Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du
Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till en riktigt god skrei-middag. Sugen på att tävla? Tävlingen hittar du längst ner i den här artikeln. Lycka till!
Vill du sätta extra guldkant på fiskmiddagen? Då ska du bjuda på skrei.
Den lyxiga torsken vandrar varje år till den nordnorska kusten för att leka. Under den långa färden genom kallt vatten och hårda strömmar, blir fisken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött. Väl framme vid sitt mål kallas den för skrei.
Grönt ljus från WWF
Delikatessen kommer från världens största torskbestånd. Tack vare de norska myndigheternas omsorgsfulla förvaltning är beståndet hållbart och tillväxten god.
Skrei- sket har även grönt ljus från WWF i Norge och är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council).
– En stor del är dessutom KRAV-certifierat, säger Line Kjelstrup på Norges sjömatråd.
Skrei är enkelt att tillaga – här delar vi med oss av några matnyttiga tips inför din skrei-middag.

Så här steker du skrei
Rumstemperera fisken och hetta upp den i en teflonstekpanna. Stek sedan skreien med skinnsidan nedåt i olja. Tillsätt smör e er 1 minut och fortsätt steka i 2 minuter. Vänd sedan sken och stek den ytterligare i 3 minuter. Täck stekpannan med lock, dra av den från värmen och låt skreien vila i 6 minuter.
Tiden kan variera lite beroende på skens tjocklek – den riktiga fingertoppskänslan får du efter hand. Rekommendationen är en innertemperatur på 50-55 °C, så en stektermometer är bra att ha hemma.
Så här ugnsbakar du skrei
Sätt ugnen på 200°C. Sjud 2 dl vatten tillsammans med 1 dl salt, tills saltet löst upp sig. Blanda i ytterligare 8 dl vatten tillsammans med skalet från en halv citron och kyl sedan ner.
Putsa skreien och rimma den i lagen i 30 minuter. Lägg sken på en smord ugnsplåt och täck över med bacon.
Baka sedan skreien i ugnen tills sken har en innertemperatur på 50-55°C. Låt den därefter vila. Vid servering, värm upp ugnen till 160°C. Baka sken i 1-2 minuter, så att den blir varm. Avlägsna baconet och servera.
Nedan hittar du två härliga skrei-recept. Smaklig spis!
Här kan du läsa mer om norskt skrei-fiske.
Ugnsbakad skrei med picklad grönkål och jordärtskocka

Bakad, norsk skrei tillsammans med jordärtskocka och picklad grönkål bäddar för en rustik och härlig matupplevelse. Mycket gott!
Du behöver:
- 600 g norsk skrei-filé, utan ben 1 paket bacon
- 1,6 l vatten
- 1 dl salt
- 1 citron
- 400 g jordärtskockor 2 msk misopasta
- 50 g smör
- 400 g grönkål
- 2 dl ättika, 4%
- 4 dl socker
- 4 msk smör
Gör så här:
- Ugnsbaka fisken enligt tipsen ovan.
- Sätt sedan ugnen på 200°C.
- Skala jordärtskockorna och lägg i folie tillsammans med smöret.
- Förslut och baka i ugnen i 40–50 minuter. Mixa jordärtskockorna tillsammans med misopasta till en slät blandning. Smaka av med citron och salt. Förvara i en kastrull med lock.
- Koka ihop socker med 6 dl vatten och ättika och kyl ner lagen.
- Skölj grönkålen och avlägsna roten. Strimla sedan kålen så tunt som möjligt.
- Pickla den i ättikslagen i 30 minuter innan servering.
- Sugen på norsk skrei? Här hittar du flera goda recept.
Fördela purén på fyra tallrikar och lyft upp kålen från lagen. Täck purén med kål och avsluta med brynt smör. Servera den ugnsbakade fisken i mitten av tallriken tillsammans med en citronklyfta.
Smörstekt skrei med broccoli och hasselnötter

Broccoli, hasselnötter – och så lite granolja. Nya spännande smaker tillsammans med norsk skrei, när den är som bäst, gör det här receptet till en vinnare!
Du behöver:
- 600 g norsk skrei-filé, utan ben 1 l vatten
- 1 dl salt
- 1/2 citron
- 1 broccoli
- 1 dl hasselnötter 2 msk smör
- 1 tsk citronsaft 1 dl granbarr
- 2 dl rapsolja
Gör så här:
- Sjud 2 dl vatten tillsammans med 1 dl salt tills saltet löst upp sig. Blanda i resten av vattnet och skalet från en halv citron. Kyl sedan ner.
- Putsa skreien och rimma i lagen i 30 minuter.
- Skölj av fisken, torka på papper och förvara i kylen inför tillagning.
- Rosta hasselnötterna i en torr stek- panna och hacka dem sedan grovt.
- Dela broccolin i fyra delar och koka dem mjuka i välsaltat vatten i 4 minuter.
- Gör egen granolja genom att mixa 1 dl granbarr med 2 dl rapsolja.
- Filtrera därefter blandningen genom ett kaffefilter. Har du inte granbarr hem- ma går det lika bra med enbart rapsolja.
- Stek fisken enligt tipsen ovan.
- Bryn smör, tillsätt granoljan och smaka av med salt samt citron.
Lägg upp fisken tillsammans med broccoli och garnera med nötter och smör. Ringla din hemmagjorda granbarrsolja över anrättningen före servering.
Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du

Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till någon av recepten ovan så att du kan bjuda på en riktigt god skrei-middag. Svara på frågan nedan och skriv en motivering till vem du skulle vilja bjuda på en lyxig middag och varför. Lycka till!