Snabba och långsamma kolhydrater

Jag har läst om snabba och långsamma kolhydrater. Är de viktigt för oss alla att känna till eller gäller det främst dem som tränar eller tränar hårt? / M

Svar:

Hejsan,
Långsamma och snabba livsmedel som jag väljer att kalla dem är bra kunskap för alla. Vi behöver dock inte överdriva och gå slaviskt efter listor med Glykemiskt index, GI, som figurerar ibland i massmedia. Långsamma livsmedel ger en långsam blodsockerstegring och håller oss mätta länge. Snabba livsmedel har en befogad plats t ex precis efter träning för att fylla på glykogenlagren igen. Enkelt sammanfattat kan sägas att vi till vardags bör satsa på fullkornsbröd med hela korn, gärna bakat på surdeg, fiberrika grönsaker och rotfrukter, linser, bönor och ärtor. Vanligt ris är långsammare än klibbigt ris, kokt potatis är långsammare än potatismos t ex. Vi bör hellre äta en hel frukt än dricka juice osv. Hoppas du fått lite klarhet. Vänliga hälsningar Dietist Bim