Humle och alpklematis
Försommaren -98 planterade jag humleplantor (de var ca 50 cm höga) i söderläge mot huset. Även Alpklematis (ca 45 cm hög) mot väggen i öster/söder läge och vindskyddat. De växte bra under den sommaren. Men förra sommaren, -99, kom de inte igång alls. Vad gjorde jag för fel? Hur sköts humle och klematis ? Jag vill gärna ha dessa växter i min trädgård. Bor i Kiruna, zon VII. / Åsa
Svar:
Hej
Förvånar mig att inte humle tog sig! Den är ju ganska härdig och lätt att sköta. Frös den möjligen ner helt förra vintern? Eller var det något liv i den förra sommaren?
Alla växter är känsliga den första vintern innan rötterna hunnit etablera sig (bli djupa så att de söker sig ner till vatten). Därför bör man särskilt i Norrland plantera nya växter på våren så att de har en sommar på sig att bilda ett kraftigt rotsystem. Och man kan behöva täcka växten åtminstone den första eller de första vintrarna.
Humle har inga stora anspråk på jorden. Jag har haft problem med min som växte i söderläge. Där blev det varje sommar fullt med löss framåt sensommaren och jag fick klippa ner den alldeles för tidigt. Humlestörar placerades ju förr ute på öppen plats omkring en stör. Kanske ska du pröva ett mindre vindskyddat stäle för att slippa löss.
Alpklematis är inte heller kinkig av sig men alla slags klematisar vill ha skydd runt sina rötter. Bäst är att plantera låga växter framför eller något slags skydd av annat slag.
Gör en stor grop när du planterar klematis. Lägg ny jord i gropen, helst kompostjord, lägg gärna ner en bit av plantan försiktigt så att en bit av den hamnar under jord. Då bildas nya rötter från denna och rotsystemet blir kraftigt.
En annan sak som slår mig är att du kan ha planterat alltför nära husväggen så att plantornas rötter torkat ut helt under vårvintern.
Området runt ett hus är ju alltid väl dränerat. Man behöver komma ut minst 50-60 centimeter, helst en meter från huset med gropen.
Mvh Gunnel