Hur gammalt ska ditt barn vara för att du ska släppa iväg det ensamt i en miljonstad? Frågan är ett intressant tankeexperiment, som du kan använda när du resonerar runt din dotters, sons eller dina barnbarns surfande. Det menar barnpsykologen Erica Mattelin. Hon jobbar på Rädda Barnen, som har tagit fram handboken #nätsmart – en del i kampen mot kränkningar och övergrepp.
Enligt Erica Mattelin är det viktigt att prata med barnen om vad som händer på nätet så att de blir medvetna om vilka risker som finns.
– Online kan man umgås och hitta nya vänner, men riskerar också att stöta på de som är på nätet av fel anledningar. Att barn utsätts för sexuella kränkningar och övergrepp där är tyvärr inte ovanligt. Därför behöver vi vuxna berätta om vilka risker som finns och hur de kan undvikas. Under loven spenderar många barn särskilt mycket tid online och på så sätt ökar också risken för att råka illa ut just då, säger Erica Mattelin.
Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.

Ett av fem barn
Hon berättar att en av fem uppger att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp någon gång under uppväxten och att nätet är en av de arenor som förövarna använder för att komma i kontakt med barn och ungdomar.
– Allt fler blir kontaktade av vuxna eller jämnåriga på nätet. Kräkningarna och övergreppen där kan se ut på många olika sätt, men kan till exempel handla om att förmå barnet att skicka en bild som man sedan hotar att sprida om barnet inte gör som man säger. I de här situationerna skäms många och tänker att “detta måste jag lösa själv”. Då är det lätt att övergreppen eskalerar, säger Erica Mattelin.
Enligt henne handlar en del också om att barnen, precis som vi vuxna, söker bekräftelse på nätet och att det kan utnyttjas av personer som tar kontakt med barn.
– Detta är också något vi behöver prata med barnen om. Vad betyder egentligen en like – det kan vara en bra fråga att ställa för att börja ett sådant samtal, säger Erica Mattelin.
Hur kan man skydda sitt barn?
– Det är viktigt att prata om vilka risker som finns på nätet. Men också att komma med i matchen och själv försöka förstå hur det fungerar. Som vuxen är det lätt att tro att det bara är att stänga av datorn och logga ut för att skydda sig. Men barn idag lever i en annan värld där nätet har blivit en naturlig del av vardagen. Då gäller det att diskutera det här i familjen och till exempel fråga vad som hänt på de appar som barnet använt under dagen. Rädda Barnen har tagit fram en smart handbok #nätsmart, som du kan ladda ner gratis. Där finns många bra tips och råd för hur du kan prata med barn i olika åldrar och hur du kan agera om du är orolig över att något ska ha hänt, säger Erica Mattelin.
För mer tips – ladda ner Rädda Barnens handbok #nätsmart här.

Våga prata med barnen om svåra saker
En annan sak hon tycker är viktig är att skapa möjligheter för att berätta om något inträffar.
– Vi vuxna behöver våga prata med barnen om svåra saker. Sannolikheten för att våga berätta är ju större om vi faktiskt visat att vi vill och kan hantera samtal om svåra ämnen. I princip alla ungdomar tycker det är jobbigt att prata om just sexualitet och kränkningar. Men det är lite samma sak som med alkohol. Även om du säger till ditt barn att inte dricka, så vill du ändå att barnet ska kunna ringa dig om det har hänt – inte lösa situationen själv.
Hur mår de barn som blivit offer för sexuella övergrepp på nätet?
– Alla barn reagerar olika men det finns en undersökning som visar att många mår lika dåligt eller sämre än de som blivit utsatta i “verkliga livet”. Barn kan uppleva att övergreppen fortsätter om bilder spridits eller så kan de vara rädda för att bilder ska spridas. Ofta har övergreppen också skett i barnets hem. Samtidigt är många barn duktiga på att inte visa något utåt. Därför är det viktigt att som vuxen prata med barnen och vara uppmärksam på förändringar i deras beteende eller humör, något som kan vara tecken på att de inte mår bra.
Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.
Anmäl till polisen
Vad ska man göra om man upptäcker att ens eget eller ett barn i ens närhet har blivit utsatt för sexuella övergrepp?
– Prata med barnet och se till att hen får hjälp att bearbeta sina händelser. Försök själv att behålla lugnet och inte dra förhastade slutsatser. Känner du att det är svårt, se om någon annan vuxen kan hjälpa till. Och anmäl till polisen direkt – det gäller alla kontakter av den här typen, även om det inte har hänt något än. Förövarna hör ofta inte bara av sig till ett barn, och om de här personerna anmäls kan man förebygga att andra drabbas. Flera av de fall som uppdagats har gjort det genom en enda anmälan. Flera av dessa utredningar har haft mellan 50-100 barn som målsäganden.
Vad är ditt bästa råd till föräldrar i jul?
– Prata om de här sakerna hemma och försök bekanta dig med de sidor och spel på nätet, där barnen kan chatta med andra. Nätet är en härlig plats med en massa roliga möjligheter, men vi behöver också vara medvetna riskerna där, säger Erica Mattelin.
Stöd Rädda Barnens arbete – bli månadsgivare här.
Tips till dig som vuxen
* Försök att inte använda surfplattan som en barnvakt, utan gör den till någonting du och barnet kan utforska tillsammans.
* Var med och välj bland appar, spel och filmer för att skapa en gemensamhet kring nätet.
* Uppmuntra barnet när det inkluderar dig i sin närvaro på nätet.
* Be barnet om råd om hur du själv ska vara eller göra på nätet. Det kan både öppna för ett samtal och väcka en
eftertanke hos barnet.
* Berätta om riskerna utan att skrämmas. Rädsla kan också skapa nyfikenhet.
* Fråga barnet om vad som hänt eller händer på nätet, precis som du ställer frågor om annat i barnets vardag. Var inte rädd för att bli tjatig.
* Påminn barnet om att han eller hon alltid har rätt att säga nej och att lämna en kontakt om den inte känns bra.
* Lär barnet att det inte behöver ge ut några personuppgifter, sätta på webbkameran eller skicka bilder.
* Våga prata om sexuella övergrepp och kränkningar även om det känns pinsamt och obekvämt.
* Förklara för barnet att personer som vill barn illa ofta utger sig för att vara någon annan, med falskt namn och profilbild.
* Hitta en annan viktig vuxen som skulle kunna vara ett stöd om barnet inte skulle vilja eller våga prata med dig.
* För mer tips – ladda ner Rädda Barnens handbok #nätsmart här.