Faktaruta

Marie Horneman

37 år

Gör: tf marknadschef på Blocket

Familj: Rikard och döttrarna Ida 5 år och Thea 3 år.

Veronica Rörsgård

36 år

Gör: HR-chef på Skanska

Familj: Jonas och tvillingarna Axel och Edith 4 år.

Kom i gång med vintermotionen
Marie Horneman och Veronica Rörsgård springer tillsammans i ur och skur. Förutom att de mår bra av joggningen så får de också en anledning att ses. Foto: Peter Jönsson
Kom i gång med vintermotionen
Lisa Blommé

Kroppen känns tung, stel och omöjlig att få fart på. Och ute är det kallt och mörkt Det finns alltid något att skylla på för att få sitta kvar i tv-soffan. Men vill du verkligen komma igång är faktiskt inte svårare än att bara ge sig ut! Snabba promenader och långsam joggning kan du starta med när som helst, också under vintern. Här kommer tipsen du behöver för att komma igång och fortsätta vara igång.

Lisa Blommé har lång erfarenhet av joggning och har bland annat vunnit Tjejmilen. Men för henne, som för alla andra, är det just under vinterhalvåret som det är som allra svårast att hålla i löpträningen. Hon framhåller gruppträning som bästa sättet att hålla motivationen uppe, och gärna att man utmanar varandra.

– Sätt ett gemensamt mål i tjejgänget eller med grannen. Använd stegräknare och gå runt jordklotet. Fira med en middag när målet är nått, och ha gärna andra små premier längs vägen. Eller gå ihop med en kompis och bestäm att ni ska springa ett visst lopp tillsammans.

– Mycket handlar om att man ska känna sig ansvarig inför någon. Till exempel att man har en stående tid med granngänget. Då vill man inte göra någon besviken.

De flesta motionslopp går på sommarhalvåret vilket betyder att uppbyggnadsträningen måste ske under vintern när det är som tyngst vädermässigt.

– Vinterhalvåret är en viktig period att hålla igång sin träning. Och det är så mycket roligare att komma igång på våren om man inte är helt otränad då.

I dag har Lisa ett företag som hjälper privatpersoner och företag att hålla motivationen uppe vad gäller träning. De jobbar med löpklasser på löpband inne för att alla ska kunna springa individuellt men ändå tillsammans, och de springer tillsammans ute i löpspår.

Enligt Lisa är regelbunden träning på individuellt anpassad nivå a och o. Att köra stenhårt en vecka för att sedan tappa suget och strunta i träningen de följande veckorna är ett vanligt misstag. Strukturerad träning varvad med lugnare återhämtningsperioder hjälper till att hålla skador borta och motivationen uppe.

– När man är nybörjare sker ofta stora förändringar under kort tid. Man blir snabbt bättre, men så plötsligt tar det tvärstopp och hur man än gör så ligger man kvar på samma nivå. Du har nått en platå i din utvecklingskurva. Då krävs att du utsätter kroppen för något nytt så att den måste börja förstärka och förbättra sig inför de nya kraven som ställs på den. Vad du väljer att förändra spelar mindre roll, det kan vara att köra några intervaller, lägga till lite mer kuperad terräng, eller höja farten.

Men Lisa framhåller att det viktigt att vara ärlig mot sig själv, och lära känna sig själv och sin kropp. Det är bättre att hålla igen och stegra träningen gradvis efter den egna förmågan. Kroppen behöver tid för att ställa om sig.

 

Framgångsfaktorer

Rimliga mål

Tänk igenom varför du vill springa. Om det inte handlar om en elitsatsning finns det ingen anledning att springa tills du får blodsmak i munnen. Att komma ut över huvud taget är ett mål i sig. Ett annat mål kan vara att man ska ta sig runt en viss slinga, exempelvis 4 kilometer, men om man går eller joggar är oviktigt, särskilt i början.

Träna med en kompis

Genom att träna med en kompis fördubblar du chanserna att komma ut i spåret. De dagar när du har bestämt dig för att ställa in träningen kanske hon ringer och peppar dig, och när du känner dig laddad kör du samma taktik med henne. En joggingtakt som tillåter småprat är också bästa sättet att slippa skador och få bra förbränning.

Morgonjogg

Om du har svårt att vara konsekvent i din träning – prova att få träningen gjord på morgonen. Då vet du med säkerhet att den blir gjord och så spelar det ingen roll vad som händer under dagen. Om man ska vänta på det perfekta tillfället att träna så blir det förmodligen ingen träning!

Kläder för vinterjoggning

  • Vanliga joggingskor, ev med goretex och dobbar
  • Varma strumpor, gärna som går upp till knät
  • Långkalsonger (gärna i ull) och vindbyxor alt fodrade löpartights
  • Underställströja (gärna i ull) och en kraftig löparjacka (vindtät jacka)

Mössa och vantar

Värmeväxlare som Lungplus finns på Apoteket och kan vara en bra idé om man springer mycket när det är kallt ute. Luften man andas in blir varmare och fuktigare.

Inspiration och hjälpmedel på nätet

www.jogg.se

Jogg.se är en löparcommunity med gratis medlemskap där löpare på alla nivåer är välkomna. När du registrerat dig får du tillgång till en personlig löpardagbok, en joggkarta där du kan mäta din löprunda och ett aktivt löparforum där medlemmarna diskuterar allt som har med löpning att göra. Tips och peppning finns det gott om.

www.funbeat.se

På funbeat är allt från elitidrottare till hobbymotionärer representerade. Här kan du registrera dig gratis för att få tillgång till bland annat massor av träningsrundor inritade på kartor. Du kan skriva in ditt personliga mål och när du registrerat din träning får du feedback. Det finns också massor av träningsprogram att ta del av. Vad sägs om milen på 40 minuter eller halvmaraton under två timmar. Du kan också diskutera med andra som tränar och få tips och pepp.

www.runningsweden.se

Här finns bland annat Lisa Blommés generella träningsprogram för nybörjare och program för att klara av milen.

 

Av Anna Gidgård