Allergisk mot frukt
Jag är matallergiker främst mot frukt som päron, äpplen, körsbär, kiwi och exotiska frukter och grönsaker (rotfrukter). De enda frukter jag äter är banan, apelsin och vindruvor och grönsakerna är tomat och gurka. Trist att alltid äta samma saker. Har du nåt tips på annan smalmat jag kan variera med! / Maria
Svar:
Hej Maria,
Det är naturligtvis lite mer komplicerat när det finns en allergi med i spelet. Om du ändå försöker tänka i tallriksmodellen, dvs tar så mycket grönsaker o rotfrukter som du kan, av det som du klarar av. Att sedan lägga på potatis, ris eller pasta och slutligen fisken, köttet, korven eller vad det kan vara du väljer. Att finna mättnad och ändå inte överdriva energiintaget kan du ta hjälp av hårt bröd för, ta en hård smörgås till mellanmål t ex. Där får du även ett bra bidrag av fibrer.
När det gäller grönsaker o rotfrukter kan det vara värt att “prova in” olika typer. Det kan kanske variera i din känslighet. När det gäller allergin hoppas jag du har talat med en läkare. Det är synd om vi utesluter saker i onödan, så att säga. Att istället testa i samarbete med en läkare och en dietist är vad jag rekommenderar. Du kanske kommer fram till ändå att du klarar mer än du idag känner. Du behöver dock tala med en dietist på egen hand. Jag önskar dig lycka till! Vänliga hälsningar Dietist Bim