Anna Langer
Ålder: 47 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Jocke. Två barn, 26-årig son och 25-årig dotter.
Arbete: Jobbar som spachef och träningsinstruktör.
Lotta Byqvist
Ålder: 47 år.
Bor: Åre.
Familj: Gift med Mats. Tre barn, två söner, 11 och 13, samt 5-årig dotter.
Yrke: Driver reklambyrå, skriver om hälsa.
Så får du ett skönare liv
1. Rör på dig i vardagen, res dig för att byta kanal på teven, gå istället för att ta hiss eller rulltrappa, ha höj- och sänkbart skrivbord på arbetet och stå och arbeta. Det ökar förbränningen.
2. Gymkort behövs inte, promenader duger bra. Tänk inte prestation i form av steg per minut, tempo, längd på promenaden. Ut och gå, bara.
3. Ingen tid till motion? Ett sätt är att skippa tv:n två kvällar i veckan och ta en promenad istället.
4. Även egen tid kan fås genom att skippa tv:n och i stället pyssla om sig själv eller träffa en vän.
5. För att gå ner i vikt måste man äta regelbundet. Då ökar förbränningen. Minska på kolhydraterna, lägg till mer protein, som är mättande, och ät mycket grönsaker och en del frukt.
6. Svag för smågodis? Ha inget hemma. Men en bit mörk choklad, eller två, är okej.
7. Livet är en fest. Men kanske inte varje dag. För att inte hamna i lådvinsfällan där man inte har riktig koll på hur mycket man dricker kan man köpa en liten karaff där man mäter hur mycket som ryms.
8. Var snäll mot dig själv och skala bort måsten om du hamnar i stress som känns negativ, lägg inte till något, som att jogga i ottan, i ett försök att orka mer.
9. Våga säga nej till sådant du inte har lust med. Att säga ja för att andra förväntar sig det, gör att man själv mår dåligt. Säg till exempel att du tagit på dig för mycket annat och inte kan just nu.

Boken “Kvinnorna som slutade banta” (Forum) av Lotta Byqvist och Anna Langer.
45+. Halvlek i livet för allt fler, eftersom vi lever allt längre.
– Många har ju halva livet kvar vid 45. Det gäller att ta hand om sig själv så att man kan fortsätta leva ett bra liv.
Så sammanfattar Anna Langer och Lotta Byqvist sin bok: "Kvinnorna som slutade banta – mat, motion och mindfulness efter 45".
Sluta banta, börja leva, är bara ett av budskapen i boken. Det centrala är vad man själv kan göra för att må bra.
– Det handlar om att göra bra saker för sin hälsa, man vill ju kunna leka med barnbarnen, menar Lotta.
– Det är som en tårta. Familj, arbete, kost, sömn, träning, tid att reflektera, egen tid, allt ska passa in för att det ska bli harmoni och balans, säger Anna.
I backspegeln ser de två kvinnor som ägnat för mycket tid åt fel saker: viktfobier, ätstörningar, träningsnojor, om arbetsnarkomani, prestationsångest, dålig självkänsla. Men det är slut med det nu. De har lär sig hur deras kroppar och själar fungerar och vad just de mår bra av.
Anna menar att det är egoistiskt att inte tänka på sin hälsa.
– Hälsan är var och ens eget ansvar. Om man dör i förtid lider ens partner och barn. Om man inte tar hand om sig och saknar energi och kraft, riskerar man att bli en bitter farmor eller mormor som inte orkar leka med sina barnbarn. Det handlar om att ta sig samman eftersom det inte finns något hälsopulver som man blir lyckling, smal och frisk av.
För att komma i gång kan man göra så här:
– Lägg till en ny, bra vana, som att börja promenera varje dag, kör på ett tag, och lägg till en ny bra vana, som att börja äta en ordentlig frukost om man brukar slarva med det. Ju fler goda vanor desto mindre plats för de dåliga, säger Lotta.
Vi fikar på ett café vid Mariatorget i Stockholm, för att prata om boken. Författarna förefaller leva lika hälsosamt som de lär ut. I alla fall den här förmiddagen. Båda dricker grönt te. Båda väljer istället för en muffin eller croissant varsin bärsmoothie på nya hälsobäret acerola, som bland annat innehåller mycket vitamin C.
Anna och Lotta konstaterar att det finns kvinnor som ägnat hela sitt vuxna liv åt att banta. De har själva gjort det i perioder. Men inte längre.
– Vi tror inte på snabba lösningar eller kurer. Det gäller istället att hitta något som funkar hela tiden. Lotta pratar om att vara snäll mot sig själv och ta hand om den kropp och själ man fått. I det ingår att för hälsans skull inte lägga på sig för många trivselkilon.
Att kampen mot kilona är svår vet alla som bantat någon gång. Det är lätt att falla för lockrop av typen Gå ner 4 kilo på 2 veckor. Gör inte det, är Annas och Lottas råd.
Anna drar en parallell till miljöarbetet:
– Man får ta små steg i taget när man ändrar levnadsvanor. Det är lite som när vi började med sopsortering, först papper, sedan plast, därefter burkar med mera.
– Metoder som går ut på att tömma ut innehållet i kyl, frys och skafferi i en sopsäck, och börja ett nytt liv, fungerar inte på sikt, även om det är bra teve, instämmer Lotta.
Lotta och Anna, summerade livet när de fyllde 40. Vad de uppnått. Och väntade på att de omtalade ålderstecknen skulle ge sig till känna. Inget hände. Förrän fem år senare.
– Vid 45 går man in i en ny fas i livet då man behöver ta hand om sig bättre, säger Lotta.
Hon tänker att kroppen efter 45, precis som en älskad bil som gått några mil, behöver lite extra omvårdnad, och besiktning då och då.
Hon känner ingen sorg över det fysiska åldrandet, mer förvåning, och att åldrandet inte behöver skyndas på. Och konstaterar att det kunde varit värre.
Självklart finns fördelar med stigande ålder att lyfta fram:
– Många fokuserar på det negativa, men det finna fördelar med att bli äldre. Som bättre självkänsla. Att man förstår sig själv bättre, vågar sätta gränser mot omgivningen. Man tycker att man duger som man är, och kan tycka om det som är bra istället för haka upp sig på det man är missnöjd med, säger Anna.
Med facit i hand menar Lotta att hennes största tabbe har varit att lägga till saker i vardagen när hon mått dåligt istället för att dra ifrån. Som att bestämma sig för att gå upp halvsex på morgonen och yoga innan alla andra i familjen vaknat. Det kan leda till negativ stress som gör att man sover sämre, menar hon.
– Numera är jag snällare mot mig själv och kan lägga mig och snooza i soffan med en bok innan de andra vaknar.
Hon pratar om mindfulness, att vara närvarande i nuet istället för att ha tankarna någon annanstans.
Motion i vardagen får hon genom att promenera, simma, jogga. Som även är ett sätt för henne att rensa tankarna. Medan Anna blir deprimerad av att inte röra på sig.
– Rörelse sätter igång kroppens eget smärtlindrande hormon, endorfiner, samt lyckohormoner. Någon läkare har jämfört en halvtimmes promenad med lyckopiller.
Sammanfattningsvis finns ingen anledning att gräva ner sig på grund av åldrandet, enligt Anna och Lotta som i sin bok refererar till heta medsystrar som Sharon Stone, Sandra Bullock, Sarah Jessica Parker, Julianne Moore, Madonna…
Det är inte den perfekta ytan de förespråkar, utan ett inre och yttre välbefinnande som får oss att stråla, enligt devisen "Mår man bra, ser man bra ut".
Av: Mia Coull