Vi är ett par miljoner tittare som i december bänkar oss framför tv:n för att räkna ner dagarna till julafton med hjälp av SVT:s julkalender. Med sina många år i tablån har programmet positionerat sig som ett av de äldsta i Sveriges Televisions historia och intresset är större än någonsin.

Nostalgitripp med kuriosa
– De senaste åren har julkalendern till och med slagit tittarrekord. Jag hör till dem som älskar julkalendern. Till viss del handlar det förstås om nostalgi. Men också om förväntan – att man längtar och ser fram emot julafton. När jag växte upp fanns ju inte Netflix och sådana streamingtjänster, att sträcktitta på tv-serier var alltså inte möjligt. Så att få följa en och samma historia i 24 dagar var liksom “wow” för mig, säger Caroline Cabot.
Hennes bok, Julkalendern genom tiderna, bjuder på en tidsresa. En nostalgitripp genom varje julkalenders handling, kryddad med kuriosa.
Visste du att Sunes jul skrevs på rekordfart? Att det var Birgitta Andersson som hittade på uttrycket “Göta Petter” till Teskedsgumman? Och att både Hasse och Tage varit med och skapat var sin julkalender genom åren?
– Några av mina personliga favoriter är Trolltider och Pelle Svanslös. Trolltider har allt – vacker musik, bra skådespelare och trolska miljöer. Pelle Svanslös är verkligen välarbetad, när barnkultur är som bäst. Jag tycker också om Tjuvarnas jul, som sändes 2011 och handlar om föräldralösa flickan Charlie som återförenas med sin pappa.

Spökar det, verkligen?
När Caroline Cabot var engagerad på studentradion i Lund gjorde hon ett helt program om julkalendern.
– 24 avsnitt med 24 intervjuer om 24 julkalendrar. Det var så otroligt lustfyllt och kul att få dyka ner i de gamla kalendrarna. Och jag intervjuade så många intressanta människor. Han som gjorde musik i Trolltider och kvinnan som bor på Greveholms slott till exempel. I våras när pandemin slog till och jag blev av med några inbokade jobb så beslutade jag mig för att göra samma sak i bokform. Men den här gången är jag heltäckande, jag skriver om alla julkalendrar som någonsin har sänts.
En rad intervjuer med manusförfattare, skådespelare, regissörer, illustratörer, kompositörer och svansoperatörer svarar på frågorna vi alla ställer oss. För vem styrde egentligen robotsvansarna på katterna i Pelle Svanslös? Hur gick det till när Selmas saga skapade stickningsfeber i hela landet? Och spökar det på Greveholms slott på riktigt?
Vilda diskussioner
Julkalendern är ett drama som inte bara håller sig inom ramarna för tv-rutan, utan spiller över i vilda diskussioner i sociala medier, i tidningar, på skolgården och på arbetsplatsen. Lagom till premiären brukar kvällstidningarna anordna omröstningar: “Vilken är den bästa julkalendern genom tiderna?” Och det sätts betyg: Bättre eller sämre än förra årets? Flipp eller flopp? Julkalendern går aldrig säker.

Kalender som engagerar
Kalendern har anklagats för att vara för barnslig, för vuxen, för julig, för icke-kristen, för spökig, för läskig, för loj…
– Julkalendern engagerar, så är det bara. Den betyder att den nog kommer att sändas i många år till, spår Caroline Cabot.
