Natalias kall: Skapa ett systerskap som räddar liv i Ukraina

Alla människor lever under samma himmel, men våra verkligheter ser väldigt olika ut beroende på var vi föds och lever. Överallt finns det dock eldsjälar som gör allt de kan för att hjälpa andra till en bättre tillvaro och framtid. Flera sådana projekt stöttas av Act Svenska kyrkan.

Klimatförändringar, krig och oroligheter har gjort tillvaron svår för många. Men mitt i kriserna finns lokala projekt som drivs av människor som gör allt de kan för att hjälpa andra, med stöd från den humanitära aktören Act Svenska kyrkan.

Ett sådant exempel hittar vi i Ukraina. Tre år har gått sedan Rysslands storskaliga invasion av landet. En som vigt sitt liv åt att hjälpa kvinnor som lever i utsatthet till följd av kriget är Natalia.

Ett kall som handlar om att rädda liv

Natalia arbetar som boendestödjare på ett boende för kvinnor som överlevt könsbaserat våld, och deras barn. Hon har en egen lägenhet, men trots det har hon och hennes sexåriga dotter bott på boendet i två år. Där är hon tillgänglig dygnet runt för att stötta kvinnorna.

Enligt Natalia är arbetet på boendet mer än ett jobb – det är ett kall. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Kvinnorna bär ofta på smärtsamma upplevelser, men på boendet får de en fristad och en trygg plats för rehabilitering och läkning.

– De som kommer hit har upplevt svåra saker. I början när de är här känner många sig osäkra och är rädda för att något ska hända. Ibland hör jag någon som gråter på natten då finns jag där. Jag berättar att vi som bor här är familj, att de är trygga här, säger Natalia.

Arbetet på boendet är mycket mer än ett jobb för Natalia – det är ett kall som i slutändan handlar om att rädda liv. På frågan om vad det är som ger henne kraft och energi svarar hon att det är känslan av att göra verklig skillnad för en annan människa. Varje dag. Och det finns olika perspektiv på att rädda liv. 

– Ett sätt är att rädda någon som håller på att drunkna genom att dra upp personen ur vattnet. Kicken och känslan av glädje och lycka över att ha räddat någons liv är omedelbar. Men den känslan bleknar och försvinner med tiden. Här ser jag det som att vi räddar människors liv varje dag, över en längre period. Och jag ser framsteg varje dag, förklarar hon.

Skapat unikt skyddsnät

Natalia och hennes kollega Valeria, som är verksamhetsansvarig på boendet, har skapat ett skyddsnät runt kvinnorna. De guidar och stöttar dem i olika situationer. Utöver Natalia och Valeria, finns en större cirkel av socialarbetare, advokater, psykologer och läkare som vid behov kan erbjuda professionell hjälp.

– Behoven varierar och olika individer behöver olika former av stöd. Vi ser till att de här kvinnorna får den hjälp de behöver och har rätt till, men framför allt handlar det om att vara medmänniska och finnas där, säger Natalia med eftertryck.

Styrkan i mänskliga band

En av kvinnorna på boendet, Tanya, kom hit efter att ha levt i terror under rysk ockupation i månader. Hon utsattes bland annat för våldtäkt och när hon kom till boendet var hon höggravid. Tanya berättar att stödet hon fått från Natalia, Valeria och de andra kvinnorna varit ovärderligt.

– Det är tack vare dem jag fattade mitt livs viktigaste beslut, att behålla mitt barn. De fick mig att tro på mig själv och min förmåga att älska min dotter. De fick mig att inse att jag kan vara en bra mamma till henne trots allt, berättar hon.

Systerskapet, värmen och medmänskligheten som finns mellan kvinnorna på boendet är ett bevis på styrkan i mänskliga band. Det är människor som Natalia, som med sitt outtröttliga engagemang och sin ständiga kamp, ingjuter hopp om att allt är möjligt. Hennes arbete påminner om den oerhörda kraften i att ställa upp för varandra.

När människor förenas och står enade genom krisens mörker skapas en strimma ljus som bär med sig ett löfte om att bättre dagar trots allt kommer.

Kvinnorna på boendet ger varandra ett ovärderligt stöd. Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Historisk fastekampanj – som du kan bidra till

I många år har Act Svenska kyrkan haft en stor insamlingskampanj i samband med fastan som infaller under våren. Kampanjen kallas Fasteaktionen. Kanske känner du igen de ikoniska fastebössorna som i år fyller 60 år! Bössorna delades tidigare ut och stod på många svenska köksbord för att fyllas med mynt och sedlar. På palmsöndagen togs de sedan med till kyrkan så att pengarna kunde samlas in och räknas samman.

Act Svenska kyrkans ikoniska fastebössorna som i år fyller 60 år.

Än i dag har bössan en viktig funktion som budskapsbärare och gåvorna kan nu också ges via Swish till 900 1223. Och pengar behövs. Just nu lever 300 miljoner medmänniskor i djup kris utan tillgång till det mest nödvändiga. Situationen är akut och vi behöver agera.

Du kan bidra till Fasteaktionen så att Act Svenska kyrkans unika nätverk av lokala partnerorganisationer och kyrkor över hela världen snabbt kan göra insatser där hjälpbehoven är som störst. Genom ditt stöd kan modiga människor på plats rädda liv och ge hopp – mitt i katastrofen.

Läs mer om Act Svenska kyrkans fasteaktion här.

Fakta om Act Svenska kyrkans katastrofarbete

  • sker via lokala kyrkor och partnerorganisationer
  • görs med kvalitet och globala katastrofstandarder
  • utförs av människor som finns där katastrofen inträffat
  • når människor som många andra inte når
  • ser till hela människan, inte bara fysiska behov
  • värnar om människors värdighet.

Bidra du också – swisha din gåva idag till 900 1223 och gör livsviktig skillnad!

Du kan även ge en gåva via Plusgiro 90 01 22-3 eller Bankgiro 900-1223.
Läs mer om hur du ger en gåva här.

Om Act Svenska kyrkan

Act Svenska kyrkan är Svenska kyrkans internationella utvecklings- och biståndsverksamhet. Tillsammans med andra kyrkor, partnerorganisationer och tusentals frivilliga över hela världen arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer. Act står för att agera och att omsätta tro i handling – alltid med människors lika värde och rättigheter i fokus.

Act Svenska kyrkan har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Verksamheten är beroende av enskilda personers gåvor.

 Vill du veta mer? Besök www.svenskakyrkan.se/act

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top