Vilket fett ska man använda?

Vilket fett ska man använda? Hej!Jag undrar om det finns kvalitetsskillnader mellan de olika hårda och mjuka fetterna. Om man t.ex. jämför margarin, kokosfett, smör,...

Vilket fett ska man använda?

Hej!
Jag undrar om det finns kvalitetsskillnader mellan de olika hårda och mjuka fetterna. Om man t.ex. jämför margarin, kokosfett, smör, ekologiskt smör och andra hårda fetter. Är det hugget som stucket vilket man använder eller är något bättre sämre än annat? Varför i så fall?

Bland de flytande fetterna undrar jag om det har nån betydelse om oljan är varmpressad eller kallpressad. Har det nån betydelse om den är ekologisk? Den mängd härdat fett som brukar finnas i flytande margarin, påverkar den negativt på något sätt?

Har du några andra tankar och synpunkter om detta lyssnar jag gärna. / Annika

Svar:

Hej Annika!
Din fråga om olika typer av fetter tror jag det är många som undrar över. Man kan väl säga att det finns både för och nackdelar med de flesta fetter och därför tycker jag att man ska variera mellan olika fetter.

Smör innehåller mycket mättat fett. Mättat fett äter de flesta lite för mycket av. Mättat fett kan påverka våra blodfetter negativt. Fördelen med smör är att det är “naturligt” – det innehåller bara mjölkfett. Det ekologiska smöret kommer ifrån kor från KRAV godkända gårdar. Om du tar lite smör + olivolja när du steker får du en bra och gott stekfett med en blandning av olika fettsyror.

Bregott och Lätt&Lagom är baserat på smör men blandat med rapsolja för att göra det lite mjukare. Rapsolja är en olja som innehåller mycket omättade fettsyror, både enkel- och fleromättade. Bregott och Lätt&Lagom får därför en bättre fettsammansättning än smör. Det flytande fettet Smör&Rapsolja är att bra alternativ att steka i. Då får man både smörsmaken och en bättre fettsammansättning. Andelen rapsolja i Smör&Rapsolja är 90%.

Margarin är en blandning av fett, ofta syrad skummjölk, vatten, salt, vitaminer, lecitin och aromämnen. Vanligtvis används rapsolja men även sojaolja, solrosolja, palmolja och kokosfett kan ingå. Bordsmaragriner har en låg andel mättat fett och en hög andel omättade fetter. Vissa margariner berikas med den fleromättade fettsyran omega 3. De flesta bordsmargariner idag har en låg andel fett och går därför inte att steka i. I flytande margarin är innehållet av flytande oljor större än i fasta margariner. Fetthalten är också högre vilket gör dem lämpliga för matlagning och bakning.

Bland oljorna så är olivoljan den olja som innehåller högst andel enkelomättade fettsyror. Enkelomättade fettsyror vet man är gynnsamt för att förhindra höga blodfetter. Även rapsolja innehåller mycket enkelomättat fett. Rapsoljans fördel är också dess innehålla av omega 3 fettsyran alfa-linolensyra. En fettsyra som kroppen kan ombilda till samma fina fettsyror som finns i fisk.

Övriga oljor som majs-, solros-, matolja med flera innehåller en större andel fleromättade fettsyror. Det finns även oljor som är rika på mättat fett. Palmolja innehåller lika mycket mättat fett som smör.

Kokosfett innehåller en stor andel mättat fett, mycket högre än smör, och ska användas med försiktighet.

Mina råd är
• Stek i flytande margarin, oliv- eller rapsolja. Tänk på att inte steka på alltför hög värme när du använder olja.
• Gör gärna salladsdressing på kallpressad oliv- eller rapsolja.
• Använd lite matfett på brödet. Välj det matfett du tycker bäst om.
• Undvik att använda kokosfett och produkter som innehåller palmolja.
• Ät gärna också fet fisk, lite nötter, oliver och avokado som innehåller bra fetter.

Hoppas du har fått lite mer reda på olika fetter i “fettdjungeln”!

Vänliga hälsningar
Viveca/dietist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top