När han var liten grabb hemma i skånska Staffanstorp drömde Hans Larsson, 48, om att flyga och han ville bli pilot när han blev stor.
Men istället var det något annat flygande som skulle fånga hans intresse och forma hans framtid – fåglarna.
– Det började med att jag gjorde ett grupparbete i förskolan om fåglar när jag var 5–6 år, minns han med ett leende.
Hans Larsson

Ålder: 48 år
Familj: Sambon Andrea, 44, och barnen Miranda, 8, Hjalmar, 12, och John, 14.
Bor: I Tommarp på Österlen.
Gör: Målar fåglar.
Aktuell: Ställer ut i påsk på Konstrundan på Österlen.
Drygt fyra decennier senare är han en av Sveriges främsta fågelmålare, internationellt känd och erkänd och har medverkat med sina illustrationer i stora specialböcker om havsfåglar från världens alla kontinenter.
– Det är det fria och obegränsade med att havet möter himlen i horisonten som fascinerar mig. Där är havsfåglar som måsar och trutar de obestridda mästarna. De klarar sig lika bra på land som i luften och vattnet och de representerar frihet, säger han.

Vi har stämt möte med Hans hemma på hans gård i Tommarp på Österlen. Här har han inrett sin ateljé på loftet i den gamla ladan. Från ett stort fönster har han utsikt över det öppna landskapet och den lilla bäcken som ringlar fram i utkanten av ägorna.
– Jag gick precis en runda nere vid bäcken för att se om det fanns något speciellt där i dag. På hösten samlas där gott om småfåglar som är på väg att flytta söderut, berättar han.
Fågelskådaren som blev konstnär eller tvärtom
Det är svårt att säga om Hans är fågelskådaren som blev konstnär eller konstnären som blev fågelskådare. Om hönan eller ägget kom först.
– Jag var intresserad av båda sakerna när jag var liten. Jag kan inte minnas att jag formulerade ett mål om att jag ville bli konstnär. Det bara blev så att jag målade fåglarna jag såg.
LÄS ÄVEN: Stina Wirséns bilder älskas av barn och vuxna: ”Jag är hundra procent kulturtant”
Hans skolning i artkunskap fick han via Fältbiologerna i Staffanstorp dit han och hans pappa flyttat sedan de kom hem från Gambia där Hans är född.
– Det är också en historia i sig, berättar han med ett leende. Pappa var i början av 70-talet fascinerad av piratradiodrottningen Britt Wadner på Radio Syd och beslutade med några kompisar att bila ner till Gambia dit hon flyttat.

I en äventyrlig resa som gick i en gammal Ford Transit genom Europa, tillfälligt stopp i Spanska Sahara, återresa till Spanien och sedan båt via Kanarieöarna och Dakar kom Hans pappa till slut fram till Gambia.
Där fick han träffa sin idol Britt Wadner som visade sig behöva en rörläggare till sin nystartade hotellanläggning och det var just vad Hans pappa var utbildad till. Senare träffade Hugo Larsson Hans blivande mamma.
– Men 1979 tyckte pappa inte att det var rätt plats för ett barn att växa upp på och vi flyttade till Sverige.
Sålde sin första fågeltavla för en hundring
Med Fältbiologerna i Staffanstorp åkte Hans runt till alla de välkända fågellokalerna i södra Sverige – som Falsterbo, Ottenby lund på Öland och Getterön utanför Varberg.
– Jag blev mer och mer nördig. Fågelskådandet blev en passion. Vi var några kompisar i min klass som cyklade ut och skådade fåglar så ofta vi kunde.
LÄS ÄVEN: Elin och Lupus ligger bakom AnonyMouse – musteriet med minihusen är löst
De första tavlorna med fågelmotiv sålde han till en av pappans arbetskollegor. När han stod där med hundrakronorssedeln i handen förstod han att det kunde vara hans framtid.
– Innan dess såg jag det inte som en möjlighet att bli konstnär. Men mitt nördiga tittande när jag var ung har lett till att jag de senaste tjugo åren kunnat försörja mig på fåglarna.

