Matjesgubbröra i glas
Fiskgryta med rotfrukter
Äggkaka med bärkompott
Mat ombord – tänk på det här
- Frys kött, kyckling och fisk som du ska ta med. Frys i klump, packa i kylväskor så det tinar långsamt och kan ge kyla till andra varor.
- Vill du göra till exempel köttfärssås kan det vara bättre att göra såsen hemma och frysa in. Kan gälla andra såser och grytor också.
- Kött som ska grillas kan marineras och frysas i sin marinad.
- Det räcker med olivolja som matfett vid matlagning. Kan användas till allt från stekning, marinader, dressingar och till att ringla på maten.
- Syrade mjölkprodukter som creme fraiche och gräddfil håller bäst. Det finns ultrapastöriserad mjölk med extra lång hållbarhet som inte behöver kylförvaras. Kokosmjölk som är en helkonserv, kan också vara ett alternativ.
- Ägg håller länge utan kyla.
- Ladda upp med mycket konserver. Det är många gånger en bra grund.
- Pasta, ris, couscous och bulgur håller hur länge som helst.
- Rotfrukter, kål, lök och andra hårda grönsaker klarar sig länge utan kyla.
- Färska tomater håller till och med bättre om de inte förvaras kallt.

Matlagningsresurserna på våra vanliga fritidsbåtar är oftast begränsade. Litet utrymme, liten spis och högst begränsat om ens något kylutrymme.
Så det gäller att tänka enkelhet och hållbarhet. Mat som kan lagas med bara ett kokkärl, hållbara grönsaker, bra konserver och mat som lagats färdigt hemma och fryses in innan det tas med.
Här följer några praktiska råd och tre härliga recept som gör ditt båtliv både enklare och godare.