Fakta om migrän

Vad kan utlösa migrän?

  • Stress är den vanligaste orsaken. Migrän kommer inte när man stressar som mest, utan när man slappnar av som i början av semestern.
  • Hormonförändringar är anledningen till att många kvinnor får migrän i början av mensen. Däremot försvinner den hos många i samband med graviditeten och i klimakteriet.
  • Livsstil har stor betydelse. Anfallen kan utlösas av för lite, eller för mycket, sömn, starka dofter, oregelbundna måltider, fasta, svängningar i lufttryck, värme, starkt solljus och höga ljud.

Vad är skillnaden mellan migrän och spänningshuvudvärk?

  • Migrän sitter i halva huvudet och kommer plötsligt, i attacker. Hos vissa börjar den också med synförändringar eller domningar i fingrar, innan den dunkande värken kommer. Fysisk aktivitet förvärrar huvudvärken.
  • Spänningshuvudvärk däremot ligger som ett band runt huvudet, är molande och förvärras inte av fysisk aktivitet.

Hur behandlar man migrän?

Migrän kan inte botas, bara lindras, avbrytas eller förebyggas. Det finns en rad mediciner man använda. Mycket individuellt vilka som fungerar, men man bör börja med att pröva receptfria läkemedel.

Migränens olika faser

Förkänning. Upp till ett dygn innan kan man känna sig irriterad, har svårt att koncentrera sig och få ett sug efter sötsaker.

Aura. För omkring 30 procent börjar migrän med neurologiska symtom. Det vanligaste är synrubbningar, som sicksack-mönster och blixtar, samtidigt som synfältet blir smalare. Andra får stickningar eller domningar i den ena handen, kinden och fingrarna. Vissa får talsvårigheter. Symtomen håller i sig 15 till 60 minuter tills huvudvärken kommer.

Huvudvärk. En stark dunkande huvudvärk som oftast sitter vid ena ögat eller i ena halvan av huvudet och blir värre när man rör på huvudet. Attacken pågår oftast mellan fyra timmar och upp till tre dygn. Många mår också illa och kräks och är känslig för dofter, ljud och ljus.

Återhämtning. Huvudvärken är borta, men man känner sig trött och vill sova och kan ha koncentrationssvårigheter.

Migrän - folksjukdomen som inte syns
migrän
Helena Elliott har lidit av migrän sedan tonåren. I dag har hon lärt sig leva med sjukdomen. Foto: Theresia Köhlin.
Migrän - folksjukdomen som inte syns
Ulf Frejvall är neurolog och huvudvärksspecialist.
Ulf Frejvall är neurolog och huvudvärksspecialist.

Plötsligt slår huvudvärken bara till. Under helgen, efter en stressig vecka med sömnbrist eller efter en trevlig kväll med vin och goda ostar. Det dunkar och spränger vid ena ögat eller sidan av huvudet och det enda att göra är att ta en tablett och gå och lägga sig. Och åtminstone det närmsta dygnet är satt ur spel.

Migrän är en folksjukdom som drabbar var sjätte kvinnan och var tionde man. Det innebär att omkring 1,3 miljoner svenskar har migrän, varav 400 000 har fyra eller fler anfall varje månad.

– Kvinnor i fertil ålder drabbas mycket oftare av migrän än män. Det beror sannolikt på det kvinnliga könshormonet östrogen. Men vi kan också se att skillnaderna krymper. Det kan ha att göra med att män har börjat söka läkare oftare för att få hjälp när de har svår huvudvärk, säger Ulf Frejvall, neurolog och huvudvärksspecialist.

Många får migrän redan som barn, andra inte förrän som vuxna. Det finns många saker som påverkar när i livet sjukdomen debuterar, som stress och den första mensen.

– I barnåren är det under en period vanligare bland pojkar, men i samband med puberteten ökar det hos flickorna och minskar hos pojkarna.

Sjukdomen lindras med åren, oftast börjar anfallen att minska efter 40. För vissa försvinner den helt när de uppnått pensionsåldern. Fast många kvinnor upplever att de får fler anfall under klimakteriet, vilket beror på förändrade hormonnivåer i kroppen – östrogennivån ökar och progesteronnivån minskar tills mensen helt har upphört.

För många kvinnor är migrän just förknippad med menstruationscykeln. I en undersökning svarade hälften av kvinnorna i fertil ålder att migränattackerna kom i samband med mensen. Vanligtvis kom attackerna två dagar före och fram till och med tredje dagen mens.

Orsaken till migrän är inte fullt ut känt. Däremot har det länge varit känt att migrän är en ärftlig sjukdom, oftast på mammans sida. Omkring 70 procent av alla med migrän har en nära släkting med sjukdomen.

Vad man kan säga är att hjärnan hos människor med migrän tycks ställa höga krav på ett regelbundet liv.

