Favoritvinerna ripasso och amarone tillverkas båda av samma druvor, från samma område.Trots detta finns det mycket som skiljer produkterna åt. Den största skillnaden är de metoder som används vid tillverkningen, något som också påverkar smaken. Vilken sort som passar bäst beror både på tillfälle och på dina egna preferenser.
Amarone: kraftigt vin på torkade druvor
I tillverkningen av ett amaronevin ställs det hårda krav på vinmakaren. Druvorna handplockas och sorteras manuellt. Därefter packas de i backar för att torka under en tidskrävande process i två till sex månader. Det här sättet att torka druvor på kallas appassimentometoden. Genom den tappar druvorna upp till 50 procent av sin vikt, något som gör att smaken koncentreras. När torkningsprocessen är klar börjar sedan den mest kritiska delen av framställningen; jäsningen. Här är det viktigt att varje back med druvor innehåller ett exakt antal klasar. Detta för att trycket på druvorna inte ska bli för högt, vilket kan resultera i att de går sönder, druvsaft rinner ut och de börjar jäsa för tidigt. Samma sak kan också ske om druvorna är blöta då de packas.
När tillverksprocessen är klar och vinet tappas måste det sedan lagras i två år innan det går till försäljning. Pasqua egen amarone är ett resultat av flera års passion för vintillverkning. Vinet har en tydlig, kryddig smak med inslag av fat, mörka körsbär, salvia, pomerans, pinjenötter och choklad. Det passar till lite kraftigare kötträtter eller en vällagrad parmesan.
Här kan du läsa mer om Pasqua Amarone della Valpolicella.
Ripasso: amarone light
Om man sedan går över till ripasso startar produktionen i september, efter att druvorna har skördats. De avstjälkas, pressas och därefter låter man musten jäsa. Till det färdigjästa vinet tillsätts senare pressrester som kommer just från tillverkningen av amarone. Tillsammans med skal, kärnor och jästfällning går man då över till en andra jäsning, något som är speciellt för ripasso. Slutprodukten blir ett kraftigt vin med behaglig syra, dock inte lika kraftigt som en amarone. Vinproducenten Pasqua framställer även ripasso. Deras Pasqua Ripasso Valpolicella bjuder på en kryddig smak med inslag av fat, torkade körsbär, peppar och korinter. Vinet passar till charkuterier, mustiga grytor, hamburgare och pasta – till exempel en krämig carbonara.
Läs: mer om Pasqua Superiore Ripasso Valpolicella

