Fråga
Hej. Finns det någon hjälp att få? Ibland när jag känner att jag behöver kissa, och reser mig upp så börjar jag kissa innan jag kommer till toa. Det hör till saken att jag är rullstolsburen, så innan jag kommit upp i min stol så börjar jag att kissa. Jag har varit hos doktor och gör övningar men det har inte hjälpt, har även fått tabletter. Vet varken ut eller in. Vad göra? Finns det någon hjälp att få förutom blöjor? Jag är 75 år snart och detta har pågått i flera år.
Svar
Vad besvärligt för dig att inte hinna fram till en toalett i tid. Som jag har förstått så har du två svårigheter; att det tar lite längre tid för dig att komma till en toalett men också att det är svårt att hålla knipet så att du inte läcker innan du hunnit till toaletten. Så du behöver tänka på två lösningar. För att spara in tid inför ett toalettbesök behöver du se vad du skulle kunna göra för att underlätta att komma till en toalett i tid. Om du ser till att tänka förebyggande och se till att förbereda ett toalettbesök innan du känner dig kissnödig, jag menar inte att gå oftare på toaletten utan istället se ungefär vilka tider som du brukar gå på toaletten och börja planera dig så att det inte blir så bråttom. När du inte är hemma, förbered dig genom att lokalisera var toaletten är. Ibland kan kläderna vara ett hinder att inte hinna på toaletten i tid – praktiska kläder som är lätta att ta av och på underlättar. Kan ett förflyttningshjälpmedel vara aktuellt för att hinna fram snabbare till toaletten? Finns hinder (t ex mattor och trösklar) på väg till toaletten som kan vara bra undanröja?
Att ha en stark bäckenbottenmuskulatur för att kunna hålla sig fram till att du når toaletten är också viktigt, så att träna och styrka bäckenbotten med knipövningar hjälper. Jag antar att det är den typen av övningar som du har gjort och som du inte tycker hjälper? Att göra knipövningar på rätt sätt är angeläget för att det ska ge effekt och att du ska vara hjälpt av det. Det finns personal i vården som är utbildade för att hjälpa till med denna typ av träning. I vissa fall kan man också vara hjälp av ett vaginalt stöd som fungerar som ett extra stöd för urinröret och därmed gör att det är lättare att hålla sig. För att få en ordentlig utredning för dina problem och därmed också rätt behandling, så rekommenderar jag dig att söka hjälp igen hos personal som är specialiserad på inkontinensbesvär.
Vänligaste hälsningar Josefine Grandin
Fråga
Hej, läste med stort intresse artikeln. 1995 gjorde jag en sk inkontinensoperation som lyckades väl, efter att ha fött tre barn. Nu har jag fått tillbaka läckaget och undrar vad man kan göra. Jag tränar zumba och yoga. Då är det inga problem. Läckaget kan uppstå när jag blir kissnödig och måste skynda mig till toaletten. Ibland när jag vaknar på morgonen är det minst sagt bråttom. Vid häftiga händelser som nysning så kan det vara okontrollerat. Rådgjorde med en läkare för ett par år sedan och fick Toviaz som jag tar någon enstaka gång och då blir det lugnare. Vad har du för råd att ge?
Signatur “Tacksam för råd”
Svar
Vet inte vilken typ av inkontinensoperation som du gjorde 1995, men jag tror att den hjälpte dig med dina problem med ansträngningsinkontinens – dvs urinläckage som uppstår vid ökat tryck ner mot urinblåsan som t ex kan uppstå vid fysisk ansträngning eller när man hostar, skrattar och nyser. De besvären som du beskriver denna gång liknar mer trängningar, dvs mycket bråttom till toaletten eftersom “kissnödighets känslan” är så stark. Din läkare ordinerade Toviaz just för dina trängningsbesvär, det kan lugna signalerna som kommer från urinblåsan. Det finns andra behandlingsformer såsom exempelvis akupunktur och el-stimulering. För att få en behandlingsform som är anpassad för just dina individuella besvär så behöver du söka hjälp igen och göra en utredning, ibland så hittar man ingen orsak, men utredningen är viktig för att inte missa orsak till trängningarna som ska behandlas.
Ha gärna koll på hur mycket du dricker, hur ofta du går på toaletten och hur mycket som du kissar varje gång. Märker du att du kissar oftare än det normala (4-7 gånger på ett dygn) eller tömmer små mängder urin (urinblåsan rymmer mellan 3-5 dl urin, så det är ungefär så mycket som du ska kissa varje gång) så behöver du träna upp urinblåsans förmåga att hålla urin, dvs blåsträna. Genom blåsträning vänjer du blåsan att bli mer uttänjd för att rymma mer urin och öka tidsintervallet mellan tömningar. Det kan verkligen vara besvärligt med trängningar och ibland är det svårt att hitta en behandling som hjälper. Vanliga utlösande faktorer för trängningar kan vara ljudet av rinnande vatten, stress eller precis när nyckeln sätts i låset när man kommer hem. Det går att ta kommandot över sin blåsa och det finns knep för att häva trängningen. Här kommer lite egenvårdstips att göra för att förebygga besvär med trängningar som gör att det blir bråttom att få komma till en toalett.
