Vad gör man om en något påstruken dam kommer in i butiken med byxorna nerdragna till knäna, och exponerar hela härligheten, som om ingenting hade hänt? Ja, om man heter Matilda Josephson så gör man en tecknad serienovell av händelsen.
– Kassan är min utsiktspunkt i butiken. Och berättelserna är absolut baserade på mig själv och mina erfarenheter av sju år av extraarbete i mataffärer både i Stockholm och Malmö, berättar Matilda.
Matilda Josephson
Ålder: 26 år.
Bor: Rågsved söder om söder i Stockholm.
Gör: Serietecknare, pluggar litteratur och jobbar extra på ICA.
Familj: Mamma, pappa tre systrar och två bröder.
Intressen: Läsa, hänga med vänner och yoga.
Favoriter bland serietecknare: Liv Strömquist och Klara Wiksten, till exempel albumet ”Hjärnan darrar”.
Basvaror jag måste köpa: Banan, mozzarella och mjölk förstås.
Aktuell: Med seriealbumet “Mjölk och människor”, arbetar på en serieroman som är mera av en biografi.
”Medkänsla för de udda människorna”
Skildringarna är ofta dråpliga men också tragikomiska och ömsinta. Som när den gamla teaterdivan, i solglasögon och paradklänning, brister ut i sång mellan hyllorna med snabbmakaroner och toarullar. En av albumets mäktigaste serierutor är där sångerskan vibrerar av passion och utlevelse. Bara för att nästa ögonblick ertappas med att ha snattat jordnötter i galaklänningens ärmar.
– Kassörska är ju ett ganska vanligt jobb men jag kan ju inte låta bli att också reagera och känna medkänsla för de här udda människorna. Men jag behöver bearbeta det som händer där, och serier är ett sätt att göra det till mitt, säger Matilda.
LÄS ÄVEN: Emeli Bergman har skrivit om att vara au pair – behövd och utbytbar
Det var efter att hon hade skickat in några serienoveller till tidningen Galago som de entusiastiskt hörde av sig och föreslog att hon skulle rita en hel seriebok om vad som kan hända i en matbutik. Hon säger själv ”rita” och inte ”teckna”. Och menar att det är skillnad.
– Jag tycker att det är mysigt att säga ”rita”, det har man ju sagt sen man var liten och jag tycker det låter så hemtrevligt. Jag har alltid gillat att både rita och skriva, och min storasyster höll på mycket med serier och gav mig serieböcker. Jag blev väldigt kär i formen, den är lätt att jobba med, opretentiös och det hjälpte mig att våga fortsätta.

Serieskolan i Malmö
Hon sökte till Serieskolan i Malmö och kom in och har sedan dess utvecklat en egen, speciell stil, som pendlar mellan expressivt utagerande och ett lugnt tempo, iakttagande, filmiskt. Det kan vara närbilder av en nacke eller en detalj som man bara vilar i under några rutor. Bilder av en tystnad som ibland både kan förstärka det dramatiska och det sorgliga, men även det pinsamma på ett sätt som för tankarna till humorserien ”The Office” där just det ofta blir själva humorn.
– Jag gillar att jobba med en konstig stämning, det är en stor del av det jag gör. Och som förhoppningsvis väcker någon känsla hos läsaren.
Matilda har också en bra tonträff på vad folk säger. Som till exempel när damen med de nerdragna byxorna försvarar sig mot en irriterat förnumstig pappa med babyn i bärsele genom att förnärmat skrika: ”Det vet jag väl för helvete att det är en matbutik”. Som om den frågan var själva problemet.
– Det finns de som är tekniskt bättre på att rita än jag. Men om jag också lyckas med dialog och prator så är jag nöjd, konstaterar Matilda.

”Extra känslig”
Hon är en iakttagare och beskriver sig själv som lite extra känslig, som tar in saker som sedan dyker upp som inre bilder och till slut kommer ut som serierutor. Och med stark känsla för de udda, de annorlunda, de svaga. Men annat är det med den unga pappan med babyn i bärselen. Han som tillrättavisar tanten med de nerdragna byxorna.
– Någon på Galago undrade varför han var den enda som jag själv verkade störa mig på. Och då insåg jag att det kan bero på att han utstrålar någon slags uppfostrande självgodhet, som att han har fortplantat sig och minsann är normal. Och med babyn känner han sig dubbelt så bra.
LÄS ÄVEN: Böckerna som fick barnen att läsa
Kreativ familj
Matildas egen roll, som det iakttagande kassabiträdet är dock ganska nedtonad. Men hon kommer från en kreativ familj där mamma Helena Josephson, som är familjeterapeut, också skriver romaner. Flera av hennes syskon tecknar och skriver, och hon stavar inte ”Josephson” som hon gör enbart för skojs skull, utan hon är faktiskt släkt både med skådespelaren Erland, och konstnären Ernst Josephson på sin pappas sida. Och den kreativa mångsidigheten har hon ärvt. Som att hon också skriver poesi, något som avslöjas i albumet i meningar som ”jag förstår inte hur man inte känner i hela sitt väsen att det är ett övergrepp att störa Juicemannen”. Alltså en skygg enstöring som bygger ett torn av petflaskor i källaren.
Men för några år sedan klev kassörskan faktiskt fram som en av 13 som fick läsa sina dikter på Dramaten. En diktsamling är på gång och ”Mjölk och människor”, (en travesti på John Steinbecks boktitel ”Möss och människor”) är det första av flera planerade seriealbum. Och i väntan på dem så fortsätter Matilda med det perfekta extraknäcket. Så se upp nästa gång du går och handlar i matbutiken, kassörskan ser dig!
8 saker Matilda stör sig på i kassan
- Om du inte hälsar.
- Om du envisas med att jag ska hälsa i kassan fast jag gjort det.
- Om du hela tiden ska ifrågasätta summan på kvittot.
- Om du ringer till butiken när du är i butiken.
- Om du dunsar ner varor på bandet och inte lägger upp dem normalt.
- Om du inte lägger pinnen på bandet och skapar kaos när jag slagit in andras varor.
- Om du klagar på saker i butiken som jag ändå inte kan ändra på, typ: ”Varför har ni fortfarande plastpåsar?
- Om du tjatar om att det är dyrare här än i butiken intill. Men gå dit och handla då! Det verkar som om folk känner sig nöjda om de klagar på kassörskan, som att de har träffat en öm punkt hos mig.