Ekonomiprofessor Micael Dahlen varnar: “Låt inte siffrorna styra ditt liv”

UTRÄKNAD Hur många steg har du tagit? Hur står det till med pulsen? Idag räknas allt, hela tiden. Ekonomiprofessor Micael Dahlen ­varnar för att dessa ständiga siffror ­påverkar vår psykiska hälsa negativt.

Micael Dahlen

Ålder 48 år.

Bor I Stockholm.

Familj Frun Ingela, barnen Tyra och Dante. 

Yrke Författare, föreläsare och ekonomiprofessor vid Handelshögskolan i Stockholm. Gästprofessor i Helsingfors. 

Blir glad av Att upptäcka. Jag är obotligt nyfiken. 

Ogillar Saltade bananer. Lyckligtvis är det inget stort problem i mitt liv, men jag var för nyfiken för att inte prova. 

Förhoppning inför 2022 Att få upptäcka en massa nya spännande saker. Och att slippa äta saltade bananer. 

Kuriosa Fick Mensapriset 2017. 

Aktuell Med boken ”Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv” (Volante), som han skrivit tillsammans med Helge Thorbjørnsen.

Jag var ute och promenerade med en granne då hon halvvägs runt sjön plötsligt skrek rakt ut: “Neej!” Jag trodde att hon hade stukat foten, men nej då. Hon hade råkat glömma sin mobiltelefon hemma på soffbordet och nu var det ju ingen mening att gå vidare – stegen skulle ändå inte registreras. 

Att grannen är fixerad vid sina steg hade jag visserligen anat. Hennes man avslöjade nyligen att hon, efter att ha knatat sisådär 9 800 steg under en dag, satte sig i soffan och viftade fram och tillbaka med armen – med mobilen i högsta hugg. Hon ville komma upp i de magiska 10 000 stegen, men orkade inte masa sig ur soffan. Och hennes ständiga replik är: “Nu måste jag gå ut så att jag får lite steg”. Det är alltså inte promenaden i sig, eller ens naturupplevelsen, som är poängen. Nej, hon vill “få lite steg”. 

 

Beroendeframkallande

Idén att vi ska gå 10 000  steg om dagen är en av alla märk­liga siffror som styr våra liv, menar ekonomiprofessor Micael Dahlen. Han älskar visserligen siffror. Han är ju trots allt professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Med det sagt så tycker han att vi ska se upp med siffror, eftersom de är “beroendeframkallande jävlar”. Med nya boken “Sifferdjur – hur siffrorna styr våra liv” hoppas han att läsarna får upp ögonen för hur siffrorna har smugit sig in i våra liv – och att det kan ha negativa effekter.

Människan är nämligen programmerad att reagera på siffror. Det finns relativt sett fler maratonlöpare som fyller jämnt (30, 40, 50, 60). Vi är beredda att betala mer för drömlägenheten en dag när stegräknaren visar en hög siffra. Och när basketlegenden Michael Jordan bytte nummer på tröjan så gick det plötsligt inte alls lika bra. 

Ekonomiprofessor Micael Dahlen varnar:
Micael Dahlen älskar visserligen siffror. Han är ju trots allt professor i ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm.

Vi jagar “likes”

Men på senare år har siffror blivit ett ännu vanligare inslag i allas våra liv. Micael Dahlen kallar det “försiffring”. Med hjälp av appar och smartphones jagar vi likes, mäter pulsen och räknar ut antalet sömntimmar. Och så sätter vi betyg och rejtar allt vi gör. Säkerhetskontrollen på Arlanda – röd, gul eller grön? Taxichauffören – välj ett betyg mellan ett och fem? 

Mätandet har negativa konsekvenser, varnar Micael Dahlen. Risken finns att vi tappar bort oss själva i alla mätbara mål när siffrorna blir ett slags facit över våra liv. För vem sover bättre av att veta att hen sover för lite? Och spelar det verkligen någon roll om vi traskar 9 000 eller 11 000 steg?

Vi ska bli mer kritiska till siffror, tycker du. Varför?

– De är faktiskt inte facit på vad vi gör, upplever eller vilka vi är. Vilket vi alltför lätt tror, faktiskt så lätt att vi inte ens är riktigt medvetna om det. Siffror är till för att hjälpa oss, inte styra oss. Och dessutom stämmer de inte jämt och alltid, vilket det finns både dråpliga och otäcka exempel på i boken, säger Micael Dahlen.

Hur påverkar siffror?

– De får oss till exempel att tro mer på nyheter men reflektera mindre kring dem. De får oss att göra mer av något, till och med meditera – men samtidigt känna mer stress, paradoxalt nog. Eller att bli kräsnare i allt vi upplever för varje gång vi sätter betyg.  

Det var under en taxiresa som du fick upp ögonen för hur den ständiga bedömningen påverkar oss människor. Berätta.

– Jag upptäckte att föraren hade betygsatt mig i appen. Och kom på mig själv med att känna prestationsångest inför nästa gång jag skulle åka och oroa mig för att inte vara bra nog. Helt plötsligt började jag tvivla lite på mig själv i ett sammanhang där jag aldrig tidigare tänkt tanken. 

“Idén att vi ska gå 10 000 steg om dagen är en av alla märkliga siffror som styr våra liv”

 Påverkar siffror hur ­gammal jag känner mig?

– Du blir till stor del så ung eller gammal som du känner dig, och siffran du använder påverkar väldigt konkret åldern du känner dig som. Det har vi kunnat se i experiment där folk först fått skriva ner siffran för sin ålder och sedan gått snabbare när siffran varit lägre och långsammare när den varit högre. Samma sak med armhävningar. Skillnaden mellan yngre och äldre blev nästan dubbelt så stor jämfört med om de inte skrev ner siffran för sin ålder.

På din underarm har du tatuerat in två siffror: 8 och 70. Vad betyder de?

– De är påminnelser att tänka och känna efter själv. Det tar 8 sekunder för hjärnan att skifta perspektiv och känna empati. Du måste inte ge 100 procent i allt du gör, då bränner du snabbt ut dig. Det räcker med 70 procent.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top