•Undvik att springa till toaletten mitt i en trängning, utan låt trängningen dra förbi, så att du i egen takt kan gå på toaletten. (“lär” inte urinblåsan att bestämma). Ofta ger trängningen med sig, för att komma tillbaka lite senare. Ju längre du kan vänta med att kissa desto bättre.
•Ställ en stol innanför ytterdörren- eftersom det är lättare att häva en trängning genom att sätta sig ner och ta några djupa andetag.
•Att knipa hårt med bäckenbotten kan lugna en blåsa som vill tömma sig – så en stark bäckenbottenmuskulatur kan vara bra även vid trängningsbesvär.
•Att stå på tå och invänta att blåsan lugnar sig och därefter gå på toaletten – det kan häva trängningen snabbare att stå på tå.
•Planera för att slippa stressa, eftersom stress påverkar blåsan så att vi upplever behov av att gå på toaletten.
•Drick lagom mängd vätska 1,5 -2 liter per dygn- tränar du och svettas mycket så behövs mer vätska. För lite dryck kan också ge trängningar pga att urinen blir för koncentrerad och därmed retar blåsan så att du känner dig kissnödig.
•Frukt och grönsaker innehåller mycket vätska och gör att du får större urinmängder.
•Tänk på vad du dricker- vissa drycker kan ge mer trängningar, exempel på det är kaffe, juice, svart te, energidrycker, Coca-Cola.
•Salta och krydda måttligt, för att undvika att bli onödigt törstig.
Hoppas att detta kan vara till hjälp.
Vänligaste hälsningar Josefine Grandin
Fråga
Ibland när jag lyfter något tungt, nyser eller hostar kraftigt så läcker jag urin. Har jag drabbats av inkontinens, eller är detta inom det “normala spannet”? Vilka är de typiska symtomen för inkontinens, och vad kan jag på egen hand göra för att förhindra sådana här småskvättar?
/Jaana
Svar
Hej Jaana
Det är ett vanligt problem som många kvinnor har besvär med, det kallas för ansträngningsinkontinens. Det som händer när vi lyfter tungt, hostar och nyser är att det blir ett kraftigt ökat tryck ner mot urinblåsan och bäckenbottenmuskulaturen. Är bäckenbottenmuskeln stark och tränad så fjädrar den tillbaka, lite liknande hur en trampolin fungerar, och vi kniper runt urinröret och inget läckage uppstår. Är däremot bäckenbottenmuskulaturen svag så blir det ingen återfjädring och förslutning av urinröret, utan urinröret som inte har stöd, glider istället ner och det blir ett urinläckage. Det viktiga här, för att motverka att detta händer, är att stärka och träna upp sin bäckenbottenmuskulatur genom att göra knipövningar dagligen.
På nedanstående länk kan du hitta mycket bra övningar, tips och råd:
http://www.tena.nu/knipipausen/
Det gäller först och främst förstås att säkerställa att man kniper på rätt sätt och med rätt muskler, på ovanstående länk hittar du information om det. Och sen se till att göra ordentliga styrkeknip för att bygga upp bäckenbottenmuskulaturen igen. Det är ingen snabb lösning, utan kräver daglig träning med rätt knipteknik, första resultaten kan man märka efter 6-8 veckors träning men det tar mellan 6 månader och ett år att få en ordentligt stark bäckenbottenmuskulatur om den har varit tunn och svag från start (Om du tränar på rätt sätt så har du 70% chans att uppnå förbättring av . Ge inte upp, jag har träffat många som verkligen har lyckats – en 88-årig dam lyckades på ett år knipa sig helt torr efter att ha haft ordentliga problem med ansträngningsläckage. Om du känner dig osäker på om du gör rätt, inte når resultat och behöver stöd, råd och vägledning så kan du t ex ta kontakt med distriktssköterskan på din vårdcentral som sen kan guida dig vidare. Varmt lycka till.
