Grillsäsongens hetaste guide

Äntligen är det dags att lägga på ett kol. Icakuriren guidar dig till rätt grill för dina behov.

Välj rätt grill – checklista

  • Hur mycket pengar ska jag satsa, hur ofta kommer jag att grilla?
  • Vill jag kunna bjuda många vänner eller kommer vi bara att grilla i familjen?
  • Går askan att tömma lätt? Eller måste jag vända på hela grillen?
  • Är grillen emaljerad? Då håller den mycket längre.
  • Finns lock? Bra om man vill eftersteka och hålla maten varm.
  • Finns ventilationsspjäll? Då fungerar grillen som en varmluftsugn – perfekt för hela köttstycken.

Grillsäsongens hetaste guide
Picknickgrill för den impulsive.
Grillsäsongens hetaste guide
Rundgrillen för camparen.
Grillsäsongens hetaste guide
Klotgrillen, Måns favorit!
Grillsäsongens hetaste guide
Gasolgrillen, lyxvarianten.
Grillsäsongens hetaste guide
Vertikalgrillen för balkonggrillaren.

Grillar du ofta eller bara någon gång ibland? Lägger du stora köttstycken på grillen eller bara några korvar? Bor du i lägenhet eller i villa? Det är mycket att tänka på när man ska investera i en ny grill.
Därför har vi bett vår matredaktör Måns Falk om råd.
– Innan köpet ska man först och främst tänka på vad som i huvudsak ska grillas och hur ofta man kommer använda grillen, säger han.
– Att grilla är inte som att steka en bit kött i stekpannan på spisen. Grillen är betydligt mer oförutsägbar och det är viktigt att man håller koll på det som grillas, säger Måns Falk.
Måns poängterar också att man får vad man betalar för.
– Om man tänker använda grillen mycket så ska man inte snåla.

Vad ska man då använda som bränsle? Kol, briketter eller ved?
Lite beror det på vilken typ av grill man har men kol och briketter kan användas i alla grillar (förutom till gasol- och elgrillen såklart).
Kol brinner snabbt och ger stark glödvärme vilket är bra om du ska grilla till exempel fläskkotletter, entrecote, fiskfilé eller kycklingfilé ett par minuter på varje sida. Att grilla med kol kan jämföras med en stekpanna på maxvärme på spisen.
Briketter ger en jämnare, varaktig värme vilket är bra till hel kyckling, större köttbitar och annat som behöver grillas en längre tid. Vill du grilla över en brasa funkar ved utmärkt. Ved glöder länge och är bra för kött som ska grillas i timmar.
Vad föredrar du, Måns?
– Jag använder främst briketter tack vare den jämnare och varaktigare värmen. Sedan brukar det rekommenderas att man använder tändvätska för att tända grillen, men det är jag emot. Tändvätska är miljöovänligt och luktar illa och jag ogillar tanken att använda petro­kemiska produkter i matlagningssammanhang. Jag använder i stället en elektrisk grilltändare.

Mobila grillar

Det finns en mängd olika modeller av mobila grillar. De är lätta att bära med sig på just picknicken. Engångsgrillen är den mest smidiga, en aluminiumförpackning med kol och galler som enkelt bärs med och sedan slängs efter användning. Dock är den inte särskilt miljövänlig. Den har ett fixerat galler relativt nära glöden vilket gör att det är viktigt att passa det som grillas. Engångs­grillen kan vara lite lynnig så det är bra om en reserv finns tillgänglig.
Passar: Dig som vill grilla direkt när andan faller på. Var den än faller på.
Pris: Picknickgrillen kostar mellan 300 och 1 000 kronor och engångsgrillen runt 20 kronor.
Måns kommentar: Ett alternativ för dig som är impulsiv och kanske inte bor på ett sådant sätt så att du kan grilla hemma utan måste sitta i parker och andra grönområden. Det är viktigt att du släcker grillarna noga och att du slänger engångsgrillen på anvisad plats.

Rundgrill

Liknar klotgrillen på många sätt men är mindre och saknar lock vilket gör att man går miste om ugnseffekten. Bra för camparen som inte får plats med en större klotgrill i husbilen/husvagnen. Du kan enkelt reglera gallrets höjd över elden och på så sätt anpassa värmen efter behov. Även här behövs det kol och ett visst mått av planering.
Passar: Dig som egentligen inte gillar att grilla eller som har begränsat utrymme för grillen.
Pris: 150–500 kronor.
Måns kommentar: En ganska oinspirerande grill. Men den är billig och om du bara håller ett öga på det du grillar så kan du få ett helt godkänt resultat.

Klotgrill

Den vanligaste grillen i svenska trädgårdar och på bakgårdar är klotgrillen. Den har bäst rykte i grillkretsar – en riktig grill helt enkelt, som ger riktig grillsmak. Med hjälp av locket får du en effektiv ugns­effekt. Det krävs framförhållning och att du har kol hemma.
Passar: Dig som planerar din grillning och är tålig nog att invänta den perfekta glöden.
Pris: Klotgrillen kostar mellan 200 och 4 000 kronor.
Måns kommentar: Min favorit. Den ger en stor yta att grilla på och ugnseffekten med locket är mycket bra om man vill grilla större stycken.

Gasolgrill

På toppen av grillkedjan står gasolgrillen. I alla fall imagemässigt. En del modeller kommer med stekhäll, grillhäll och till och med en kokplatta. Perfekt om du vill förbereda diverse varma tillbehör samtidigt som du grillar.
Passar: Dig som grillar ofta och länge och som tycker om att experimentera med nya saker på grillen.
Pris: Gasolgrillen kostar mellan 500 och 40 000 kronor. En gasolflaska kostar mellan 700 och 1 500 kronor och genomsnittsgrillaren gör av med 1–2 flaskor per säsong.
Måns kommentar: Du får inte den typiska rökiga grillsmaken på det du grillar. Gasol är det bekväma alternativet. Det är lätt att reglera värmen och du slipper öppen eld och aska.

Elgrill/vertikalgrill

Elgrillen pluggas in i väggen och grillar köttet med hjälp av elslingor. Se till så att elslingorna sitter i taket på grillen. Då slipper du mycket av oset. I vertikalgrillen ligger kolet på höjden i mitten av grillen, det som ska grillas placeras i halster på var sin sida om glöden. Även med vertikalgrillen reduceras oset tack vare att inget fett droppar ner på glöden.
Passar: Dig som bor i lägenhet och vill slippa oset från grillen.
Pris: Elgrillen kostar mellan 200 och 2 000 kronor. Vertikalgrillen mellan 300 och 1 700 kronor.
Måns kommentar: Det är trevligt om man kan befria sina grannar från oset men vertikalgrillen är svår att hantera. Det är ojämn värme och det blir mycket svinn. Elgrillen vill jag knappt kalla för en grill.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top