Det är ingen slump att Finlands smeknamn är “tusen sjöars land”, för här finns ju över 188 000 sjöar. Och störst är sjön Saimen – som ligger i östra Finland, på gränsen mot Ryssland. Saimensjön är ett invecklat system som omfattar hela 4 380 kvadratkilometer och består av sammankopplade bassänger, smala kanaler och tusentals små öar. Här lever den sällsynta sälen saimenvikaren, som är starkt utrotningshotad.
– På flera platser i området anordnas expeditioner så att människor under ordnade och hänsynsfulla former ska kunna titta på den sällsynta sälen. Jag har dock själv aldrig lyckats se den, säger Minna Gurney som jobbar med att utveckla turismen i området.
Vår resa börjar i Helsingfors. Vi åker med egen bil och har sovit på båten. Den här gången hoppar vi över den finska huvudstaden och sätter omedelbart kurs österut. Det är enkelt att ta sig fram med bil i Finland, skyltningen är god och det är ingen överdriven trafik. Vi åker via vägarna E18, 6, 5 och E75. Men det ska sägas: Det funkar också utmärkt att resa med tåg och buss, inte minst om man har lite längre tid på sig.
6 stopp du inte får missa
1. Borgå – resans första anhalt
Resans första stopp är i medel- tidsstaden Borgå, mest känd för sina röda trähus och vallgravar. Stadens röda strandbodar har blivit en symbol för staden, och berättar om Borgås sjöfarts- och handelshistoria. I Borgå bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg tillsammans med sin hustru Fredrika. Parets hem är bevarat i sitt ursprungliga skick och är numera ett museum.
Det här är Borgå
På 1700-talet var Borgå Finlands nästa största stad, betydligt större än Helsingfors. I dag är Borgå ett populärt utflyktsmål. Kullerstensgator, flera hundra år gamla träbyggnader och medeltida känsla.
Borgå är egentligen inte en kuststad, men den har förbindelse med Finska viken via Borgå å. Ån klyver staden mitt itu, och det är mysigt att ströva längs stranden. Borgås mest kända landmärke är de röda trämagasinen. Från början var strandbodarna målade i rött för att hylla den svenska kungen Gustav III:s ankomst.
I Borgå talar ungefär en tredjedel av befolkningen svenska, och de svensktalandes parti är det största i kommunfullmäktige.

2. Villmanstrand – porten till öst
Villmanstrand brukar kallas porten till Ryssland, och här passar en hel del turister på att ta båten till Viborg eller St Petersburg. Det är ett bekvämt sätt att få en glimt av Ryssland – vid de korta resorna krävs nämligen inget visum.
Men Villmanstrand är också intressant i sig:
– Villmanstrand bär på en in- tressant historia, inte minst för att den ligger så strategiskt mellan öst och väst. Särskilt intressant är Villmanstrand för svenskar. Det var faktiskt svenskarna som började uppföra stadens fästning, säger Riina Helppi-Kurku, som jobbar med turism i Imatra.
Villmanstrand med omnejd bjuder på nationalparker och natur- upplevelser. Området lämpar sig väl för den aktive, som tycker om att plocka svamp i orörda skogar, som gillar att cykla, paddla eller vandra. I området finns dessutom fyra golfbanor. Men det är också ett område för livsnjutaren. Spahotellen avlöser varandra.

Hennes bästa tips är att kanalkryssa. Man behöver inte passera gränsen till Ryssland, en tur på vattnet i närområdet duger gott, men det är fint att uppleva trakten från sjösidan, menar hon. Hon tycker också att man ska passa på att se fästningen, att äta lunch eller middag på Kehruuhuone, som fokuserar på vegetariskt och närodlat. Och så ska man bege sig till Säräpirtti, en restaurang belägen ett par mil utanför Villmanstrand, som serverar en enda rätt: lamm, som har kokats i timtal, och potatis. Till det serveras en alkoholfri, hembrygd öl.
– I det här området har många finländare en stuga vid sjön. Bastun är förstås obligatorisk, många finländare bastar varje dag på sommaren. De som har hus här tycker om att leva nära naturen. Många plockar bär och svamp, och ägnar sig åt aktiviteter som kanotpaddling, vandring och cykling. Hit kommer finländarna för att koppla av, och jag tror att den rofyllda stämningen smittar av sig på turisterna också, säger Riina Helppi-Kurku.
Saimenkanalen
Saimenkanalen startar i Ryssland nära staden Viborg, och stiger 76 meter från havsnivå till sjöarna i Finland. Segelbåtar kan passera genom kanalen såvida masten inte är högre än 25 meter. Den ursprungliga kanalen öppnades för trafik 1856 och den nuvarande kanalen 1968. Kanalen är 43 kilometer lång och halva kanalen ligger på ryska sidan.

3. Livsnjutarstaden Imatra
I staden Imatra, grannstad med Villmanstrand, finns flera populära span: Holiday Club och Imatra Spa Resort till exempel. Här ligger också nöjesparken för barn: Angry Bird.

4. Naturreservatet Punkaharju
Omgivningarna runt Punkaharju tillhör Finlands nationallandskap, och sjöutsikten mellan de majestätiska tallarna är inget annat än storslagen. Här finns Finlands vackraste vägsträcka: I Punkaharju börjar den berömda Punkaharjuåsen som bildar en sju kilometer lång naturlig bro och som bjuder på hisnande vackra vyer över sjöarna.

5. Operastaden Nyslott
Nyslott har blivit synonymt med opera. Under en sommarmånad handlar allt om opera i den här staden. Men Nyslott är mer än bara Nyslotts Opera Festival. Det är en idyllisk sommarstad med ett forntida slott, mysig hamn, krogar och kaféer.

6. Historiemeckat St Michel
St Michel är ett paradis för den som intresserar sig för finsk historia. Här hade nämligen nationalhjälten och fältmarskalken Mannerheim sitt högkvarter under andra världskriget.

Tips: Cykla i Puumula
Puumala skärgårdsväg är en 60 kilometer lång, spektakulär vägsträcka gjord för cyklister och motorcyklister. Den öppnade 2017 och blev omedelbart populär. Den sträcker sig över vackra öar, storslagna broar och urgamla åsar. Färjan Norppa Il fraktar till och från öarna Hurissalo och Lintusalo, under perioden 1 juni till 31 augusti. Båtresan tar 40–60 minuter beroende på vädret. Läs mer om att cykla i Puumula här!