Fel fett i skaldjur?
Hej
Jag har just fått besked om att jag har en förhöjd halt av s.k. ont kolesterol, ldl-kolesterol. Nu undrar jag angående nyttan eller skadan för mig i att äta skaldjur. Innehåller räkor, hummer, krabba o.s.v. ett fett som för mig är olämpligt eller är detta en gammal missuppfattning? / Greger
Svar:
Hejsan Greger,
Skaldjur, räkor, musslor osv innehåller mycket kolesterol, det är rätt. Äter du mycket och ofta av dessa livsmedel kanske det har betydelse för ditt blodkolesterol. Det har förts en diskussion om huruvida kolesterolhalten i maten har betydelse för kolesterolhalten i blodet. Som skrivet, äter vi dessa livsmedel i stor mängd och ofta kan det vara av värde att dra ned något på konsumtionen. Är det så att räkor förekommer till fredagsmiddagen någon gång i månaden eller lite räkor finns i fiskgratängen är det inget att fundera över. Försök få en bra balans i de fetter du äter i övrigt. Framförallt försök få med de enkelomättade fetterna, kanske i form av avocado, oliver osv. Att äta vanlig fisk några måltider i veckan är också positivt. Tack för din fråga. Vänliga hälsningar Dietist Bim