Hans var inte mer än 15 år när han blev tillfrågad av en dansk författare om han kunde göra om en akvarell i en bok om Europas och Nordamerikas tärnor.
– Det var en rejäl bekräftelse för mig, säger han.
Illustrationer i böcker
Det ena ledde till det andra och ett par år senare erbjöds han att göra 41 illustrationer till den boken.
– Först fick jag teckna dem i tusch under ett år, men när sedan budgeten för boken blev bättre fick jag göra om alla i akvarell.
Genombrottet var ett faktum och Hans fick illustrera flera handböcker och praktverk om fåglar, främst av favoriterna som lever till havs som till exempel labbar.
– Labbar är bland de mest eleganta fåglar man kan tänka sig, säger han.
Hans 5 favoritmotiv
- Fiskmåsar (”helst i flock”).
- Skrattmåsar.
- Ejderflockar (”stora flockar med ejdrar är vackert”).
- Rödhake (”ett ständigt återkommande motiv”).
- Råkor (”här pratar vi om fåglar med stor personlighet).
Via gymnasieutbildning i grafisk teckning på Polhemsskolan i Lund och två år på Lunds Konst- och designskola förfinades hans teknik. Med konstnären och ornitologen Lars Jonsson som förebild blev hans fågelmålningar i akvarell eller olja alltmer avancerade.
”Seabirds” av Peter Harrison tog elva år
Samtidigt som han gick på konstskolan fick han uppdraget att göra illustrationer till Klaus Malling Olsens ”Gulls of Europe, Asia and North America”. Det projekt han arbetat längst med är ”Seabirds” av den i fågelskådarkretsar legendariske Peter Harrison.
– Det sas från början att det skulle ta 2–3 år att göra den. Det tog elva och den kom ut först 2021.

Hans berättar att han gärna studerar fåglarna han ska måla i dess rätta miljö där han fotograferar eller gör en akvarellskiss av dem. Hemma målar han sedan av dem, som akvarell om det handlar om mindre illustrationer eller i olja om det ska bli större tavlor.
– Jag försöker ofta måla fåglarna i naturlig storlek, berättar han och tillägger att det ibland kan ta tid innan han är nöjd med sitt arbete.
– Det tenderar att gå långsamt i början, men sedan arbetar jag snabbare och snabbare desto närmare vi kommer deadline, säger han med ett leende.
Konstrundan på Österlen
Under Konstrundan på Österlen runt påskhelgen varje år har Hans öppet för besökare på gården i Tommarp. Han har även en del utställningar och målar på beställning.
57:e Konstrundan
Ingen påsk utan konstrunda, iallafall inte i Skåne. 18–27 april öppnar konstnärer i hela Skåne sina ateljéer, en tradition som började på Österlen men snabbt spridit sig även utanför Skåne.
Men det stora projektet med stort S som han precis startat i samarbete med författaren Mats Ottosson är en ny handbok för svenska fåglar.
– Jag tyckte det behövdes och det visade sig att Mats tänkte likadant. De flesta handböcker i dag omfattar många arter som lever i södra Europa och runt Medelhavet och som vi sällan eller aldrig ser i Sverige. Det har nybörjaren ingen nytta av.
LÄS ÄVEN: Cecilia Persson ägnar sig åt skånskt yllebroderi: ”Jag målar med nål och tråd”
Med en koncentration på 300 arter som häckar eller regelbundet besöker Sverige tillsammans med en presentation av i vilka miljöer de lever och illustrationer av hur de ser ut i olika stadier av livet och årstiderna ska det bli en helt ny sorts handbok för nybörjare.
Kryssat 400 arter
För den fortfarande hängivne fågelskådaren Hans är det inga problem att måla de olika arterna. Han har själv kryssat över 400 fågelarter i Sverige.
– Jag har tappat räkningen, säger han. Men det pinsamma är att det finns en fågel som ska vara med i boken som jag aldrig har sett. Det är järpe. Den måste jag bara kryssa innan boken ges ut.
Här är utställningen
Kullens väg 5, Tommarp. Öppettiderna i påsk är dagligen 18–21 april kl 11–17.