Folksjukdomen artros drabbar var fjärde svensk över 40 år. Sjukdomen uppstår ofta i knä- och höftleder och leder till smärta och försämrad funktion. Minst en miljon svenskar lever med artros, enligt nya siffror från Reumatikerförbundet. En sjukdom som inte går att bota, men som går att både lindra och förebygga med hjälp av träning. 

– Träning är lika effektivt som smärtlindrande mediciner för att minska smärta och förbättra funktionen, säger Christian Anker-Hansen, specialist i ortopedi och allmänmedicin samt medicinsk rådgivare på Joint Academy.

Sjukdomen artros omges av många myter. En av de vanligaste är att den bara drabbar äldre. Men det är inte alls sant, säger Christian Anker-Hansen.

– Artros är inte en ålderssjukdom, det vill säga alla får inte artros bara för att man blir äldre, även om artros är vanligare när man är äldre, säger han. 

En annan vanlig missuppfattning är att den artrosdrabbade leden är utsliten och att smärtan är tecken på att leden behöver vila. 

 

Stillasittande en risk

– Artros uppstår när det
är obalans mellan de reparerande processerna och de nedbrytande processerna. Det händer till exempel när man är överviktig och får för mycket belastning på lederna. Om man sitter mycket stilla eller har en tidigare ledskada, är kvinna, har tungt arbete eller ärftlighet för artros, säger Christian Anker-Hansen.

Övervikt och stillasittande och en åldrande befolkning gör också att sjukdomen förväntas öka i framtiden. 

Lindra smärtan från artros med rörelse - expertens råd
– När man har ont i sin led så rör man inte på sig lika ofta. Då ökar sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck, säger Christian Anker-Hansen, specialist i ortopedi och allmänmedicin samt medicinsk rådgivare på Joint Academy.

m stillasittande och övervikt. Däremot är det inte övervikten i sig, utan om man väger för mycket utan att ha muskler som orkar bära upp lederna. Om man har mycket muskler kring leden minskar risken avsevärt.

Mirakelmedlet är träning. Forskning visar att träning är mycket effektivt vid artros.

– Det är svårt att smärtlindra artrossmärta och tabletter har inte så stor nytta. Vi ska använda våra leder, och studier visar att träning är lika effektivt som mediciner.

Både män och kvinnor har risk att utveckla sjukdomen, men kvinnor drabbas i något högre utsträckning, framförallt när det gäller knä-artros.

– Östrogenhalten har en viss skyddande effekt på lederna, så när kvinnor går in i klimakteriet och östrogenet minskar så ökar också risken för att drabbas av artros. 

En annan vanlig myt är att artros bara är ledvärk och är helt ofarligt. 

 

Ger följdsjukdomar

– Artros är en allvarlig sjukdom. Det vet vi eftersom artrospatienten har en ökad dödlighet. Man har visat
att det är 55 procent ökad risk att dö i förtida död om man har artros jämfört med en person i samma ålder som inte har artros. När man har ont i sin led så rör man inte på sig lika ofta. Då ökar sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck, säger Christian Anker-Hansen.

– Det är tråkigt med en sjukdom som vi inte kan bota. Däremot kan vi lindra och förbättra besvären genom att bygga upp mer muskler och skjuta en eventuell operation på framtiden. Många upplever att de blir helt smärtfria med enkla övningar. Allt som krävs är 5–10 minuter om dagen.

 

5 myter om artros

Ortopeden Christian Anker-Hansen krossar fem myter:

Myt 1: Artros innebär att leden är utsliten och att du behöver vila.

– Nej, det stämmer faktiskt inte. Artros och vila går inte ihop. Man har visat att de som rör på sig har mindre smärta och bättre funktion. Tyvärr är det så att många patienter får höra att deras led är utsliten och tänker då att man måste vila. Men det är helt fel. Det tar man fasta på i så kallade artrosskolor där man tränar och får information om sin sjukdom, om att man ska röra på sig och då ser man att deras rörelserädsla minskar och de rör sig mer. Idag kan man få artrosskola via sin vårdcentral eller digitalt hos Joint Academy.

Myt 2: Artros leder oftast till operation.

– Nej, det stämmer inte. Av artrospatienter är det ungefär 10-20 procent som går till operation med protes. Protesoperationer är bra, man räknar med att en protes håller i 25 år. Men man ska tänka på att protesoperation är stora operationer, med stora risker, framförallt för infektion och proppar. Vi ser att de som rör på sig och tränar har mindre sannolikhet att bli opererade.  

Myt 3: Drabbar bara äldre.

– Nej, det stämmer inte. Artros är inte en ålderssjukdom, det är inte en naturlig del av åldrandet utan faktiskt en sjukdom. Artros uppstår när det är obalans mellan de reparerande processerna och de nedbrytande processerna. Det händer till exempel när man är överviktig och får mycket belastning på lederna. Om man sitter mycket stilla eller har en ledskada, är kvinna, har tungt arbete eller ärftlighet för artros. 

Myt 4: Artros är bara ledvärk och inget allvarligt.

– Nej, det stämmer inte. Artros är en allvarlig sjukdom. Det vet vi eftersom artrospatienter har en ökad dödlighet. Man har visat att det är 55 procent ökad risk att dö i förtida död om man har artros jämfört med en person i samma ålder som inte har artros. När man har ont i sin led så rör man inte på sig lika ofta. Då ökar sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck.

Myt 5: Artros drabbar inte mig utan bara äldre som är otränade.

– Nej, det stämmer inte. Artros är en sjukdom som ökar väldigt mycket i hela världen och drabbar allt yngre. Idag är det inte ovanligt att en 40-åring kommer med artros i sina knän eller höfter. Av alla sjukdomar så är artros en av de sjukdomar som ökar mest i världen. Artrosskola är en svensk uppfinning och var tidigare unikt för Skandinavien, även om det nu börjar sprida sig i världen. Sverige var det första landet i västvärlden som startade en digital artrosskola som kan nå patienter som bor i glesbygd eller jobbar mycket med begränsad tid för träning.