Stress och psykisk ohälsa
Stressen det innebär att bli mobbad kan påverka ens sätt att reagera på stress hela livet. Antingen får man lätt väldigt högt stresspåslag eller så reagerar man inte alls. Detta ökar risken för psykisk ohälsa.
LÄS ÄVEN: Mobbningen har präglat Annika genom livet: ”Jag känner mig mindre värd än andra”
Beroendeproblematik
Det är vanligt att man självmedicinerar sin oro och ångest och därför hamnar i beroende.
Våldsutsatta riskerar att utsättas för mer våld
Den som varit utsatt för någon form av våld löper större risk att utsättas för mer våld senare i livet. Det är inte ovanligt att någon som mobbas även har det stökigt hemma, kanske blivit utsatt för våld eller vanvård. Det ökar risken för att man kommer utsättas för fler osunda eller våldsamma relationer senare i livet med psykisk ohälsa som följd.
Sämre självbild, självkänsla, utbildning och relationer
Den mobbade får ofta en sämre självbild och självkänsla och kan ta med sig mobbarens ord hela livet som en sanning. Att ha blivit utsedd och utpekad kan ge en känsla av vara mindre värd vilket kan göra att personen begränsar sitt liv på olika sätt och leda till sämre utbildning, lägre lön och sämre relationer.
LÄS ÄVEN: Psykologen: ”Mobbning förändrar hur du ser på dig själv”
Gör dig av med skammen
- Många som mobbats har jobbat kanske hela livet för att slippa tänka på den där plågsamma tiden i skolåldern. Att istället lyfta på locket och berätta om det du utsatts för kan göra stor skillnad för ditt mående. Antingen med en partner, vän – eller en legitimerad psykolog.
- Att ingripa när någon utsätts för mobbning är viktigt för att stoppa mobbning i samhället och visa personen i fråga att den inte är ensam och att mobbarna inte har rätt. Då slipper du dessutom leva med skammen att inte ha sagt ifrån.