Bästa tipsen för att få vårsköna fötter
1. Klipp naglarna rakt av
Följ tåformen och klipp inte utmed sidorna, då kan du få nageltrång.
2. Smörj in fötterna en gång om dagen
Välj den fotkräm du tycker om, det behöver inte vara en speciell kräm för fötter utan en vanlig bodylotion duger lika bra. Känns det kladdigt så finns det särskild skummousse som går in i huden nästan direkt och inte kladdar.
3. Använd fil
Som inte raspar upp huden, tänk samma modell som en nagelfil, fast större, de är bäst. Fila försiktigt, filar du för hårt reagerar kroppen med att producera mer hud.
4.Torka noga
Torka noga mellan tårna, men smörj inte där! Fukt mellan tårna ökar risken för svamp. Sätt papper mellan tårna efter duschen. Pappret suger åt sig fukt.
5. Ta hjälp av en specialist
Besök en sportaffär eller ortopedskotekniker som kan hjälpa dig med ett specialanpassat inlägg för ännu bättre fotstöd. Det finns inlägg som du kan ha i öppna, lätta vårskor.
6. Använd stödstrumpor!
Jodå, de kan användas i alla åldrar och hjälper till att hålla cirkulationsflödet till hjärtat i gång när du sitter stilla mycket. I dag finns det både tunna och tjocka strumpor i olika färger och mönster.
Hur mår dina fötter egentligen? Börja med att titta på dem. Har de rodnader, ömmar de? Sådant kommer inte flygandes från himlen utan beror till största delen alltid på dina skor. Det menar Ann Lindström, ordförande i Sveriges fotterapeuter.
– Försök att välja rätt skor för rätt tillfälle så tar inte fötterna så mycket stryk. Många köper skor som är smala i förhoppningen att de går ut sig, vilket de också gör. Men under tiden får du förhårdnader av dem, säger hon.
Förhårdnader beror på att skorna trycker mot foten. Trycket skickar en signal till kroppen att producera mer hud vilket i sin tur leder till mer förhårdnader.
Att ha en bra sko är därför
a och o, helst med ordentlig hälkappa som håller foten på plats. Det gäller även för vårskor. Leta efter såna med hälkappa, exempelvis loafers.
– Mår fötterna bra, mår kroppen bra. Ofta känner man inte fötterna förrän de gör sig påminda när man får ont i dem. Så glöm dem inte, säger Ann Lindström.
Av Katrin Åsander