Folkets park – det blir inte mer svensk sommar

Skira björkar och dansbana, ­kaffe och tombola. Svensk sommar blir ­extra nostalgiskt somrig i Folkets park. Minnen, musik, mygg och kärlek uppträdda på ett 131 år långt strå.

– För mig som barn framstod folkparken som en helt magisk plats, med sina kulörta lyktor och tombolastånd, ­säger Nina Andersson. 

Hon minns hur farfar ­berättade hur han varit i parken och målat staket eller stått i och sålt biljetter i ­entrén. Hans vanliga kneg var som målare, men fritiden satsade han på Folkets park. 

– Jag är så himla, ­himla glad för att det fortfarande finns en massa människor som vill lägga sin lediga tid på att göra något för att lokalsamhället ska bli lite bättre och lite roligare för alla som bor där, säger Nina.

Nina Andersson vd på Folkets hus och parker står framför Folkets hus.
Nina Andersson.

Farfar skulle varit stolt om han vetat att barnbarnet Nina nu är vd för Folkets Hus och Parker. Och över att hon älskar folkparkerna minst lika mycket som han. När folkparkssommaren börjar tycker hon att det är som att  ”breda ut en stor picknickfilt där alla får plats”. 

Trots att allt inte är som på farfars tid så är kärnan i verksamheten ideell. Den som står i reflexväst på parkeringen eller säljer korv i danspausen är en frivillig och verksamheten ska inte ge vinst som ska hamna i några ägares fickor. 

1958 fanns det 258 folkparker – idag finns 100 aktiva parker

På farfars tid var det fler, 1958 fanns det 258 folkparker. 

På Ninas tid är det ändå rätt många, 2024 finns det 100 aktiva folkparker spridda över hela landet. 

Frank Sinatra uppträdde i Finspång under en svacka i karriären. Det var 537 i publiken. Foto: TT

Så varför går folk till Folkets park idag?

– Jag tror att det är kombinationen av tradition och nytt. Och det finns inte så många platser där man kan ses över generationsgränserna. 

När superstjärnan Frank Sinatra kom till Sverige 1953 turnerade han i folkparkerna. Självklart. 

När superstjärnan Taylor Swift kom till Sverige 2024 var folkparkerna liksom aldrig ett alternativ. Inte ens de allra största parkerna kan ta 65 000 åskådare per konsert. 


LÄS ÄVEN: Kulturhuset – 50 år ungt


Förankrade lokalt

Men i sommargrönskans Sverige lever folkparken. Med konserter, barnteater, dans, artister, teater eller kanske epa-träffar (inte för dem som gillade det gamla varuhuset utan för unga med epa-traktorer) eller kanske kom och sitt på en filt på lördag förmiddag så löser vi Melodi­krysset tillsammans. 

– Självklart har en rörelse som funnits i 130 år behövt förnya sig om och om igen. Och det tycker jag är styrkan att vi står stadigt förankrade i traditionen men också har förmågan att hela tiden tänka nytt, säger Nina ­Andersson. 

Tidig bild från landets första Folkets park i Malmö. Foto: TT

Nyckeln, som hon ser det, är att parken är så förankrad i lokalsamhället. Den drivs av de människor som ska tillbringa sina sommarkvällar där tillsammans med sina kompisar, och de vet vad de vill ha. Epa-dunk, motorträffar, lindy hop, konserter eller dansband.

Och kulörta lyktor, en picknickfilt och magi.

Folkparkernas historia

1893–1920: Malmö Folkets park är först ut och många hakar på

Malmö Folkets park öppnar 1893 efter att i två år ha hyrt både hus och park. Den då unga arbetarrörelsen hade svårt att hitta lokaler för sina möten. Många ville eller vågade inte hyra ut till ”de fruktansvärda socialisterna”. Egna hus och egen park blev lösningen. 

Och sedan utbröt rena folkparksfebern. Alla ville öppna egna parker. De första runt om i Skåne men redan 1898 öppnade parken i Eskilstuna. 

Man måste såklart testa lyckohjulet. Foto: TT

I början spelade man politisk teater och hade höga kulturella krav – det var Ibsen, Tolstoj och Strindberg och bevare oss för bondkomik och revy. 