Migrän en inflammation i hjärnans hinnor och runt blodkärlen på hjärnans yta som läcker ut olika retande ämnen. Anfallet kan starta på två olika sätt. Det ena är att något, som stress, högt ljud och starkt ljus, retar "migränmotorn" i hypothalamus så att anfallet drar igång. Det andra att migränanfall börjar i hjärnbarkens celler och sedan går som en långsam våg över hjärnan.

Ett migränanfall pågår mellan fyra timmar och tre dygn. Migrän kan aldrig botas bara lindras och förebyggas. Mediciner, och regelbunden, sund livsstil när det gäller kost, sömn och motion kan förebygga. Det är därför viktigt att man försöker kartlägga vad som utlöser anfallen så att man kan undvika att få dem.

Är det fler som har migrän idag än tidigare?

– Nej, det är troligen inte fler personer. Däremot finns det en känsla av att vi ser värre och längre migränanfall nu än tidigare och att det skulle kunna bero på de nya migränmedicinerna, säger Ulf Frejvall.

Hur då?

– Förr behandlades migrän med att ligga i sängen, tyst och mörkt i två dagar sedan var man bra. När de moderna migränmedicinerna kom slutade vi att vila vid anfallen, istället tar vi en tablett och stressar vidare. Migrän är en inflammation som läker bäst med vila. Om man stressar läker den inte. På så sätt förlänger och förvärrar medicinerna anfallen.

Vart vänder man sig om man ofta har huvudvärk?

– Om man har besvärlig huvudvärk och man vet att det finns i släkten, bör man i första hand kontakta sin husläkare och få huvudvärken utredd. Husläkaren kan också hjälpa dig vidare till en neurolog. Tyvärr prioriteras inte huvudvärk av landstingen. Huvudvärk är inte så intressant och tar mycket tid att utreda, säger Ulf Frejvall.

"Det syns inte utanpå att jag har migrän"

Helena Elliott fick sitt första anfall när hon var 14. I dag har hon lärt sig att leva med sjukdomen.

– Jag får migränanfall flera gånger i veckan som gör det svårt att planera vardagen. Jag vet inte hur många jular och födelsedagar jag fått migrän och inte kunnat fira med familjen, säger Helena Elliott. De får alltid vara beredda på att jag inte kan följa med om vi ska åka iväg eller på att jag måste gå hem tidigare.

Första gången Helena fick ett migränanfall var hon 14 år.
–Men när jag läser mina dagböcker ser jag att jag ofta hade ont i huvudet som barn, långt innan dess.

Någon riktig diagnos fick hon inte som tonåring.
– Min mamma kände en skolläkare som skrev ut Anervan till mig. Läkaren sa att om medicinen fungerar, är det migrän du har. Problemet var bara att hon skrev ut den som stolpiller och det ville jag inte ta om jag fick migrän i skolan eftersom jag fick ont i magen och blev trött av medicinen.

I gymnasiet blev besvären värre och Helena fick anfall flera gånger i veckan. Oftast fick hon migrän på fredagseftermiddagar när hon planerat att göra något med kompisar. Lyckades hon komma iväg slog den till under kvällen.

Efter gymnasiet jobbade hon på dagis under flera år. Det fungerade bra, tills hon fick barn och kom tillbaka efter föräldraledigheten.
– Då ökade anfallen och jag fick olika stressymptom och blev sjukskriven efter några månader. Jag klarade inte av att både arbeta och ha barn. Tidigare hade jag kunnat vila efter jobbet på ett annat sätt när jag bara hade mig själv att ta hänsyn till.

Det var först då som hon fick komma till en smärtklinik som utredde hennes besvär. Det blev konstaterat att hon hade migrän och spänningshuvudvärk, men också läkemedelsutlöst huvudvärk på grund av att hon åt mycket värktabletter.

Det blev en vändpunkt och Helena påbörjade sin rehabilitering som så småningom ledde till omskolning och annat jobb. Idag jobbar hon halvtid och hon har flexibla arbetstider, en förutsättning för att hon ska kunna arbeta.

Vad utlöser din migrän?

– Det är mycket hormonerna som styr. Men väderförändringar, liksom starka dofter som parfymer och målarfärg, blåst och starkt ljus och ljud kan utlösa anfall, säger Helena Elliott.

Hon har lärt sig att känna igen när ett anfall är på gång.
– Oftast blir jag irriterad och överaktiv dygnet innan migrän bryter ut och jag får sug efter sötsaker.

När sedan anfallet kommer kan det börja på olika sätt; ibland med aura, men också med illamående innan huvudvärken kommer.

Vad är det svåraste med att ha migrän?

– Att huvudvärken slår till så snabbt. Jag möter fortfarande en stor oförståelse för sjukdomen, det syns inte utanpå att jag bär på den här sjukdomen. Jag har också svårt att acceptera att jag inte kan bli botad, utan att jag måste leva med den.
– Det positiva som migrän har fört med sig är att jag fått arbeta med mig själv på olika sätt för att hitta en balans i livet, jag har gått i terapi, avslappning och lärt mig att äta och motionera rätt.