Frysta eller färska grönsaker?
Frysta eller färska grönsaker? Vilket är bäst och har det någon betydelse för åldern? / Eva
Svar:
Hej Eva!
Hur mycket näring vi får från de grönsaker vi äter beror på flera saker.
De djupfrysta grönsakerna fryses direkt efter skörd och näringen bevaras i stor utsträckning. Färska grönsaker, som lagrats under lång tid, kan därför ha sämre näringsvärde än djupfrysta grönsaker.
Det viktigaste för näringsinnehållet är ändå hur vi tillagar grönsakerna. Känsligast är de vattenlösliga vitaminerna och mineralen kalium. Med skonsam tillagning – koka i lite vatten, ångkoka och woka under kort tid, bibehålls mer av dessa vitaminer. Men vissa ämnen tar vi faktiskt upp bättre när grönsakerna har värmts upp. Tomatens antioxidant “lykopen” är ett sådant exempel. Bäst är alltså att, oavsett ålder, äta både färska och tillagade grönsaker och även variera vilka grönsaker man äter.
Vänliga hälsningar
Viveca/dietist