Däremot var det grönt ljus för cykelakrobater, trollkonstnärer och atleter.

1920–1939: Tidig populärkultur gör entré

Till slut insåg man att arbetarna inte främst ville bli uppfostrade på sin lediga tid, de ville ha kul med sina kompisar också. Nu kom den tidiga populärkulturen med både bondkomiker och revyer, Ernst Rolf och Thor Modéen. Och tidens sång­stjärnor som Ulla Billquist och Harry Brandelius. 

1940-talet, krigsåren: Jazzen kommer till parken

Alice Babs sätter publikrekord efter publikrekord. Kyrkliga företrädare ojade sig över ”dansbaneeländet” men man dansar glatt vidare.  Under krigsåren anlitade försvarsstabens förströelsedetalj folkparkerna och soldaterna fick se Karin Kavli i Kameliadamen, Vårat gäng och Sigge Fürst. 

”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?”, sjöng Lill-Babs. Foto: TT

1950–1969: Två gyllene decennier för parkerna

Snoddas blir svenska första superstjärnan 1952 och världsartister kommer på besök – Delta Rhytm Boys och Frank Sinatra, Maurice Chevalier och Count Basie. Folkparkerna hänger direkt på nya rocktrenden med första rockdanstävlingen 1956 och artister som Rock-Ragge, Rockande Samen och Rock-Olga. Och Nacka Skoglund klackar två-kronor på scenen!  I parkerna möts Sven-Ingvars och Jokkmokks-Jokke, Hepstars och Jerry Williams. Och Bosse Parnevik med sina gubbar. Lill-Babs sjunger ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran”. Tv-kändisar hittar också sin publik i folkparken. Amerikanske skådespelaren Michael Landon, Little Joe i Bröderna Cartwright, uppträdde sig fram till Tio-i-topp-placeringar via hängivna fans vid utescenerna.


LÄS ÄVEN: Därför blev Lill-Babs hela Sveriges älskling


1970–1989: Dansbandens tid

Den nya vänstervågen fick inte riktigt fäste i parken. Hoola Bandoola spelade aldrig här. Proggarna tyckte att parkerna var för borgerliga (!) och parkerna tyckte att proggarna i allmänhet inte spelade särskilt bra. ABBA tvingas ställa in sin folkparksturné sen de vunnit Eurovision och skulle utomlands. Men Björn Skifs skjuter på sin USA-turné 1974 till hösten – för han måste ju åka i parkerna först. Och detta är dansbandens tid – Flamingo­kvintetten och Thorleifs, Wisex och Mats Bladhs. 

1982 uppstår Hultsfredsfestivalen i folkparken i Hultsfred. Året därpå slår Carola publikrekord i Gamleby Folket Park i Västervik med 6 123 besökare. Och 1986 startade Dansbandsveckan i Malung i Orrskogens Folkets park, första året gick den med förlust, numera är den en vinstmaskin som drar runt hundratusen besökare. 

1990–2009: 100-årsjubileum och publikrekord av Jerry Williams

1991 firade Folkets Parkerna i Sverige 100-årsjubileum. Man räknade även de två år som Malmö Folkets park hyrde in sig. Den sommaren turnerade både Fats Domino och Chuck Berry i parkerna. Och i Åhus bjöd parken gästerna på grisfest med Hasse Kvinnaböske och trädgårdsexperten Bertil Svensson. 2005 slogs äntligen Snoddas publikrekord i Nävekvarn från 1952 – av Jerry Williams.

Benjamin Ingrosso slog rekord. Foto: TT

2010–2024: Huskvarna Folkets park är en favoritscen

2023 slog Benjamin Ingrosso publikrekordet i Huskvarna Folkets park med 7 600 i publiken. Och just Huskvarna är en favoritscen för många, här blandar man alla genrer från Lars Winnerbäck till Beach Boys, från Anna Ternheim till Ulf Lundell, från First Aid Kit till Takida. Och flera parker i Västsverige gick 2010 ihop och startade Stora Folkparksdansen i Karlsholme Folkets park i Mariestad. Sommaren 2024 turnerar bland andra Magnus Carlsson och Linda Bengtzing med ”En jäkla massa schlager”. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top