Vintergäck och krokus i backen, fågelkvitter, tunnare kläder – och trädgårdsfix. Nu är risken för nattfrost över i stora delar av landet och vi kan börja göra i ordning trädgården inför vår och sommar genom att rensa, plantera nytt och ge näring till befintliga växter.
5 tips som väcker trädgården till liv igen
1. Ut med det gamla
Ge trädgården en pånyttfödelse genom att rensa bort det gamla. Kratta upp löv som fallit, rensa ogräs och klippa torra grenar från buskar och träd. Se också över dina perenner och ansa vissna blad och stjälkar. Ett tips är att klippa det du ansat i mindre bitar och strö över rabatten för att berika jorden.
2. Locka dit små trädgårdsmästare
För att du ska få en prunkande trädgård behövs pollinerande bin och humlor och det finns ingenting som lockar dem till trädgården så mycket som en levande blomsteräng. Välj en plätt av gräsmattan att så ängsblommor på i vår och låt sen blommor och gräs växa fritt på ytan, utan besök av gräsklipparen. Du kan även ställa fram ett litet vattenbad vid blomsterängen där insekterna kan få dricka.

3. Näring till uteväxterna
Efter en lång vinter behöver trädgårdens olika växter få nytt liv igen med jord, vatten och näring. Ett tips är att använda Blomstras nya flytande trädgårdsnäring, som är framtagen via forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Den har en bra balans mellan mineraler, spårämnen och näringsämnen för att växterna ska få ett långt och friskt liv – och vara så vackra som möjligt. Den smarta förpackningen är försedd med ett munstycke som automatiskt doserar näringen med hjälp av trädgårdsslangen, allt för att du enkelt kan använda den till både prydnadsväxter, buskar, träd, gräsmatta och grönsakslandet.
Läs mer om Blomstras trädgårdsnäring här!
4. Ge kärlek till blommorna i kruka
Men det är inte bara trädgårdens stora växter som behöver näring, det gör även dina blommor i kruka eller balkonglåda, inomhus som utomhus. Eftersom de har en begränsad jordvolym behöver de regelbunden vattning, men också näring – inte minst om du inte bytt jorden på länge. Blomstras växtnäring är effektiv och det räcker med så lite som två ml näring per liter vatten för att nå önskat resultat. De har även smarta näringspinnar som du kan stoppa ner direkt i jorden.
Läs mer om Blomstras växtnäring här och Blomstra näringspinnar här!


5. Förbered köksträdgården
Redan nu kan du börja så morötter, dill, rädisor och sätta potatis, men tänk på att täcka jorden med en fiberduk som skyddar mot både skadedjur, ogräs och oväntad frost.
Har du försått tomater kan det vara bra att börja avhärda de små plantorna innan du planterar ut dem. Det gör du genom att ställa ut dem på dagen, för att sedan ta in dem på natten igen. Efter att du gjort så i en vecka har du starkare plantor som är redo att planteras ut. För att sedan optimera tomatplantornas tillväxt kan du med fördel ge dem Blomstras tomatnäring då och då.
Läs mer om Blomstras tomatnäring här!
Om Blomstra
I nästan 70 år har Blomstras gröna flaska med blommor haft sin givna plats i ett ständigt växande sortiment av växtnäring. Så vad är hemligheten bakom Blomstra som fått den att stå stark under så många år?
Blomstra är framtagen och utvecklad i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och den unika sammansättningen grundas på forskning. Den är utprovad och testad i det samarbetet för att uppnå en sammansättning av mineraler och spårämnen som är optimal för växterna.