Vänliga hälsningar Josefine Grandin
Fråga
Sedan jag hamnade i klimakteriet har jag fått svårt att hålla tätt. Jag kan just ha varit på toa och kissat och så läcker jag lite ändå när jag rör på mig. Det kan räcka med att jag böjer mig, promenerar, vrider på mig. Det är pinsamt och jag känner mig smutsig. Det har gått så långt att jag drar mig undan från samliv med min man, eftersom jag känner mig ofräsch – men jag har ännu inte haft modet att berätta varför jag avvisar honom. Det känns så genant att inte kunna hålla sig. Det här påverkar min livskvalitet negativt, och jag är verkligen i behov av goda råd som förbättrar min situation …
Deniz
Svar
Hej Deniz,
Först vill jag verkligen försäkra dig om att du är inte ensam om att lida av denna typ av problematik, det finns hjälp att få och jag rekommenderar dig att söka hjälp. Jag förstår också att det känns motigt att berätta för din man, detta är dock något som också påverkar er gemensamma relation och antagligen funderar han över vad som bekymrar dig. Om du berättar så ger du din man chansen att vara delaktig och du får förhoppningsvis stöd av honom. Jag skulle sen råda dig att antingen ta en första kontakt med din distriktssköterska eller gynekolog, därefter kan de remittera dig vidare, om det behövs, till rätt instans. Det är bra att få hjälp hos professionella som har specialkompetens inom detta område för att få ordentlig hjälp. Det finns mycket hjälpa att få i vården, de kan säkerställa att du får en ordentlig utredning och därefter hjälpa dig till rätt typ behandling. När östrogenproduktionen minskar vid klimakteriet, blir slemhinnorna i både vagina och urinrör tunnare, skörare, torrare och mindre elastiska. Lokal östrogenbehandling (finns receptfritt på apoteket) brukar vara något man rekommenderar- det återställer slemhinnan i vagina och i urinröret, även om det inte ännu finns tillräckligt vetenskapligt stöd att det kan bota inkontinens, så är det väl värt att pröva, många har upplevt positiva effekter. Att knipa för att stärka bäckenbottenmuskulaturen är också viktigt att göra, ibland kan ett vaginalt stöd vara en lösning. Det finns också kirurgisk behandling att tillgå om inget annat hjälper. Jag önskar dig lycka till.
Vänliga hälsningar Josefine Grandin
Fråga
Jag tycker det är besvärande att köpa inkontinensbindor och köper därför vanliga mensbindor. Jag undrar nu vad det är för skillnad mellan dem båda? En annan fråga är om högkostnadsskyddet inom vården även täcker in inkontinenshjälpmedel, och hur jag i sådana fall får tillgång till detta. Det blir rätt dyrt i längden att behöva flera bindor varje dag.
Monika
Svar
Hej Monika,
Det är en stor skillnad på inkontinensskydd och vanliga bindor. Vid jämförelse så tar ett inkontinenshjälpmedel 8 gånger mer urin än en mensbinda – det innebär att du kan använda ett tunnare mindre inkontinensskydd och ändå känna dig trygg att det inte blir läckage vid sidan av. Ett inkontinensskydd är anpassat för urinläckage och kapslar in dålig lukt, just för att man ska slippa oroa sig över att lukta illa, många som har urinläckage oroar sig just för att det ska lukta urin. Inkontinenshjälpmedel är skattefinansierade hjälpmedel och du får dem förskrivna av t ex en distriktssköterska eller uroterapeut i samband med utredning för din inkontinens. Besöket hos din distriktssköterska eller uroterapeut betalar du för (ofta runt 80 kronor), och den som förskriver hjälpmedlet till dig kan ge dig information om de har någon avgift för förskrivningen. Detta kan se lite olika ut beroende på vilket landsting du tillhör, detta är regler som kan ändras, därför så får jag be dig att ta kontakt med din vårdcentral för att höra vilka regler som gäller där du bor. Om du ändå har bestämt dig för att du istället vill köpa inkontinenshjälpmedel, men tycker att det är obekvämt att köpa dem i din butik, så kan man också beställa dem via nätet och få dem levererade som från ett vanligt postorderföretag i neutralt paket: https://www.tenabutiken.se/ .
Vänliga hälsningar Josefine Grandin
Fråga
Finns det någon träningsform eller något träningspass på gymmet som stärker bäckenet, och vilka andra hjälpmedel finns förutom knipövningar?
Sanna
Svar
Hej Sanna,
Mycket bra fråga, det är så viktigt att tänka förebyggande. Vår bäckenbottenmuskulatur har en viktig funktion och att hålla den i trim och stark är något som betalar sig för framtiden. Bäckenbottenmuskulaturen består av en grupp med olika muskler och samverkar med den inre mag- och ryggmuskulaturen. Att t ex dra in magen aktiverar den inre magmuskulaturen som i sig samverkar med bäckenbotten och med ryggmuskulaturen. Core-träning på gym fokuserar ofta på bäckenbotten, mag- och ryggmuskulaturen, Pilates träning likaså. Det finns också Yogapass som är fokuserade på bäckenbottenmuskulaturen och kan också vara anpassade med övningar för att förebygga och råda bot på både ansträngnings- och trängningsinkontinens. Inom andra träningsformer läggs säkert även fokus på bäckenbottenmuskulaturen på samma sätt, det beror förstås också på vem som håller i passet. För att vara på den säkra sidan kan man lära sig att knipträna och antingen göra det samtidigt som man kör ett vanligt träningspass eller göra det till en vana att göra minst 5 minuter om dagen själv. I vardagen kan man tänka på att ha en bra hållning, rak rygg, spänna bäckenbotten och sen hålla in magen, knipa regelbundet. Vid t ex vid tunga lyft inte bara tänka ergonomiskt med sin rygg utan också knipa med bäckenbottenmuskulaturen för att inte belasta den i onödan. Här kommer också en bra länk till effektiv träning för att motverka och förebygga inkontinens: http://www.corewellness.se/Traningsprogram/Om-CoreWellness-tekniken/
Lycka till med träningen!
Vänliga hälsningar Josefine Grandin