna hade använts bättre till hälsa och sjukvård för befolkningen. Svenska vapen göder krig, bidrar till brott mot de mänskliga rättighe- terna, bidrar till fattigdom och stärker diktaturer. Detta är nog med argument för att Kristna Freds- rörelsen ska vara helt emot den svenska vapen- exporten. Och nog är det märligt att vi säljer så mycket vapen när grundprincipen i svensk lag är att vapenexport är förbjuden och när en majoritet av svenska befolkningen är emot den!
Kristna Fredsrörelsen skickar fredsobservatörer till konfliktdrabbade områden i bl a Colombia, Guatemala och Mexiko, i syfte att förebygga våld. Observatörerna ingår i interna- tionella nätverk av organisationer och personer som reagerar på brott mot de mänskliga rättig- heterna.
-När vi pratar om förebyggande menar vi förebyggande av väpnade konflikter, eftersom konflikter i sig inte är något farligt, förklarar Elisabeth Lundgren. Det är när vapnen kommer in i bilden som det blir allvarligt. Hela vårt arbete är relaterat till förebyggande arbete. Vi arbetar mot vapen, för att människor ska få verktyg att fredligt hantera konflikter och för att människorättsförsvarare och civilbefolkning ska kunna arbeta för fred i konflikt- områden såsom Colombia och Guatemala.
– Världen spenderar 10 miljarder kronor varje på år på militära rustningar, vilket är 1 500 kronor per person i världen, fortsätter Elisabeth Lundgren. Dessa pengar kan användas mycket bättre! Bland annat skulle världen kunna göra något åt de 30 000 barn som dör varje dag av sjukdomar som är relaterade till fattigdom.
– För Kristna Fredsrörelsen är det viktigt att visa att vi har många som står bakom vårt arbete, säger Elisabeth Lundgren. Det ger oss tyngd i det vi säger. Att stå bakom organisationen kan man göra på flera sätt och alla sätt är bra. Vi ser gärna att människor blir medlemmar för att också kunna vara med och påverka organisationen. Då hittar man sen också ett sätt att kanske engagera sig mer.
Vill du veta mer om hur du kan stödja Kristna Fredsrörelsens arbete klicka här »
Av Bidra.nu