Skörda dina örtkryddor – få ett naturapotek

Bra mot huvudvärk, eksem och sömnlöshet. Kryddors hälsoeffekt är väl kända. Passa på att göra ett eget apotek av sommarens örtkryddor.

3 välgörande recept

För kroppen – ringblomsolja

Kroppsolja av ringblommor kan användas medicinalt vid narighet, sårighet eller eksem. Och förebyggande som ett drygare alternativ till bodylotion.

Fyll en glasburk med kronbladen från ringblommor, använd gärna torra, utslagna blommor. Häll över en kallpressad vegetabilisk olja (som raps, mandel, tistel eller aprikoskärnolja) och skaka om. Låt blandningen stå i ett soligt fönster i tre veckor. Sila sedan bort kronbladen.

Oljan kan varieras genom att lägga andra örter efter smak, som ett par nävar lavendelblommor, citronmeliss eller timjan

Evas tips: Använd kallpressad rapsolja. Den innehåller naturens eget kortison och lämpar sig därför särskilt bra mot eksem.

För fötterna – fotsalt

Ett välgörande fotsalt fixar man lätt med överskottet från kryddträdgården. Torka örterna, repa dem och fyll en mortel med de torkade bladen. Tillsätt en sked havssalt och stöt ihop kryddorna med saltet. Om du har torra fötter kan du i stället använda Epsom salt. Klart! Förpacka saltet fint i en burk.

Använd kokande hett vatten och låt fotbadet dra en stund innan du använder det.

Salvia är lätt antiseptiskt och bra mot fotsvamp. Libbsticka hjälper mot dålig lukt. Timjan, lavendel, citronmeliss, mejram, pepparmynta och rosmarin är också perfekta för fotbad.

Evas tips: Om du har kalla fötter så krossa en matsked bruna senapsfrön i ditt fotsalt (varning för gula frön om du inte vill lukta senapssås!).

För hälsan – örtte

Örtteer bryggda på färska eller torkade kryddor är bra förebyggande medicin. Tänk på är att örternas eteriska ämnen är enormt lättflyktiga. Låt dem dra i minst tio minuter under lock, gärna längre. I stort sett alla kryddor fungerar i te: citronmeliss, mynta, gräslök (både blommor och strån), kamomill, timjan, mejram, basilika, rosmarin, salvia och dragon. Smaksätt gärna örtteer med honung. Teer på grönmynta, citronmeliss och pepparmynta kan drickas dagligen.

Evas tips: Prova gärna anisisop, som ger ett mycket gott te.

Teguide för våra vanligaste örter – och deras hälsoeffekter

Basilika – mot illamående, rethosta och kramp.

Citronmeliss – mot huvudvärk, depression och förkylning

Kamomill – lugnande, hjälper mot sömnlöshet

Körvel – mot slemhinneinflammation, eksem och högt blodtryck

Lavendel – inflammationshämmande, hindrar infektion

Libbsticka – urindrivande, sägs lindra reumatism

Mynta – mot förkylning, influensa och astma

Nässlor – mot gikt och ledinflammation och menstruationssmärtor

Oregano – mot matsmältningsbesvär och menstruationssmärtor

Persilja – urindrivande, stärker musklerna i livmodern (drick ej under graviditet)

Rosmarin – förbättrar cirkulationen (drick bara ett par dagar i sträck ej under graviditet)

Salvia – mot förkylning, klimakteriesymptom och sår i munnen

Det är härligt att gå ut i kryddträdgården och klippa färska örter till matlagningen. Men varför inte använda örterna för deras läkande egenskaper också?

Om du torkar eller fryser dina kryddor nu kan du plocka fram dem och göra välgörande teer av i höst. Att man gärna gör just te av örter beror på att det är det snabbaste sättet att frigöra de välgörande eteriska ämnena på. Men det går lika bra att ha dem i sallad eller matlagning.

– Intresset för läkeörter bara växer. Många är trötta på sådant som produceras på konstgjord väg och vill ha mer naturliga alternativ, berättar Eva Olsson på Österlenkryddor utanför Köpingebro.

Trenden att köpa närodlat och det stora intresset för trädgård bidrar båda till att folk fått upp ögonen för örtväxter, tror hon.

Eva Olsson odlar en rad olika örter på familjegården. Här tillverkar man allt från myntasocker och örtvinäger till eteriska oljor och lavendelsalva.

Både unga och äldre kommer på besök till Österlenkryddor. Ofta vill de ha råd om allt från goda matrecept till huskurer. Lavendelsalvan säljer till exempel mycket till människor som har eksem. Eva är väldigt stolt över den, eftersom hon själv destillerar blommorna till eterisk olja.

– Vi kan inte gå ut och säga att örter hjälper mot olika åkommor, men kunderna kommer tillbaka, säger Eva och ler.

Men det är inte bara ytliga besvär som örter sägs hjälpa emot. Våra vanligaste matkryddor har effekt på allt från menssmärtor till högt blodtryck.

– Förr pratade man ofta om stärkande örter som användes för att vitalisera kropp och själ, berättar Eva och visar på en rabatt med bland annat libbsticka, nässla och pion.

– Just pionen nämns ju nästan aldrig som medicinalväxt men förr tog man ofta den stora blommans rotknölar och använde dem som en stärkande läkeört. Man var medveten om fenomen som utbrändhet redan på 1200-talet. Kropp och själ ansågs behöva hjälp för att stärkas, både genom att bygga upp immunförsvar och mental hälsa, förklarar hon.

Ja, kryddor och örter har varit en källa till hälsa sedan urminnes tider och mediciner har tillverkats av delar från växter av hela världens urbefolkningar. Idag är 70 procent av de aktiva ingredienserna i våra moderna läkemedel baserade på syntetiska versioner av ämnen från växtriket. Det är till exempel vetenskapligt bevisat att johannesört hjälper mot depression.

På många håll i världen, bland annat i Kina, är örtmedicin likställt med moderna läkemedel.

Så tar du hand om dina kryddörter

Det vanligaste är att frysa eller torka kryddörterna. Men man kan också krydda snaps, vinäger och oljor när växterna är som finast.

Undvik att använda övervuxna och utblommade växter (undantaget är ringblommor). Då är det bättre att klippa ner snabbväxande kryddor som citronmeliss, grönmynta och nässlor och låta nya blad växa fram i stället.

Om du fryser kryddorna, klipp eller hacka dem till önskad storlek och frys i plastpåsar. Då slipper du tina dem först när de ska användas.

Torkning av kryddor sker bäst i mörka och torra utrymmen. Vinden eller en ouppvärmd bastu kan vara bra på sommaren. Undvik att torka i ugn då de eteriska ämnena i örterna är flyktiga och försvinner när det blir varmare än 35 grader.

Repa de torkade kryddorna. Dra av bladen och smula genast sönder dem. Förpacka gärna i mörka burkar för att den goda smaken och de läkande ämnena ska hålla sig hela vintern.

Lästips om örter:

Örter och smaker från Österlen, Österlenkryddor/Münchmedia

Eva Olssons egen bok med massor av fina recept.

Örter som läker av Anne McIntyre, Wahlström och Wistrand.

En behändig guide till vanliga åkommor och vilka örter som hjälper mot dem

Kryddväxter av Björn och Marie Hansson, Norstedts.

Ett nytt, omfattande lexikon över kryddor, användning och odling

Örtapoteket, av Janne Hallkvist, ICA Bokförlag.

En bok om örter i Indisk läkekonsten Ayurveda

Av Anna Maris, Foto: Chris Maris

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top